Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

25 d'octubre de 2009
0 comentaris

A Salem i Aixàtiva (passant per Albaida)

Aquest cap de setmana hem tingut l’agenda plena. Divendres, després d’un llarg dia de classe, poguérem assistir a la conferència d’En Sergi Gómez i Soler sobre “La pervivència dels moriscos en les nostres fesdtes, costums i llegendari”, impartida a les Aules Polivalents de Salem. Fou presentat per Abel Soler. La conferència fou un seguit de dades i raons per què nosaltres ENCARA tenim trets del nostre passat morisc. A més a més, ens ajudà a destapar la “llegenda negra” que es féu córrer per tal de “justificar” aquesta expulsió, expulsió -recordem-ho clarament. de la seua terra. Els moriscos no eren ni més ni menys que nusulmans obligats per la Corona i l’Església a practicar el catolicisme des de 1525. De quantes coses encara ha de demar perdó l’estament civil i religiós… Hem conegut qui eren i com vivien aquells moriscos valencians -LES VÍCTIMES DE LA INTOLERÀNCIA-, mitjançant una sèrie de conferències que han tingut lloc en diversos pobles de la nostra comarca i amb el calendari de Festes, Tradicions i Gastronomia de 2009.

Després de la conferència ens desplaçàrem a Albaida per tal de sopar i celebrar l’aniversari de l’amic Marc. Fou un sopar entretingut i -ho haig de dir- isqueren les situacions “estranyes” d’algun capellà de la comarca. I és que no n’aprendran mai. Ausades…. Ja després de sopar qui volgué continuar la festa ho féu.

Al dia següent ens esperava el concert-presentació del disc “Te’n cantaré més de mil” de Pepe Gimeno “Botifarra” al Teatre Xàtiva. Ha fet dues actuacions (divendres i dissabte) i totes dues nits omplí fins la bandera (com sol dir-se). El concert durà “quasi” dues hores i fou aplaudit a bastament. Ens oferí el CD íntegre i alguna que altra cançó. Fou acompanyat pels membres d’Obrint Pas, Lola Tortosa, Dani Miquel, etc. Fou una nit inoblidable i un gaudi per als que encara avui i ara considerem que la nostra llengua, la nostra cultura i la nostra pàtria existeix, i té molt de futur. 


I com diu Pepe Gimeno, al CD: I amb il.lusió, als joves que vénen darrere.  

Ací teniu la lletra de “La despertà” que, amb xicotetes variacions, és la que cantem al meu poble cada diumenge del mes d’octubre.

 La despertà

 

 

San Francisco se perdió una tarde, 
sus hijos llorosos fuéronle a buscar 
y lo hallaron en el paraíso, 
cogiendo la rosa del santo rosal. 

Cuatrocientos cincuenta escalones 
tiene la escalera que hemos de subir, 
a rezar el rosario a María 
todos los devotos que quieran subir. 

Demà és festa, 
Sant Joan la fà, 
agarrem les coquetes, 
se n’anem a resar. 

Tira un tir 
mata un pardal 
vestit de general.

Passa Santa Anna 
tocant la campana, 
passa Sant Martí 
tocant el violí, 
passa Sant Tomàs 
tocant-se el nas, 
passa l’escolanet 

estirant-li el rabo al gatet.

 

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.