IV Cursa contra el Càncer a Benicolet

Ací vos deixe les paraules que aquest matí, com a 1r Tinent d’Alcalde del poble, he pronunciat abans de començar la IV Cursa contra el Càncer. És evident que he hagut de mirar informació a la xarxa per tal de documentar-me’n.

BON DIA.

El càncer és un tipus de malaltia en què un grup de cèl·lules desenvolupen un creixement descontrolat, és a dir, es divideixen més enllà dels límits normals. La majoria de càncers formen un tumor, però alguns, com per exemple la leucèmia, no ho fan. La branca de la medicina que s’ocupa de l’estudi, el diagnòstic, el tractament i la prevenció del càncer és l’oncologia.

Els càncers poden afectar gent de totes les edats, fins i tot els fetus, però en la majoria de tipus de càncer, el risc augmenta amb l’edat. El càncer provoca aproximadament un 13% de totes les morts humanes.

Gairebé tots els càncers són provocats per anormalitats en el material genètic de les cèl·lules transformades.

El diagnòstic sol requerir una examinació histològica d’un espècimen de biòpsia de teixit per part d’un patòleg, tot i que els primers indicis d’una malignitat poden ser símptomes o anormalitats a les radiografies. La majoria de càncers es poden tractar, i alguns es poden curar, segons el tipus, ubicació i l’estadi. Una vegada diagnosticat, el càncer se sol tractar amb una combinació de cirurgia, quimioteràpia i radioteràpia. Hi ha hagut avenços significatius en el desenvolupament de medicaments de teràpia dirigida que actuen específicament sobre anormalitats moleculars detectables en certs tumors, i que minimitzen els danys a les cèl·lules normals. El pronòstic dels pacients de càncer depèn principalment del tipus de càncer, així com l’estadi, o avenç, de la malaltia.

L’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) és una entitat privada, benèfica i sense ànim de lucre, declarada d’interés públic. Fou fundada i aprovada per Ordre Ministerial en l’any 1953.

El president de l’Associació Espanyola contra el Càncer és Ignacio Muñoz Pidal, des del 23 de juny de l’any passat, va substituir Isabel Oriol després de 8 anys en el càrrec. La presidenta d’honor és la reina, Letizia Ortiz.

Els objectius de l’associació han anat variant des de la seua fundació fins al moment actual, intentant sempre donar una resposta a les necessitats que s’han anat plantejant en l’àmbit dels malalts de càncer i les seues famílies.

L’AECC opera en tot l’Estat a través de les seues 52 seus provincials i està present en unes 2.000 localitats.

Està molt bé que, una vegada a l’any, tinga lloc la CURSA CONTRA EL CÀNCER a Benicolet. D’aquesta manera recapteu uns diners que van a la investigació sobre el càncer. Al mateix temps, la CURSA serveix per que, un dia a l’any, recordem les persones amigues que ja no estan entre nosaltres a causa del càncer. I, ja per acabar, sapieu que sempre tindreu la col.laboració d’aquest Ajuntament en aquest tipus d’activitats. La teua ajuda és el nostre millor impuls diu l’Associació. I tenen moltíssima raó. Gràcies a accions com la que anem a viure, com la que realitzareu amb moltíssim esforç, aconseguirem finalment guanyar-li la partida al càncer. I finalment fem referència al lema d’enguany del Dia Mundial contra el Càncer: “Nosaltres podem. Jo puc.”

Gràcies.

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *