Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

28 d'octubre de 2011
13 comentaris

Veure en català “Tintín” o “Eva” em sortiria molt car

Jo visc a Malgrat, que per als que no la situeu al mapa, és una localitat a tocar de Blanes i Calella, a la punta del Maresme i arran de la comarca de la Selva. El cine “nostre” és el Lauren Costa Brava, de Blanes, i tenim prou a mà la Sala Mozart, de Calella, i els Cines Arenys, d’Arenys de Mar.

Avui  s’estrenen dos films emblemàtics de l’acord entre el Departament de Cultura i les majors, sobre el doblatge en català, Tintín i el secret de l’unicorn, de Steven Spielberg, i Eva, de Kike Maillo (que, amb l’enganyifa de la doble versió, la major “acordada” va permetre que inaugurés Sitges 2011).

Si les vull veure en català, me n’he d’anar fins a Mataró o a Girona, perquè entre aquestes dues ciutats no hi ha cap sala que les projecti en català.

Això vol dir que, a més del cost de l’entrada, veure-les en català em comporta una despesa de benzina -i segons com d’aparcament-, a més d’una inversió més gran de temps -que, alhora, vol dir pèrdua d’activitats que podria estar fent en aquesta estona de més-. I, com tots els catalanets i catalanetes, una part del que he pagat d’impostos han anat per pagar el doblatge al català.

“¡Si quieren cine en catalán, que se lo paguen!”: Oh, i tant que ens l’hem de pagar. I alguns més!

No en tinc prou éssent un ciutadà. Jo, català que parlo català, tinc menys drets a Catalunya que els meus conciutadans que parlen castellà i fins que aquells catalanoparlants que volen consumir cinema en castellà. Jo “me lo tengo que pagar”

Durant anys (molts) he estat aplicant un criteri: si una pel·lícula s’estrenava en versió catalana o VOSC, no l’anava a veure en VE o VOSE, perquè després s’utilitza l’estadística de taquilla contra la normalització del cinema en català. A més a més, he fet campanya (molt respectuosa, però campanya) perquè els amics i amigues m’imitessin i perquè els pares fessin quilòmetres on fos per dur els fills a veure cinema en català. Aquest criteri m’ha dut, no pas poques vegades, a renunciar a veure films que com a cinèfil no podia deixar passar, simplement perquè no tenia temps de desplaçar-me tants quilòmetres.

S’ha acabat.

Més enllà d’una postura personal que pot resultar tan coherent com inútil, no té sentit mantenir el criteri.

Tenim una llei vigent per a garantir el drets dels catalanoparlants, però el govern no la desenvolupa en aquest sentit i, a més, arriba a un acord amb les “majors” que evidentment segueix deixant-nos penjats a força ciutadans i ciutadanes (permeteu que ho remarqui: que vivim en zones molt poblades!). Es pot admetre que cal una progressivitat en la consecució d’objectius; però no ens podem permetre ni mixtificacions, ni que dades ni paraules remogudes emboirinin una realitat que és galdosa. El cert és que després de l’acord anunciat amb pompa i circumstàncies —i escampat per alguns mitjans de comunicació nostrats sense cap sentit crític (tot i l’evident manipulació de les dades a les notes de premsa de Cultura)—, la crua realitat és que s’estrenen Tintín i Eva i per a força gent, tot segueix igual de malament.

D’esforços per la llengua n’he fet, en faig i en faré. Per a mi, la promoció, defensa i ús de la llengua catalana és primordial. No cal dir que, com tants i tants a casa nostra, la calerada que m’hi gasto és descomunal. Però en el tema del cinema en català no estic disposat a fer més el dròpol. Si el govern ens estafa, partits com CiU enreden, el gruix de l’opinió publicada ja s’avé a la situació galdosa… escolti’m, jo no he de seguir fent el gamarús!

FOTO Cartell català de Tintín i el secret de l’unicorn, de Steven Spielberg

 1. Òndia Vador, quin apunt més clar, ver i precís. Jo tampoc vull continuar fent l’imbècil ni continur pagant més per anar a un cinema on pugui viure en català, en la meva llengua. Sempre ens hem d’empassar el mateix; notícia, estafa, pompa, fotografía, estem treballant, ho fem molt bé, i mentre el poble fent el gamarús.

  Bon dia !

 2. I a més dona’t pressa, perquè la setmana vinent hauràs d’anar a Barcelona o a Turquia, perquè ja no la faran ni a Mataró ni a Girona. Jo que visc al Penedès, quan s’estrena una pel·lícula en català una mica a prop d’on visc, al cap d’una setmana ja no la fan (ara, la versió en espanyol, la continuen fent: cornuts i pagar el beure…)

 3. I tanta raó.

  Perquè la Generalitat que aquesta tancant *Caps, hospitals, etc etc ha de pagar a les
  multinacionals americanes perquè tradueixin al català?

  Perquè no tradueixen al català ells sense cost per als ciutadans?, aquesta és la pregunta.

 4. N’estic d’acord amb tu, Salvador. I encara més en aquests temps que sembla que tinguerem els catalans que avergonyir-nos d’ésser com soms, i no pas com en volen d’altres que siguem. 

  Els exhibidors, només hi pensen en els calers, en omplir les sales com sigui, i també exigeixen que desaparegui la cuota de cinema europeu per projectar-hi només cinema americà (que per cert, un senyor que es diu Mariano Rajoy, quan era Ministre de Cultura, volia treure d’aquesta cuota, però els senyors del cinema espanyol el van convèncer que res d’això). I només volen “cinema familiar” per així omplir les sales amb famílies de pares i fills, en comptes de “cinema adult”, que només hi van persones soles o parelles.

  També avui s’hi estrena en català la francesa TÍMIDS ANÒNIMS, que rai que no es limita la cosa a les pel.lícules ultracomercials. 

  I jo, on hi resideixo, ja saps, no n’hi ha el problema de la llengua, però tant se val, doncs si vols veure una pel.lícula bona i no gaire comercial, però hi resideixes a El Escorial, Móstoles o Aranjuez… apa, agafa l’automòbil o Rodalies per veure d’aquestes pel.lícules a Madrid capital, perquè a d’aqueixes localitats només hi ha cinema americà supercomercial.

  Un salut, me’n vaig ara a la feina,

  JULIÁN. 

 5. Subscric tot el que dius tot i que per una vegada sóc afortunat respecte al tema. Sóc de Mataró i crec que als Cinesa és la primera vegada que hi fan una pel·lícula de renom i publicitada en català. Normalment s’ha d’anar a Barcelona per fer militància.

 6. Jo sóc de Barcelona i tinc la sort de poder anar a algunes sales en català, però tot i així tinc que decidir.

  Aquest estiu, havia de decidir veure el barrufets en català o los pitufos en 3D. És a dir, 3d en català NO, és clar, no fos que ens pensessim que estem en un país normal.

 7. Si et surt tant car, pot ser a més a més, que tanmateix Tintin el secret de l’unicorn, Eva i totes aquestes, no pague la pena anar a veure-les i perdre el temps en aquestes pel.lícules i ‘cuentos’. 

 8. Aprofiteu que fan cinema en català ahí dalt. Al meu País Valencià no hi ha ni una sola sala que no siga en castellà o en V.O.S. (en castellà, és clar). L’idioma ací està perdut. La gent, el ciudadano normal valenciano, s’avergonyís de la seua llengua i li té un odi tremendus. Per tant, us desitge sort, lluiteu per allò què és vostre. I el que està clar i demostrat és que la cultura i la llengua que sobreviuen és que tenen un estat darrere. Catalunya sense independència i a una taxa d’inmigració tan elevada, serà, al final, igual que la Comunidad Valenciana que ofrece nuevas glorias a Madrid, castellana.

 9. Si no hi ha versió en català, no he anat al cinema. Més barat, i més temps per a altres activitats.
  D’acord que la família estan una miqueta cremats amb mi, però de moment, m’aguanten. I s’aguanten: tampoc no hi van.

 10. Totalment d’acord amb el que dius. Sembla doncs que tenim dues opcions: o ens deixem estafar i paguem més del que toca per poder gaudir de les coses més senzilles en la nostra llengua, o ens sentim impotents al patir la imposició d’una llengua estrangera.

  Per això, entre altres coses, jo pràcticament no vaig al cine.

  Per arreglar-ho no podem comptar amb cap govern. Els governs sempre estan al servei del capital (això no canviarà si catalunya assoleix un estat propi, mireu portugal per exemple, que cada cop pateixen més per preservar el seu idioma) 

  La solució és construir la nostra propia economia, i posar-la al servei dels ciutadans enlloc del capital estranger. Pots participar en projectes com la democràcia inclusiva o la cooperativa integral catalana per ajudar en aquesta tasca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!