Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

7 de setembre de 2009
0 comentaris

Antonio Gamoneda, Un armario lleno de sombra

És el títol del llibre que acabe de llegir. Antonio Gamoneda, poeta, nascut a Oviedo, viu des del 3 anys a Lleó. Ha estat Premi Cervantes de l’any 2006. També és autor de llibres d’assaig, relats, llibres en col.laboració amb artistes plàstics, etc. No havia llegit cap dels seus textos. Sols el coneixia per la concessió del Premi Cervantes. 
La lectura d’Un armario lleno de sombra, Galàxia Gutenberg-Cercle de Lectors, ha estat una agradable sorpresa. Després de la mort de la mare de l’autor, es decideix a obrir aquell armari el contingut del qual romania embolicat en l’ombra sense ser vist i conegut per ningú més que ella: “Fiu entrar el meu cap en l’obscuritat de l’armari i aleshores esdevingué quelcom que m’embolicà en la seua realitat física: vaig sentit l’olor de ma mare. Viva”. I són aquests records els que esdevenen narració i història. Són unes memòries d’infantesa des del moment en què estalla la guerra civil fins el dia abans de fer catorze anys. I ens parla de les humiliacions que imposava la pobresa, del seu pas pel col.legi dels frares de Sant Agustí, de la repressió durant la guerra civil i la postguerra, molt presents a la ciutat on visqué, etc. És un relat commovedor d’una infantesa viscuda en els anys més obscurs de la història recent d’aquest país. Història que, malgrat el que pensem, està molt viva encara. I ja sé per què ho dic. 

Un breu fragment del llibre:

“Dalmacio era maquinista, como otros muchos del barrio, pero su màquina era una apisonadora que, con otras, se almacenaba en un oscuro local de la carretera de La Magdalena, que casi todo el mundo llamaba -y llama- de Caboalles. El almacén estaba cerca de casa.”  (pàg. 106)

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.