Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

19 de juny de 2012
0 comentaris

“300.000 euros per cap!”, del meu amic i monjo de Montserrat, P. Josep Miquel Bausset (levante-emv)

Del 8 de juny i fins l´1 de juliol, se celebra a Polònia i a Ucraïna el campionat Europeu de futbol de la UEFA. La popularitat del futbol és tan elevada (amb uns alts nivells d´audiència i amb grans negocis pels drets de TV, publicitat i marques) que l´entrenador del Liverpool, Bill Shankly va arribar a dir: «el futbol no és una qüestió de vida o mort; és molt més important».

En mig d´un ambient de crisi com el que estem vivint, m´ha escandalitzat el tema de les primes als jugadors de la «Roja» i d´altres seleccions que participen en aquesta concentració esportiva!

Tots sabem que els futbolistes de la selecció espanyola, no són precisament els qui més pateixen la crisi econòmica! El sou d´un jugador de futbol de primera divisió, és molt superior (però infinitament molt més!!) que la mitjana dels sous que cobren la majoria dels ciutadans espanyols. Perquè de tants zeros que hi ha al darrere d´un 2 o d´un 5, el jornal d´un jugador de futbol ens mareja! Els jugadors de la «Roja», no són, ni molt menys mileuristes.

Per això mateix he trobat desorbitada i exagerada, la xifra que pot embutxacar-se cada jugador en cas de guanyar l´Eurocopa: ni més ni menys que 300.000 euros!! 300.000 euros en un mes!!! Algú ha pensat quants anys hauria de treballar el director o el subdirector de Levante-EMV per guanyar 300000 euros? O quantes vides (no m´ho imagine en anys!!) hauria de treballar un llaurador amb unes hectàrees de tarongers a Piles o a l´Alcúdia? O un mestre de Picanya, Ontinyent o Xeraco? Ens hem parat a pensar què significa guanyar 300.000 euros en 30 dies? Això vol dir que (en cas d´aconseguir l´Eurocopa) els futbolistes convocats rebrien milions d´euros!!

A l´Estat espanyol (i a d´altres països del món) estem vivint un temps de crisi econòmica. Una crisi que es viu amb més dramatisme encara a Àfrica, Àsia o Amèrica del Sud. Per això, unes primes amb una quantitat d´euros tan desorbitant, és un insult per a milers i milers de ciutadans, que veuen els seus sous congelats i que han d´aprendre a viure amb un nivell infinitament més baix, que el de qualsevol jugador de futbol de la «Roja».

Si tots hem de començar a canviar el nivell de vida que hem portat fins ara, per tal de poder fer front a la crisi econòmica, no haurien de fer també el mateix els futbolistes de la «Roja» i la Federació Espanyola de Futbol? Quin exemple poden donar uns personatges públics als nostres jóvens, davant el temps difícil que vivim? L´austeritat i la frugalitat en la manera de viure, s´hauria de vore sobretot en les persones que més sobreïxen en el món de l´esport, la política o de l´espectacle. Com podem exigir als milers d´espanyols que no poden arribar a finals de mes (i que viuen amb un sou molt més baix que els de la “Roja”) solidaritat i esforç per tal d´eixir de la crisi, si els qui ixen en la primera pàgina dels mitjans de comunicació no ens són un exemple d´austeritat?

Crec que les primes a la selecció espanyola ens haurien de fer reflexionar a tots, començant per els mateixos jugadors, de cara a afrontar amb solidaritat, racionalitat i sentit comú la crisi econòmica.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.