Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

25 de novembre de 2012
0 comentaris

Borriana ret homenatge al Cardenal Tarancón, informació d’El PERIÓDIC.COM

El Cardenal Tarancón és una figura històrica d’important calat tant en el panorama social, religiós i també polític de la societat espanyola del s XX.
Amb els seus orígens i la seva vida a Borriana, el Cardenal Tarancón va aconseguir ser una figura històrica que va representar el canvi a l’església sent el cap visible d’aquesta renovació.
Amb el Concili Vaticà II, del qual es compleixen 50 anys, i per la conjuntura històrica del moment amb la presència de Franco al govern, el Cardenal Tarancón va ser el precursor d’una nova direcció en la vida social i política del moment.
Aquestes són algunes de les raons que van fer que en nombrosos punts d’Espanya Tarancón hagi fidels que segueixen venerant la seva figura en l’època actual.
Els familiars de Tarancón a Borriana, així com Jordi Bort, autor de l’obra “Vicent Enrique i Tarancon, un cardenal per a la llibertat”, i Josep Miquel Bausset, monjo benedictí, han estat els precursors de l’acte d’homenatge que avui s’ha celebrat a Burriana.
Jordi Bort, borrianenc i gran coneixedor de la biografia de Tarancón, ha estat un dels organitzadors d’aquesta cita, pensada per recordar la figura d’aquest personatge.
En primer lloc, Bort explicava que cal que la ciutat de Borriana conega la història del Cardenal així com pugui veure quin és el llegat que els familiars conserven d’aquesta personalitat.
Bort, així com el monjo Bausset, en declaracions a elperiodic.com afirmaven que el fet que l’homenatge haja tingut lloc el novembre no és casual. Al novembre el Cardenal va pronunciar l’homilia que va entronitzar al Rei d’Espanya, és el mes en què mor Franco, el Cardenal també va pronunciar l’homilia, així com és el mes en què el Cardenal mor.
Pel que fa a l’herència del Cardenal Tarancón, el propi Bausset, que ha oficiat la missa a l’Església del Salvador juntament amb els rectors locals Pedro Cid, Antonio Lloses i Pasqual Lluch, ha vestit una de les casulles del Cardenal, cedida per seua família.
Així mateix, ha fet ús d’un calze, propietat de la família, que va ser un regal de l’Ajuntament de Borriana el 1964, quan el Cardenal va ser nomenat Arquebisbe d’Oviedo. D’aquesta manera, aquesta peça porta esculpit l’escut de la ciutat, així com les imatges dels patrons de Borriana, Sant Blai i la Mare de Déu de la Misericòrdia.
Tant Jordi Bort com Bausset s’adonaven que el fet que l’ofici religiós haja tingut lloc a l’Església del Salvador tampoc ha estat una coincidència, ja que en aquest temple el Cardenal va rebre els seus sagraments i també va oficiar la primera missa quan va ser ordenat sacerdot i va fer la seva primera entrada com a Bisbe i Cardenal.
Membres de la Corporació Municipal han assistit a aquest acte juntament amb l’alcalde de la ciutat, José Ramón Calpe, qui ha exercit també com a director del Cor.
Així mateix, nombrosos ciutadans han participat en aquest esdeveniment que, després de la missa, ha continuat al Saló de Plens de l’Ajuntament on s’ha celebrat una posterior conferència, no sense abans haver signat el Llibre d’Honor de la Ciutat juntament amb el batle.
Jordi Bort ha introduït la xerrada amb un breu preàmbul sobre l’impacte del Cardenal Tarancón en la societat.
Posteriorment ha estat el torn que Bausset, qui és coneixedor de la biografia del Cardenal per la seva empremta en els Benedictins, donés un recorregut per la vida i evolució del Cardenal, sota el títol “Vicent Enrique i Tarancón, el cardenal de Borriana”.
Bauset ha emfatitzat la lluita per la dignitat humana, plasmada en pastorals com “El pa nostre de cada dia”, en què va denunciar l’enriquiment injust d’una minoria en temps de la postguerra, mentre gran part de la població passava gana.
Tal com declarava Bausset a aquest mitjà de comunicació “el llegat del Cardenal ha de quedar a Borriana. Moltes ciutats d’Espanya rebrien amb els braços oberts tot el llegat que la família del Cardenal conserva amb tanta cura, però Tarancón és de Borriana i és aquí on ha de romandre el seu llegat “. D’aquesta manera, aprofitava l’ocasió per reclamar l’obertura del Museu Arxiu del Cardenal, propietat de l’Església i la construcció del qual van finançar en el seu moment la Diputació Provincial i l’Ajuntament de Borriana. Així doncs, ha instat el Bisbat de Sogorb-Castelló a “que faça el possible i l’impossible per aconseguir-ho”.
Després d’un repàs per la història i trajectòria del Cardenal així com pels seus moments més importants, en la conferència també s’ha fet lliurament d’una separata-facsímil en què s’han inclòs uns documents inèdits aportats pels organitzadors, alguns dels quals són escrits del puny i lletra del Cardenal.
Cal assenyalar que entre els documents que es conserven del Cardenal Tarancón es troba correspondència amb Franco, amb el llavors Príncep d’Astúries Joan Carles de Borbó, amb els presidents Arias Navarro i Adolfo Suárez, així com amb el nunci Dadaglio, entre d’altres.
Així mateix, inclouen uns documents gràfics, un d’ells pres en la ciutat de Roma, quan era Arquebisbe d’Oviedo i en les jornades del Concili Vaticà.

PD: M’he limitat a fer-ne la traducció (del text). I us deixe l’enllaç per tal que, si voleu, aneu-hi i podreu veure més fotografies de l’homenatge i un vídeo amb el P. Bausset. Gràcies.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.