Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

26 de juliol de 2008
3 comentaris

BENETÚSSER

Municipi situat al sud de la ciutat de València, al marge esquerre del barranc de Torrent, zona meridional de l’Horta de València. La superfície del terme és completament plana. La principal dedicació de la població és industrial, especialitzada en la fabricació de mobles i tapisats. Des del principi del segle XX ha experimentat un creixement notori dels seus habitants, gràcies a l’expansió industrial i al seu veïnatge amb València. El poble esta situat en l’antiga carretera Reial de Madrid, format per un sol nucli urbà amb els pobles veïns d’Alfafar i Sedaví. Dins del terme es troba el barri de la Florida. Actualment té uns 15.000 habitants. La seua parròquia està davall l’advocació de la Mare de Déu del sSocors i pertany a l’Arxiprestat de “Catarroja”.

El seu origen fou un raval àrab, en unes prospeccions arqueològiques realitzades fa uns pocs anys aparagué material de l’època musulmana datat al segle X. El rei Jaume I, en 1238, donà l’esmentada alqueria a les gents de Montpellier que l’ajudaren en la conquesta de la ciutat de València; una donació, feta en 1270, es diu que les cases de Babot, es troben en l’esmentada alqueria. En 1351 adquirí la jurisdicció Giner de Rabasa, pertanyent a la família dels marquesos de Dos Aigües. Al segle XIV construí un castell, que va ser enderrocat en 1650, i s’alçà sobre el seu solar un palau senyorial, que va ser tombat totalment en 1934.

El 23 de juny de 1450 Giner de Perellós i Rabasa disposà en el seu testament que els seus hereus construïren una capella al castell de Benetússer, amb un altar dedicat a la Verge Maria. A finals del segle XVI el senyor del lloc elevà les oportunes peticions a Roma per tal de desvincular-lo de la parròquia d’Alfafar, essent concedida el 17 de juliol de 1574 amb la facultat d’erigir església i campanar. El primer tren valencià arribà a Benetússer el 1852.

Celebra festes a la Verge dels Socors a finals de setembre i al Corpus Christi el seu dia. La Setmana Santa es commemora amb escenificacions de la Passió del Senyor a través dels carrers, essent representats els personatges per veïns del poble, hi participen diverses confraries.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Adoba, però:

    4. Verge Maria (en l’any 1450 tinc dubtes que no usaren la terminologia d’ací, Mare de Déu; i no la post-trentista atiada per la Inquisició, com dic en tinc dubtes. Certes ideologies s’escolen subtilment, amb els mots, entre nosaltres) 

    3. Rabasa (dues s’-> Rabassa)

    2.Montpellier-> Montpeller

    1.aparagué-> aparegué

    Cordialment, dispensa’m que avui m’he alçat llepafils.

  2. Sabia que havia de tocar un dia d’estos. Aprofite com qui no vol per a esmentar que enguany la regina de les festes fou una cosina meua 🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.