Santa Lluïsa de Marillac (15 de març)

Una santa, que tot i d’haver tingut una gran influència en la història social de l’Església és poc coneguda. Juntament amb sant Vicenç de Paul, va fundar la Companyia de les Filles de la Caritat. El sant tenia les grans idees, però era aquesta santa qui dirigia les persones i organitzava els establiments.

De família il·lustre neix a París el 1501. S’educa sense la influència de la mare, li falta la calor de la llar. No té la salut que es requereix per a ser religiosa, es casa amb Antonio de Gras, secretari de la reina Maria de Médicis. En 1623, després d’una gran crisi, recupera la fe. En 1625 enviuda i sota la direcció de sant Vicent de Paul es dedica a les obres de caritat.

Des 1616 existien a París “les caritats” per atendre els innombrables problemes que sorgeixen en la societat. Però per atendre els pobres amb eficàcia calia una llera i va sorgir la Companyia de les Filles de la Caritat.

A poc a poc es va estructurant, són les joves dels pobles que aflueixen a París, i amb el desig de fer el bé es dediquen a les obres que porta endavant sant Vicent. El sant les orienta: “els pobres són els vostres amos “, els dirà.  Amb alegria, disponibilitat, i senzillesa Lluïsa de Marillac l’assumeix i ho fa propi. El 29 de novembre comencen a viure en comú. Ha sorgit la Companyia. Es multipliquen, s’atén malalts al seu domicili, nens abandonats, gent gran, malalts terminals, fins galiots a les galeres.

Tot ho porta endavant la santa amb mà ferma i lúcida, amb la seua mirada guia. Mostra una gran personalitat, sensible i delicada. El seu sentit de compassió, no era humiliant, acostumada al patiment, es dedica a formar les joves. I la petita Companyia, amb les seues camperoles, plenes de dolçor, condescendència, cordialitat, i mansuetud, es va obrint a l’Església de Déu. Amb senzillesa i humilitat s’acosten al pobre, i aquest serà el seu peculiar carisma, llegat que va rebre dels seus fundadors, Vicent de Paul i Lluïsa de Marillac.

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *