Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

12 de febrer de 2008
0 comentaris

ALMÀSSERA

Seguint amb la sèrie de les nostres parròquies avui li correspon el torn a la del poble d’ALMÀSSERA. Municipi situat al nord de la ciutat de València, en el marge esquerre del barranc de Carraixet. Aquest barranc el travessa de nord a est i serveix de límit amb Alboraia i València, normalment va sec, però en alguna ocasió s’han produït preilloses inundacions, com la de 1957. El poble es troba al costat d’aquest barranc, a dos quilòmetres de la costa del mar. La principal indústria del poble és la ceràmica i la fundició. En 1906 se celebrà una Exposició d’Indústria i Agricultura, que es troba entre els antecedents, per la seua transcendència i èxit, de l’Esposició Regional Valenciana de 1909. Actuament té uns 7.000 habitants. La seua parròquia té per titular el Santíssim Sacrament i pertany a l’Arxiprestat de Sant Miquel dels Reis.

En temps dels moros fou una alqueria, que el rei Jaume I, el 9 de juny de 1238, la va donar al bisbe d’Osca, Vidal de Canellas, que l’havia ajudat en la conquesta de València. Després el mateix rei féu altres donacions del terme a diversos cavallers que també havien col.laborat en la Reconquesta. En 1242 posseïa l’indret el cavaller Miró de Ciutadella, després, i fins 1610 fou senyoriu de la família Artés, després passà al comte de Parcent, fins a l’abolició dels senyorius en 1804.

La parròquia d’Almàssera depengué d’Alboraia fins el segle XIV, en què sembla que es va independitzar, estant en litigi molts anys el dret del patronat. En 1699, per amenaçar ruïna la primitiva església, fou reconstruïda en estil xurrigueresc. En 1792 es començà a edificar un altre temple, al costat de l’anterior, acabat en la primera meitat del segle XIX. És molt espaiós, d’ordre compost, es va dedicar al Santíssim Sacrament. Es tancà al culte la vella església, en inaugurar-se la nova.

En l’actual parròquia es conserva una arqueta, amb la que el capellà duia les Sagrades Formes per tal d’aministrar el Viàtic a un malalt, que va caure al barranc de Carraixet, donant lloc a la poètica relació del prodigi conegut amb el nom del Milacre dels Peixets, esdevingut en 1352, que donà origen a la independència de la parròquia segons consta en documents posteriors.

El patró del poble és el Santíssim Sacrament. Per especial privilegi la festa de Corpus Christi se celebra el tercer diumenge d’agost.

PD: He fet servir la informació d’Arturo Llin Cháfer del full ALELUYA. La imatge és de Inma Roig-guiarte. Copyright


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.