Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

30 de juliol de 2019
0 comentaris

Sant Tomàs More (22 de juny)

Thomas More, lord canceller d’Anglaterra, que va perdre el favor del seu rei i senyor dela terra per ser lleial al Rei i Senyor del cel, no va rebutjar les calamitats que va patir per aquesta causa i justament per ser fidel a l’honor de la seua pròpia consciència, li canta bé cantades les quaranta a un Enric VIII que no acaba de donar crèdit al que els seus ulls veuen i les orelles senten de llavis de qui fins llavors havia estat un dels seus més privilegiats col·laboradors.

Pateix desgràcia, captivitat, esclavitud, empresonament, pèrdua de béns, i cosa especialment difícil per un home públic de la seua altíssima categoria, aguanta alegrement l’oprobi públic, precisament i totalment perquè és un generós home cristià, un catòlic exemplar, en el seu temps, i per a tots els temps que han vingut i vindran després d’aquell.

Conseller no és sinònim de cortesà i Thomas More sap comprendre-ho i viure-ho. Fidel al seu deure polític, va posar tot el seu esforç en satisfer les mires hegemòniques de la seua sobirà, però situat en un dilema entre el servei al poder i la incoherència amb la seua fe i la seua pròpia consciència, no té cap dubte, i pateix persecució, presó i mort amb una dignitat sublim. Alegrement. Sense fer teatre, el que no vol dir que fos una cosa fàcil. Amb un malbaratament del millor sentit del bon humor, del més sensat i serè realisme, que es pot comprovar i admirar en les seues meravelloses oracions, i també en les precioses cartes a la seva dona i la seva filla.

Thomas More va néixer l’any 1477, i va completar els seus estudis a la universitat d’Oxford, es va casar i va tenir un fill i tres filles. Va ocupar el càrrec de canceller del regne d’Anglaterra. Va escriure diverses obres sobre l’ art de governar i defensa de  la religió. Va ser condemnat a mort a Londres i executat el 6 de juliol de 1535, pe rhaver-se oposat al rei Enric VIII en la qüestió de la pretesa anul·lació del seu matrimoni. va ser canonitzat pel papa Pius XI el 19 de maig de 1935.

Sant Cristòfol a Sagunt
24.04.2014 | 4.29
AVUI NO TINC TEMPS PER A MOLT…
28.02.2007 | 6.52
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.