Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

3 de juliol de 2019
0 comentaris

Sant Pere Claver (9 de setembre)

Pere Claver Corberó, sant jesuïta, conegut com “l’esclau dels esclaus “, és una de les figures del santoral més apassionant i arriscada del segle XVII, la vida es va desenvolupar en el colorit context d’aventures, passions, injustícies del poble negre de Cartagena de les Índies a Colòmbia. El viatge apostòlic del papa Francesc va renovar l’actualitat del missatge d’aquest sant. I prova d’això és que així ho dóna a conèixer amb la seua presència a aquelles terres. Dins de les actuacions del Sant Pare es troba que el mateix dia 9 de setembre, festivitat de sant Pere Claver, va visitar Cartagena de les Índies, una de les ciutats de major desigualtat.

El papa va portar així un missatge de defensa de les minories ètniques i de lluita contra la pobresa i la desigualtat. Pere Claver era natural de Verdú, a la vall d’Urgell, Catalunya. Va néixer en 1580. Van ser els seus mestres jesuïtes de Barcelona. Va ingressar a la Companyia de Jesús a 1602 i va fer el noviciat a Tarragona. Va passar un temps a Girona. La filosofia la va cursar a Mallorca. Allà es va relacionar amb el germà porter de la casa dels jesuïtes, sant Alonso Rodríguez, el qual va fomentar en el jove religiós el desig de traslladar-se a Amèrica per evangelitzar i ajudar els infidels.

Va rebre l’ordenació sacerdotal a Cartagena de les Índies el 19 de març de 1615 i aviat es va posar al servei, tant material com espiritual com religiós, dels esclaus negres. Cartagena era el port en el qual desembarcaven els negres que, capturats a Àfrica, eren venuts al centre comercial com a esclaus. L’apostolat desenvolupat per Pere Claver entre ells va obtenir resultats extraordinaris. Va poder batejar en l’espai de quaranta anys uns tres-cents mil negres arribats a Cartagena durant aquests anys. Amb justícia, doncs, Pere Claver ha merescut el títol de Apòstol dels Negres.

Va morir a Cartagena de les Índies el 8 de setembre de 1654. Va ser canonitzat pelpapa Lleó XIII el 1888. Aquest papa el va declarar patró de les missions entre els negres.

Aquest text és una traducció, com la resta dedicada als santes, del full ALELUYA.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.