Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

21 de desembre de 2015
0 comentaris

Encara que les eleccions foren ahir vull compartir aquestes idees amb vosaltres

El nostre vot en les eleccions generals del 20 de desembre, servirà per a triar el pròxim Govern del país. Votar és un exercici de llibertat, un dret fruit de les lluites lliurades per generacions anteriors. És una forma de participació democràtica que repercuteix en l’organització social, econòmica i política. El vot requereix una decisió informada, fruit de la deliberació, que en el cas de les persones cristianes, necessàriament ha d’estar garbellada pel tamís de la fe.


La reflexió oferida per l’HOAC arreplega criteris essencials que poden ajudar a destriar, si les propostes dels partits polítics ens acosten a l’horitzó d’humanitat i felicitat que conté el missatge evangèlic. Per a açò, subratlla la importància de tenir en compte aquelles mesures que avancen en: Defensar els drets socials, com a garantia per a construir una vida personal i social plenament humana. El dret a un treball, a un habitatge, a la sanitat, l’educació… han d’orientar-se preferentment a aconseguir el benestar d’els qui s’han vist sacsejats per la crisi. Eradicar la pobresa i la desigualtat, prioritzant actuacions en favor de les persones empobrides, responent a les necessitats socials bàsiques. Recuperar el sentit humà del treball, amb les mesures que reconeguen el valor del treball més enllà de l’ocupació i promoguen el treball decent. Defensar la vida en totes les seues etapes, en el marc d’una cultura de respecte i protecció de la vida, especialment en situacions de major feblesa. Cuidar el medi ambient, avançant cap a un model de consum que siga expressió de la nostra responsabilitat cap a generacions futures. Fomentar la participació de la ciutadania, facilitant àmbits que eduquen en la responsabilitat solidària i constructiva. Exigir en tots els àmbits de representació pública una ètica personal demostrable amb la transparència de les seues gestions i patrimoni; on el diàleg siga la base de la regeneració democràtica.

La nostra responsabilitat ciutadana va més enllà del dia de la votació. És una tasca constant que aspira a situar en el centre de tota activitat política a la persona, en una societat més justa i així “vèncer les causes estructurals de les desigualtats i de la pobresa”, com demana el papa Francisco (Església, servidora dels pobres. n.2).

La reflexió té tres parts i un qüestionari de treball. La primera, parteix d’un veure que pretén ajudar a comprendre la realitat i desvetlar el que amaga. Una segona part que situa el moment de la conversió, de la voluntat de canvi contrastant eixa realitat amb les actituds de Jesus i a la llum de la Doctrina Social de l’Església i altres textos. I, finalment, la tercera part subratlla cinc línies d’acció o compromisos concrets per a donar resposta a diferents realitats.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.