Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

18 d'agost de 2014
0 comentaris

Venècia 2014: les pel·lícules d’Horitzons

Aquest apunt el vaig completant des d’avui fins a l’inici del certamen, el 27 d’agost. Mentrestant, si us interessa consultar tota la programació de la secció Horitzons de Venècia 2014: Orizzonti.

Venècia 2014: les pel·lícules d’Horitzons.

Theeb. Direcció: Naji ABU NOWAR. Producció qatareso-emirato-anglo-jordana. Guió: Naji Abu Nowar, Bassel Ghandour. Intèrprets: Jacir Eid, Hassan Mutlag, Hussein Salameh, Marji Audeh, Jack Fox. Sinopsi: Província de Hiyaz, Imperi Otomà, 1916. Una tribu beduïnavaga pel desert mentre, sense ells saber-ho, el món està en guerra. En Theeb, es passa el dia jugant amb en Hussein, el seu germà gran. Un dia els arriben l’Edward, un oficial de l’exèrcit britànic, i en Marji, el seu guia. Demanen que els portin fins a un pou romà que és a l’antiga carretera del peregrinatge a la Meca. El pou, però, es troba en territori perillós, conegut per ser un vedat de caça per als assaltants beduïns. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: Fortissimo. Altres festivals: Toronto 2014 Discovery. Director: Naji Abu Nowar.

Línia de crèdit (Kreditis Limiti | Line of Credit). Direcció: Salomé ALEXI. Producció franco-germano-georgiana. Guió: pendent. Intèrprets: Nino Kasradze. Sinopsi: La Nino (Nino Kasradze) és una dona d’uns quaranta anys que ha tingut una vida moguda a la Unió Soviètica, però que en la moderna Geòrgia es troba amb les dificultats d’adaptar-se als canvis. La Nino obté un gran préstec amb interessos molt alts i de mica en mica es converteix en deutora. És així que queda atrapada en un cercle en què no hi veu sortida. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: pendent. Directora: Salomé Alexi (x).

Sense cap mena de pietat (Senze nessuna pietà). Direcció: Michele ALHAIQUE. Producció italiana. Guió: pendent. Intèrprets: Pierfrancesco Favino, Greta Scarano, Claudio Gioè, Adriano Giannini, Ninetto Davoli. Sinopsi: Un lleial perdonavides de la màfia es converteix en  home perseguit quan decideix protegir una atractiva prostituta del sàdic fill del seu cap. Anem a pams. En Mimmo (Pierfrancesco Favino) només voldria fer de paleta, perquè prefereix construir edificis a exercir la violència sobre altri; però viu en un món ferotge en què s’han de seguir les regles marcades si es vol sobreviure. Tanmateix, tot canvia quan apareix a la seva vida la Tania (Greta Scarano), una noia molt guapa. Amb ella tot podria anar bé, però no es pot esperar fer una nova vida sense acabar de passar comptes amb la que es menava fins ara. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: Indie Sales Company. Distribuïdores: BiM. Altres festivals: Toronto 2014 Discovery. Director: Michele Alhaique (x). Format a l’Scuola Nazionale di Cinema.  Actor que debuta en el llarg de ficció, després d’haver realitzat alguns curtmetratges.. Extracte de filmografia: Sense cap mena de pietat (2014).

Cimbelí (Cymbeline). Direcció: Michael ALMEREYDA. Producció nord-americana. Guió: Michael Almereyda; adaptació -a l’Amèrica d’avui en dia- de la peça Cimbelí,  de William Shakespeare. Intèrprets: Milla Jovovich, Ed Harris, Dakota Johnson, Penn Badgley, Anton Yelchin, Ethan Hawke, John Leguizamo, Bill Pullman. Sinopsi: Imogen (Dakota Johnson), la jove filla de Cimbelí (Ed Harris), líder d’un “gang”, decideix desobeir son pare i es casa amb Pòstum (Ed Badgley), l’home que estima. Tanmateix, el pare no es dóna per vençut i obliga la filla a divorciar-se: l’estimat fuig a l’exili i ella queda reclosa a les seves habitacions fins que accepti casar-se amb Cloten (Anton Yelchin), l’escollit pel pare. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: International Film Trust. Director: Michael Almereyda (Overland Park, Kansas, EUA, 07.04.1959). Extracte de filmografia: Twister (1989), Nadja (1994), Hamlet (2000), Cimbelí (2014).

Io sto con la sposa. Direcció: Antonio AUGUGLIARO, Gabriele DEL GRANDE, Khaled Soliman AL NASSIRY. Producció italiano-palestina. Guió: pendent. Documental. Sinopsi: Un poeta palestí sirià i un periodista italià es troben a Milà amb cinc palestins i sirians que van desembarcar a Lampedusa, tot fugint de la guerra, i els ajuden a seguir el seu viatge clandestí cap a Suècia. Per evitar que els detinguin com a contrabandistes, organitzen un fals casament amb una amiga palestina que es fa passar per núvia i una dotzena d’italians i sirians que es vesteixen de convidats. Així disfressats, travessen mitja Europa, en un viatge de quatre dies, i tres mil quilòmetres.Un trajecte carregat d’emocions, que a més de permetre’ns conèixer les històries i els somnis de cinc palestins i sirians que fugen i dels seus peculiars contrabandistes, mostra una Europa desconeguda. Una Europa transnacional, solidària, capaç d’enriure’s de les lleis i dels controls de la Fortalesa, amb una mascarada que sembla increïble, però que no deixa de ser el relat d’una història que realment va passar a la carretera entre Milà i Estocolm entre el 14 i el 18 de novembre de 2013. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: pendent. Directors: Antonio Augugliaro (x), Gabriele Del Grande (x), Khaled Soliman Al Nassiry (x). Aquest film es projecte fora del concurs de la secció Horitzons.

La vida obscena (La vita oscena). Direcció: Renato DE MARIA. Producció italiana. Guió: Renato De Maria i Aldo Nove, basat en la novel·la La vita oscena, d’Aldo Nove (Ed. Einaudi). Intèrprets: Isabella Ferrari, Clément Métayer, Roberto De Francesco. Sinopsi: Relat iniciàtic sobre un noi que passa per una situació traumàtica i dolorosa, que el du a buscar la mort, per acabar reviscolant. Un trajecte en certa manera al·lucinant per la seva vida i la seva visió alterada de les coses. El seu poeta preferit, en qui s’inspira, optà pel camí de la mort, mentre que ell troba la força per a sobreviure i explicar aquesta vida obscena Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: pendent. Director: Renato De Maria (Varese, Itàlia, 1958). Cineasta, realitzador de telefilms i de capítols de sèries de televisió italiana. Extracte de filmografia: Il trasloco (1991), Hotel Paura (1996), Amatemi (2005), La prima linea (2009), La vida obscena (2014).

Near Death Experience. Direcció: Benoît DELÉPINE i Gustave KERVERN. Producció francesa. Guió: Benoît Delépine, Gustave Kervern. Intèrprets: Michel Houellebecq, Marius Bertram, Benoît Delépine, Gustave Kervern. Sinopsi: En Paul (MIchel Houellebecq) treballa en una companyia telefònica que és a punt de tancar. S’esdevé un divendres 13. La crònica de les notícies del dia és, per en Paul, com una mena de senyal. Ha d’espavilar-se. Decidit a fer el pas, se’n va a la muntanya on viurà una experiència única… Vídeos: Tràiler VO. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: Funny Balloons. Distribuïdores: AdVitam. Directors: Benoît Delépine (França, 30.08.1958) i Gustave Kervern (Illa Maurici, 27.12.1962). Extracte de filmografia conjunta: Aaltra (2004), Avida (2006), Louise-Michel (2008), Mammuth (2010),  Le gran soir (2012), Near Death Experiencie (2014).

Realitat (Réalité | Reality). Direcció: Quentin DUPIEUX. Producció franco-valona. Guió: Quentin Dupieux. Intèrprets: Alain Chabat, Elodie Bouchez, Jonathan Lambert, Jon Heder, Eric Wareheim, Roxane Mesquida, John Glover, Kyla Kenedy. Sinopsi: En Jason, cameràman tranquil, es deleix per fer el seu primer film de por. En Bob Marshall, productor acabalat, accepta de finançar-li la pel·lícula amb una única condició: en Jason disposa de 48 hores per a trobar el millor esgarip de la història del cinema. Buscant-ho, en Jason es perd en un malson. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: Indie Sales. Distribuïdores: Diaphana*. Director: Quentin Dupieux (França, 1974). Extracte de filmografia: Rubber (2010), Wrong (2012), Wrong Cops (2013), Realitat (2014).

Goodnight Mommy (Ich Seh, Ich Seh). Direcció: Veronika FRANZ i Severin FIALA. Producció austríaca. Guió: Severin Fiala i Veronika Franz. Intèrprets: Susanne Wuest, Elias Schwarz, Lukas Schwarz. Sinopsi: En un estiu calorós, una casa aïllada, al camp, entre boscos i camps de cereals. Dos germans bessons, de nou anys, esperen la mare. La mare arriba a casa, amb la cara embenada de resultes d’una operació cirurgia estètica: a partir d’aquell moment, res no serà com abans. Els menuts comencen a dubtar que aquella dona sigui de debò sa mare. Comença aleshores una lluita existencial per la identitat i la confiança mútua… Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: Films Distribution. Altres Festivals: Toronto 2014 Vanguard. Directors: Veronika Franz (x). Guionista habitual d’Ulrich Seidl i ajudant de direcció. Severin Fiala (x). Polifacètic, és co-autor de dos curtmetratges ia ha dirigit amb Franz un documental i aquest film que marca el seu debut en el llargmetratge de ficció. Extracte de filmografia: El 2012 van debutar amb la realització conjunta del documental Kern. Tot seguit, Goodnight Mommy (2014).

Hill of Freedom (Jayueui Onduk). Direcció: HONG Sangsoo. Producció sud-coreana. Guió: Hong Sangsoo. Intèrprets: Ryô Kase, Moon Sori, Younghwa Seo, Kim Euisung. Sinopsi: Un japonès fa cap a Corea per a trobar el seu vell amor, a qui mai no ha oblidat. S’està en una pensió, on coneix molta gent i una gran varietat d’històries. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: FineCut. Altres festivals: Toronto 2014 Masters. Director: Hong Sangsoo. Extracte de filmografia recent: Ha ha ha (2010), El dia que ell arriba (2011), En un altre país (2012), Nobody’s Daughter Haewon (2013), Our Sunhi (2013), Hill of Freedom (2014).

Bypass. Direcció: Duane HOPKINS. Producció sueco-anglesa. Guió: Duane Hopkins. Intèrprets: George MacKay, Benjamin Dilloway, Charlotte Spencer. Sinopsi: En Tim és un jove proletari anglès. és un bon noi que d’encarar un nombre desproporcionat de preguntes i ha de trobar els mitjans per fer-ho. Ha de guanyar calés, té un fill de camí, no sap llegir ni escriure, ha perdut recentment la mare i té una xicota que està a punt de tenir el fill. En Tim es dedica a vendre objectes robats. I està malalt, però no és conscient de fins a quin punt n’està, de malalt. Quan la pressió és més forta, li empitjora la malaltia i un dia es desperta en un llit d’hospital, connectat als cables i màquines.Està cansat, però li neix el fill: moment de gran incertesa, una nova esperança o la continuaciño d’un procés que es va repetint? Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: The Match Factory. Director: Duane Hopkins (Chipping Campden, Gloucestershire, Anglaterra, 1974). Estudis de pintura i fotografia. Extracte de filmografia: Better Things (2008), Cigarrete at Night -curt- (2011), Bypass (2014).

El president (The President | Le President). Direcció: Mohsen MAKHMALBAF. Producció franco-britànico-germano-georgiana. Guió: Moshen Makhmalbaf, Marziyeh Meshkiny. Intèrprets: Misha Gomiashvili, Dachi Orvelashvili. Sinopsi: La història d’un dictador (d’un imaginari país caucasià) que es troba cara a cara amb la gent a qui prèviament havia subjugat. El president i la seva família governen el país amb mà de ferro, gaudint d’una vida de luxe i d’oci a costa de la misèria de la seva població. Quan un cop d’estat enderroca el seu govern brutal i la resta de la família li fuig amb avió, el president de sobte ha de deixar de cuidar el nét petit i es veu forçat a escapar. Ara convertit en el fugitiu més buscat del país, amb una recompensa sobre el seu cap, el president comença un perillós viatge amb el nen, amb qui travessa el país per arribar al mar, on un vaixell els espera per a dur-los a un lloc segur. Fent-se passar per músics del carrer i viatjant amb la mateixa gent que van patir durant anys la seva dictadura, el president deposat i el nen innocent viuen en la pròpia pell les penúries que van congriar unànimament l’odi al seu règim. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: Bac Films. Distribuïdores: Bac Films. Director: Mohsen Makhmalbaf (Teheran, Iran, 29.05.1957). Extracte de filmografia: Salaam Cinema (1995), El temps de l’amor (1995),  Gabbeh (1995), Un moment d’innocència (1996) El silenci (1998), Els contes de Kish (1999), Kandahar (2001).

Jackie & Ryan. Direcció: Ami Canaan MANN. Producció nord-americana. Guió: Ami Canaan Mann. Intèrprets:  Katherine Heigl, Ben Barnes, Emily Alyn Lind, Clea DuVall, Ryan Bingham, Sheryl Lee. Sinopsi: En Ryan (Ben Barnes) és un cantant de folk contemporani que recorre Amèrica amb la seva motxilla i un banjo. Decanta temporalment el somni de convertir-se en músic d’èxit, en conèixer la Jackie (Katherine Heigl), ex-cantant de country que brega per la custòdia de la seva filla. Junts, units per la seva passió per la música, els dos formen una parella improbable. Més informació: Rodada a Utah| Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: Highland Film Group (HFG). Directora: Ami Canaan Mann (x). Filla del director i productor Michael Mann, coneguda per Texas Killing Fields -també titulada Tierra de asesinos, Killing Fields, Le paludi della morte– (2011).

Belluscone, una història siciliana (Belluscone, una storia siciliana). Direcció: Franco MARESCO. Producció italiana. Guió: Franco Maresco. Intèrprets: Ciccio Mira, Salvatore De Castro, Vittorio Ricciardi, Tatti Sanguineti, Salvatore Ficarra, Valentino Picone. Sinopsi:La pel·lícula que hauria volgut explicar la relació especial entre Berlusconi i Sicilia, a través de les desventures de l’empresari palermità de cantants neomelòdics, organitzadors de festes majors, Ciccio Mira -seguidor empedreït de Berlusconi i nostàlgic de la màfia d’abans- i dels dos artistes de la seva “escuderia”, Erik i Vittorio Ricciardi, que, delerosos de fama, van decidir exhibir-se en públic per les places de Palerm amb la cançó escrita pel primer “Vorrei conoscere Berlusconi“. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: pendent. Director: Franco Maresco (Palermo, Sicília, Itàlia, 1958). Curtmetratgista, documentalista, director de documentals televisius, fortament centrat en Sicília; amb Daniele Cipri ha codirigit Lo zio di Brooklyn (1995), Totò che visse due volte (1998), Il ritorno di Cagliostro (2003).

Nabat. Direcció: Elchin MUSAOGLU. Produïda a l’Azerbaidjan. Guió: pendent. Intèrprets: Fatemeh Motamed Arya, Vidadi Aliyev, Sabir Mamadov, Farhad Israfilov. Sinopsi:La Nabat i el seu marit, Iskender, antic treballador forestal ara vell i malalt, viuen en una caseta arraconada, lluny del poblet més proper. La guerra de Nagorno Karabakh fa anys que dura i el seu fill ha mort al front. El seu únic mitjà de subsistència ve de la llet produïda a partir de la seva única vaca.La Nabat va cada dos dies al poble, per a vendre’n; però quan la guerra hi arriba, el poblet va quedant abandonat, fins a quedar desert. Quan l’Iskender mor, la Nabat ha de sobreviure com un llop solitari al poble, ara buit. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: DreamLab Films. Director: Elchin Musaoglu (x).

Heaven Knows What. Direcció: Josh SAFDIE i Ben SAFDIE. Producció franco-nord-americana. Guió: Ronald Bronstein, Joshua Safdie. Intèrprets: Arielle Holmes, Caleb Landry Jones, Buddy Duress. Sinopsi: A Nova York, una parella de rodamons protagonistes d’una obsessiva història d’amor, breguen amb l’addicció. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: pendent. Directors: Josh Safdie (Nova York, EUA, 03.04.1984 ) i Ben Safdie (x). Extracte de filmografia: The Pleasure of Being Robbed (2008) -només dirigit per Josh-, Go Get Some Rosemary (2009), Lenny Cooke (2013), Heaven Knows What (2014).

Aquestes són les regles (Takva su pravila | These Are The Rules). Direcció: Ognjen SVILICIC. Producció franco-serbo-macedònio-croata. Guió: Ognjen Svilicic. Intèrprets: Emir Hadzihafizbegovic, Jasna Zalica, Hrvoje Vladisavljevic. Sinopsi:Ivo i Maja menen una vida normal i corrent en un barri tranquil de Zagreb. Al seu únic fill, en Tomica, uns de la seva edat l’ataquen de manera violenta una nit, enmig del carrer i queda amb lesions greus. La parella de pares, davant d’un fet impensable d’aquesta magnitud es replanteja els valors en què han basat la vida, veient com se’ls enfonsa el món de falsa seguretat en què sempre han cregut. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: Urban Distribution*. Director: Ognjen Svilicic (Split, Croàcia, 1971). Extracte de filmografia: Da mi je biti morski pas (1999), Oprosti za kung fu (2004), Armin (2007), Two Sunny Days (2010), Aquestes són les regles (2014).

Court. Direcció: Chaitanya TAMHANE. Producció índia. Guió: Chaintanya Tamhane. Intèrprets: Vira Sathidar, Vivek Gomber, Geetanjali Kulkarni. Sinopsi: El cadàver d’un treballador del sistema de drenatge es troba sota una claveguera a Mumbai. Un vell cantant de balades populars va a judici per càrrecs d’incitació al suïcidi per cantar una cançó que podria haver portat a l’empleat a cometre l’acte. A mesura que el procés avança, s’observa la vida privada, fora dels ambients laborals, dels advocats i del jutge que intervenen en el cas,  per a explorar com els valors individuals i personals d’aquestes persones poden influir en els judicis de vida i mort que tenen lloc als tribunals. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: Memento Arthouse. Director: Chaitanya Tamhane (x). Autor del curtmetratge Six Strands (2011), consta com a debutant en el llargmetratge amb Court (2014).

Crèdits fotogràfics: Biennale di Venezia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!