Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

27 de febrer de 2011
0 comentaris

MONTITXELVO

     Municipi situat a la Vall d’Albaida, en l’extrem sud del que és anomenat província de València i en el límit amb la d’Alcant. El terreny és accidentat, sobretot en la part meridional, on es donen les més grans altituds amb Penyes Albes, amb 656 metres. A l’oest de la població es troba el turó de la Creueta, amb 409 metres d’altitud. En el barranc del Molí es troba la font del mateix nom. Les terres de conreu ocupen un poc més de la meitat del total del terme, en gran part estan dedicades a secà: oliveres, vinya, cereals i garroferes. Unes 50 hectàrees són de regadiu, on es conreen hortalisses, llegums, dacsa i fruiters. La resta del terreny està dedicat a superfície forestal. En el segle XVI Montitxelvo tenia 40 cases amb 200 cristians nous. Segons Cavanilles el 1794 arribà a tenir mig miler d’habitants. A començament del segle XX n’arribà a tenir uns 800. Darrerament ha sofert un èxode d’alguns habitants cap als nuclis industrials veïns. El poble es troba situat prop de la ribera esquerra del barranc d’Aielo de Rugat; els seus carrers són estrets i té una font en el centre de la plaça major. Actualment té uns 650 habitants. La parròquia està dedicada a Santa Anna i pertany a l’Arxiprestat de la Mare de Déu del Remei. 

     A poca distància del poble existeixen unes runes d’un castell, que pels vestigis arqueològics trobats degué construir-se en l’època dels romans. Vidal de Vilanova, que tenia el senyoriu de la població, aconseguí del rei Jaume II el Just el 25 de febrer de 1318 autorització per tal de reconstruir l’esmentat castell, i obtingué també per donació feta el 30 de maig de 1364, l’alqueria de Nutrién, situada en el mateix terme, prop de l’esmentada font del Molí, on avui dia ho testimonien unes runes existents. Posteriorment obtingué el senyoriu Dídac Mercader, de la família del qual es conserva a l’església un copó amb el seu escut heràldic. 

     Pel que fa a l’aspecte eclesiàstic en un  principi depengué de la Pobla del Duc, d’on es desmembrà el 1534 en erigir-se en parròquia independent amb els annexos d’Aielode Rugat i Rugat. L’actual temple parroquial fou edificat el segle XVIII. Té una ermita, amb  un calvari, dedicada al Santíssim Crist del Perdó. Celebra festes a la patrona la Mare de Déu del Roser, al Crist i a la Divina Aurora el primer diumenge de maig i dies consecutius.

A Montitxelvo nasqué l’escriptor Joan Climent. Morí a Gandia el 31 de desembre del 2004. 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.