Eleccions 2019

Aquest any 2019, hi ha hagut eleccions i ens ha tocat votar. A més perquè la política és una activitat pròpia d’homes i dones. I com a tal activitat humana pot ser digna de respecte o vilipendi. I açò ja depén dels que -estant en llibertat- l’exerceixen i dels que voten.

La política ve de polis (ciutat en grec) i de civitas (ciutat en llatí). La política sorgeix quan els homes s’agrupen en pobles i ciutats.

En açò del nombre de ciutadans/es hi ha grans diferències. I encara que en allò bàsic tant fa, la vida és diferent si vius en un poble de 100 habitants, en un poble mitjà, en un poble gran, en una ciutat o en una macro ciutat.

L’important de la política és que serveix o ha de servir per tal que els ciutadans/es puguen viure en pau, amb dignitat, amb bon ànim i amb una vida sana. Els polítics han de cercar els mitjans més eficaços i humans per tal de gestionar les necessitats dels habitants del poble o ciutat. Els polítics no sorgeixen per tal d’imposar una ideologia o cosmovisió sinó per tal d’atendre la cura dels edificis, dels carrers, la salut, l’educació, el treball, la cultura, la convivència i la pau ciutadana. En aquests assumptes els polítics han de deixar-se guiar per l’experiència, per la ciència i per la consciència i han de gestionar els assumptes i les  necessitats dels ciutadans/es pels mitjans més eficaços per a assolir els objectius.

Aquest és l’ideal. La realitat depén tant dels polítics/es com dels ciutadans/es. Aquests han de ser responsables del seu vot, tindre raons per a decidir el seu vot, raons de tipus tècnic (saben gestionar, saben parlar, saben escoltar,…) i raons de tipus ètic. A més els ciutadans/es han de ser cooperadors. Es critica molt els polítics, però la crítica pot cobrir també els ciutadans que o no voten per comoditat o perquè són uns passotes i perquè esperen que altres els arreglen els problemes o voten per costum familiar sense saber quina és la millor solució.

Els polítics/es a qui votar han de ser justos, han de ser misericordiosos, sincers: han de ser humils, senzills; austers; servidors no manaires; propers als que més necessitat tenen; han de ser respectuosos i han de ser barats per al poble o ciutat; els de pobles xicotets han de ser de poble i viure en el poble. Se’ls pot perdonar alguna errada però uns polítics/es amb aquestes condicions són un tresor per a un poble. Sense aquestes condicions són una càrrega.

És just ser agraïts quan els polítics/es realitzen la seua tasca com un servei.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *