Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

8 de novembre de 2012
0 comentaris

BANCA ÈTICA

     Davant la situació a què ens han abocat les diverses banques de l’estat us deixe ací quatre exemples de banca ètica per si voleu tindre’ls en compte:

  • Préstecs privats solidaris. És un instrument de microfinances i ajuda mútua. Diverses persones o col.lectius subscriuen un préstec a una entitat per tal de finançar un projecte empresarial. Tenen l’avantatge de la proximitat, coneixement del projecte i senzillesa.

  • Cooperativa de serveis financers. COOP 57, una cooperativa sorgida en la crisi dels anys 80, en què un grup de treballadors (57) destinaren part de la seua indemnització a promoure una cooperativa que finançara empreses amb criteris socials.

          Es regeix pels criteris de banca ètica, concedeix préstecs als socis (empreses o entitats) i hi poden invertir persones i entitats. Hi ha una gran transparència i participació; es coneix a qui es donen els préstecs i les decisions importants es prenen en assemblees.

          Es financen empreses amb compromís social i les persones donen un ús ètic als seus estalvis i participen en Comissions Tècniques o Socials, fonamentalment per al desenvolupament d’aquesta iniciativa.

          Està a Catalunya, Aragó, Madrid, País Valencià i Galícia: coop57.cop

  • Projecte FIARE. És un projecte amb vocació de transformació social i inclusió mitjançant el crèdit; orienten l’activitat financera a aquells col.lectius que es troben en situació de risc o exclusió social i a les organitzacions que treballen plantejant alernatives a les situacions d’injustícia i insostenibilitat del nostre món.

          La idea de FIARE era constituir una banca ètica, però els requisits del BE s’han anat endurint i a la fi s’han integrat en Banca Populare Etica. Aqueixa fusió permetrà que FIARE BANCA POPULARE ETICA estiga operativa l’any que ve i podran accedir empreses i persones, a serveis bancaris tradicionals. Està en tot l’estat. Es realitzen préstecs i captació de capital social: proyectofiare.com

          Totes estan integrades en REAS, Xarxa d’Economia Alternativa i Solidària.
 

  • Triodos Bank. És un banc, que priotritza els sectors socials, culturals, mediambientals i desenvolupament territorial en les seues inversions. Té un compromís ètic en els seus productes, si bé la seua operativa i forma de prendre decissions són pròpies d’un banc.  

Estem convocats a un canvi de mentalitat, a transitar nous camins, que ens duguen a un nou estil de vida en les nostres relacions econòmiques, com deia el jesuïta Jon Sobrino: “hi ha més vida i més qualitat de vida en l’austeritat compartida fraternalment -verdadera bona notícia, però camí encara intransitat- que en tots els progressos de pocs -incloses moltes de les seues llibertats- a costa de retrocessos de la majoria, que és el camí pel que ens volen fer transitar a tots”.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.