Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

31 de juliol de 2013
0 comentaris

SANT ESTEVE PROTOMÀRTIR (i 3) VALÈNCIA

Aquest temple parroquial té tres façanes exemptes en què se situen les diverses portades que donen accés a la mateixa església. La portada principal és renaixentista, va ser realitzada al segle XVI, és molt senzilla. Situada a la part lateral, recau a la plaça de Sant Esteve. A la part superior hi ha una fornícula, d’època recent, amb un relleu de Sant Esteve, anteriorment hi havia una imatge de la Mare de Déu amb el Nen Jesús. En la façana dels peus de l’església aixecada a la fi del segle XVII, en un estret carreró, hi ha dues portades bessones allindades i amb pilastres dòriques. Finalment la portada de la capella de la Comunió és de 1696, data en què es conclou l’última ampliació realitzada a la planta de la parròquia.
 
Pertany al barroc la capella de la Comunió. Es van comprar dues cases annexes necessàries per a l’ampliació. Aquesta capella és una nau amb tres trams, obra del feligrès Francesc Padilla. El central cobert amb cúpula i llanterna sobre petxines i profusament decorada amb estil barroc d’una manera inimaginable.
 
La torre-campanar, format de quatre cossos, és de finals del segle XVIII, està situada als peus de l’església. En 1754-1755 amb motiu del tercer centenari de la canonització de Sant Vicent Ferrer es va renovar el cos superior amb una cúpula barroca.
 
En 1682 el Col · legi de Notaris de València va construir tres capelles als peus de l’església. Al centre es troba, amb cúpula i llanterna, la qual acull la pila baptismal, en què va ser batejat Sant Vicent Ferrer i Sant Lluís Bertran, i els beats Nicolau Factor i Joana Maria Condesa Lluch, el venerable Bonifaci Ferrer, germà de Sant Vicent, entre d’altres beats i personatges il · lustres. La pila és una senzilla obra de marbre del segle XIII. En un quadre diu: “La propietat i patronat d’aquesta capella, correspon a l’Il · lustre i Noble Col · legi Notarial de València. Es trobava en l’arc que avui ocupa la porta principal de l’església i va ser traslladada a aquest lloc l’any 1682, per mitjà de deliberació escripturada i amb llicència del Diocesà. Es va renovar el 1873 “. Al costat de la portada d’entrada hi ha un panell de ceràmica que recorda que en aquesta església es va batejar a Sant Vicent i es representa l’escena del seu baptisme.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.