Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

22 d'abril de 2020
0 comentaris

Necessitem una ètica global (I)

Escriu l’economista José Luis Sampedro que la globalització pot definir-se com a “constel.lació de centres amb fort poder econòmic i fins lucratius, units per interessos paral.lels, les decisions dels quals dominen els mercats mundials, especialment els financers, usant per a això la més avançada tecnologia i aprofitant l’absència de mesures reguladores i de controls públics”.

La paraula “globalització” és atractiva però enganyosa. És atractiva perquè la imatge suggereix que tots formem part d’un mateix globus, on tots els països i tota la gent del món estem clavats i viatjant en primera classe de l’economia mundial. Però és enganyosa, doncs l’esmentada imatge oculta que uns són els globalitzadors i altres els globalitzats. És a dir, en els discursos i estadístiques s’amaga o dissimula el profund i immens badall o abisme de la desigualtat que existeix entre aquells i aquests; entre els afavorits per la desigual distribució de la riquesa i del progrés i els que viuen de les engrunes i de ser explotats pels primers; entre els enriquits i els empobrits. En conclusió, es tracta de la mateixa realitat de sempre encara que explicada ara amb altres paraules o conceptes edulcorats amb tecnicismes de la ciència económica.

A açò li diuen globalització?

Les 26 grans fortunes del món acumulen tanta riquesa com els 800 milions de persones més pobres. Entre 2017 i 2018, sorgia un multimilionari cada dos dies. Les condicions de vida han empitjotat en 40 dels països més rics del món, on la classe mitjana també ha reduït el seu nivell de vida. Es calcula que guanyen de mitjana 3,19 dòlars diaris. El nombre de persones que viuen en aquesta situació va en augment. A més, les dones tenen més probabilitats que els homes de viure per davall del 50% de l’ingrés mitjà. A l’estat ha augmentat la bretxa entre les llars amb rendes més altes i més baixes.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.