Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

20 de setembre de 2019
0 comentaris

Aprofundir en democràcia. Molt més que anar a votar (I)

Viure com ciutadans/es conscients, crítics i actius ens remet no solament a practicar una democràcia representativa en què votem i exigim drets, sinó a viure una democràcia còsmica en què reconeixem drets a la resta i també a la Terra entesa i volguda com un tot viu i dipòsit de vida. Formen part d’aqueixa nova democràcia no sols els humans, sinó tots els éssers, animats i inanimats, de manera que podria parlar-se d’una biocràcia i una cosmocràcia. En tal democràcia còsmica els éssers humans tenim la responsabilitat de ser curadors de la vida de tot quant existeix, confraternitzant amb tots els éssers en una comunió universal com a conciutadans d’un mateix planeta.

Hem d’exigir sense defallir la implicació dels organismes internacionals capaços d’unir iniciatives mundials per a obrir un canvi de rumb dràstic en el model imperant de desenvolupament-creixement. Però açò no ens eximeix de la nostra pròpia responsabilitat per a curar de quant existeix al nostre voltant, començant pels nostres semblants, ja que “el ser que ha sofert més injustícia de la creació no són les balenes ni l’ós panda de Xina, sinó els pobres del món, ja que aquests es veuen condemnats a morir abans de temps, o els pobles en extinció com els caiapós i els ianomamis de Brasil entre altres” (Leonardo Boff).

Nova presència política i cívica

“En temps de crisi la imaginació està per damunt del coneixement”, va dir Einstein. Cal disposar de projectes utòpics, creure en quelcom no realitzat encara, però que pot ser realitzat, ja que la utopia és “l’inèdit viable” (Garcia Nieto). O com va dir Unamuno: “Amb la raó l’home viu, però sols amb els somnis sobreviu”.

Per això nasqueren els nous moviments socials per a afrontar els nous reptes que partits, sindicats i governs no han estat capaços de cobrir. Cal afrontar la gran tasca de crear solidaritat i responsabilitat cívica a tots els nivells, Amb capacitat per a provocar un canvi en el nostre estil de vida o model social.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.