Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

15 de març de 2018
0 comentaris

El Municipalisme (IV) A mode d’avaluació

S’ESTAN FENT PASSOS… I MOLT PER FER. La societat democràtica no brolla de la nit al dia, sol ser el resultat d’una preparació curosa, una formació cultural i personal pròpia d’una nova situació i de respecte entre les diferents sensibilitats. Un primer bloc de mesures està orientada a polítiques d’inclusió de les persones i les llars més precaris, donant prioritat a partides pressupostàries d’emergència. S’incrementa la quantia i cobertura de les beques de menjador i llibres escolars, les mesures per tal d’afrontar despeses de la llar (energia, lloguer, comunitat…). Més enllà de decisions aïllades es tracta de sentar bases de plans d’inclusió social amb polítiques de garantia de rendes.

Es posen en marxa Pressupostos Participatius. S’aproven Reglaments de Participació. Es fomenten estructures i Consells Sectorials. Es reconfiguren els espais d’utilitat pública. S’obrin els centres escolars en períodes  vacacionals. Es faciliten locals municipals per al teixit associatiu. S’executen firmes i convenis de cooperació per a iniciatives comunitàries. Bastants municipis han optat per donar prioritat a les plataformes digitals per a la participació i per a la transparència. S’impulsen observatoris socials per a planificar amb coneixement l’acció social. En síntesi, hi ha hagut voluntat política d’incorporar les demandes ciutadanes i xarxes de participació.

Un tercer nivell de major complexitat l’està configurant la incorporació de programes amb mesures extraordinàries d’alta contaminació. Entre altres s’impulsa el transport públic i no contaminant, que afavoreix la lluita contra el canvi climàtic. Es donen canvis en el model urbà de ciutat protegint els béns i serveis comunals. S’han desplegat multitud d’iniciatives en torn a l’ampli món de les cures”, amb l’objectiu d’ajudar les famílies a resoldre problemes de la vida quotidiana, basades en l’ajuda mútua i la solidaritat.

S’és conscient del limitat radi d’acció competencial de les institucions municipals i que la seua capacitat per a fer front als grans desafius del present és molt reduïda. N’hi ha prou amb recordat que el pes de la despesa pública que controlen els governs locals del conjunt de despesa pública és del 13% (Estat 51% i les CCAA 36%). I tanmateix és el territori on conflueixen les necessitats de les llars. I aquest és el compromís de transformació tal i com manifesta el Papa Francesc: “La vida és bona quan tu està feliç; però la vida és molt millor quan els altres són feliços per la teua causa”.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.