Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

10 de setembre de 2016
0 comentaris

Articles sobre la guerra de Successió i l’Onze de Setembre (ENCICLOPEDIA.CAT)

Amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya et proposem diversos articles per a recordar i contextualitzar els fets de la guerra de Successió i l’Onze de Setembre.

Amb el nom d’Onze de Setembre designem la rendició de Barcelona que s’esdevingué l’11 de setembre de 1714, després del setge de catorze mesos de durada a què fou sotmesa la ciutat per l’exèrcit Borbònic de Felip V de Castella, a la fi de la guerra de Successió.

La guerra de Successió fou un conflicte bèl·lic (1702-1714) originat per la qüestió successòria a la corona hispànica que afectà la totalitat dels estats europeus. Tots els països de la corona catalanoaragonesa prengueren les armes a favor del rei arxiduc Carles d’Àustria.

El juny de 1713, arran de la signatura del conveni de l’Hospitalet, que seguia els pactes acordats dos mesos abans pel tractat d’Utrecht, les tropes aliades abandonaren Catalunya. La Junta General de Braços (o Parlament) optà aleshores per la resistència i declarà la guerra a ultrança. L’11 de setembre les tropes de Felip van ocupar Barcelona. La repressió política seguí immediatament la fi de la guerra, malgrat els termes de les capitulacions pactades (Barcelona, Cardona, Mallorca) i les constitucions catalanes foren abolides pels decrets de Nova Planta (1716).

Des de la fi del segle XIX la diada fou commemorada a Barcelona amb ofrenes florals al monument de Rafael Casanova. El 1886 hom pot esmentar la celebració del primer funeral a Santa Maria del Mar, al costat del Fossar de les Moreres, on eren enterrats els antics defensors de la ciutat.

La celebració anà acompanyada de manifestacions reivindicatives, que sovint foren reprimides per les autoritats governatives i totalment prohibides pel franquisme. El 1976 fou novament permesa la celebració pública del fet en un míting a Sant Boi de Llobregat. L’any 2013 se celebrà la Via catalana cap a la independència.

Per saber-ne en profunditat:

La guerra de Successió, a Història. Política, societat i cultura dels Països Catalans

El cas dels catalans, a Història. Política, societat i cultura dels Països Catalans

Francesc Antoni de Solanell i de Montellà, abat del monestir de Sant Pere de Galligants (1710-1713) Història de la Generalitat de Catalunya i dels seus presidents

1714-1931 Pervivència del catalanisme a Història de la Generalitat de Catalunya i dels seus presidents

11set2014.jpg


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.