Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

7 de setembre de 2014
0 comentaris

Venècia 2014: els premis

Venècia 2014: els premis oficials.

El Jurat de la competició de la 71a Mostra de Venècia, presidit per Alexandre Desplat i conformat per Joan Chen, Philip Gröning, Jessica Hausner, Jhumpa Lahiri, Sandy Powell, Tim Roth, Elia Suleiman i Carlo Verdone, ha fet públic el veredicte següent:

Lleó d’Or a la Millor Pel·lícula:

Un colom s’assegué en una branca a reflexionar sobre l’existència (En duva satt på en gren och funderade på tillvaron | A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence). Direcció: Roy ANDERSSON. Producció franco-germano-noruego-sueca. Guió: Roy Andersson. Intèrprets: Holger Andersson, Nisse Vestblom. Sinopsi:En un paisatge no identificat del món occidental, un venedor i un home amb retard mental emprenen un viatge. Un camí fet de trobades i situacions inesperades, que es converteixen en un mitjà per a proporcionar un punt de vista original sobre la societat actual, caracteritzat per la supremacia de la vanitat.  Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: Coproduction Office. Altres festivals: Toronto 2014 Masters. Director: Roy Andersson (Gothenburg, Västra Götalands län, Suècia, 31.03.1943). Aquest film tanca la trilogia formada conjuntament amb Cançons del segon pis (2000) i Du Levande (2007).

Millor Direcció:

Andrei KONCHALOVSKY, per Les nits en blanc del carter (Belye nochi pochtalona Alekseya Tryapitsyna | The Postman’s White Nights). Direcció: Andrei KONCHALOVSKY. Producció russa. Guió: Elena Kiseleva, Andrei Konchalovsky. Intèrprets: Aleksey Tryapitsyn, Irina Ermolova, Timur Bondarenko. Sinopsi: En un poble rus oblidat per la resta del món, l’única manera d’arribar a terra habitada és travessant el llac. L’únic contacte que la gent té amb el món exterior és un carter que va i ve. Tot i que tenen a prop una base aeronàutica, els habitants de la zona viuen com si fossin al Neolític. No tenen govern, serveis socials ni obres. Una dona, de qui el carter està enamorat, deixa enrere la vida en aquell poble i se’n va a viure a ciutat. El vaixell del carter s’espatlla i no els pot dur més el correu. La vida que duia se li enfonsa i fa cap a la ciutat, seguint la dona; però no passa gaire temps que torna, sense que hi hagi cap motiu. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: Andrei Konchalovsky Studios. Director: Andrei Konchalovsky (Moscú, Rússia, 20.08.1937). Nat Andrei Sergeevich Mikhalkov-Konchalovskiy. Extracte de filmografia: Siberíada (1979), Els amants de Maria (1984), El tren de l’infern (1985), Duet for One (1986), Shy People (1987), Tango i Cash (1989), The Inner Circle (1991), The Nutcracker in 3D (2009), Les nits en blanc del carter (2014).

Gran Premi del Jurat:

The Look of Silence. Direcció: Joshua OPPENHEIMER. Producció anglo-fineso-indonèsio-noruego-danesa. Guió: pendent. Documental. Sinopsi: Continuació del documental The Act of Killing, tracta el tema del genocidi a Indonèsia, les purgues anticomunistes de 1965, des d’una altra perspectiva. Aquí s’agafa la perspectiva de les víctimes, en particular la d’un supervivent que decideix anar a trobar l’home que va torturar son germà fins a la mort. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: Cinephil*. Director: Joshua Oppenheimer (Texas, EUA, 23.09.1974). Descendent d’alemanys que van fugir als EUA abans de l’ascens dels nazis al poder, doctorat en Arts a Harvard, viu actualment a Londres. Ha aconseguit un renom mundial amb The Act of Killing, documental amb barreja de gèneres cinematogràfics, multipremiat i nominat a l’Òscar, sobre els membres dels esquadrons de la mort d’Indonèsia. Extracte de filmografia: The Entire History of the Louisiana Purchase (1998), The Globalisation Tapes (2003),  The Act of Killing (2012), The Look of Silence (2014).

Copa Volpi a la Millor Interpretació Masculina:

Adam Driver, per Hungry Hearts. Direcció: Saverio COSTANZO. Producció italiana. Guió: Saverio Costanzo, adaptació lliure de la novel·la Il bambino indaco, de Marco Franzoso (Einaudi Ed.). Intèrprets: Adam Driver, Alba Rohrwacher, Roberta Maxwell. Sinopsi: Nova York, Brooklyn. La Mina (Alba Rohrwacher) és italiana, en Jude (Adam Driver), de Nova York.Es coneixen per casualitat i comencen una profunda i apassionada història d’amor, que el du al matrimoni. La vida els va bé, tranquil·la, fins que la Mina queda embarassada i topa amb un guia espiritual que li diu que porta un nen “indaco”. A partir d’aquell moment, la Mina desenvolupa una relació morbosa amb la criatura: convençuda que l’alimentació normal es pot convertir en un obstacle per a la vida sana i aterrida per la contaminació, manté el nadó lluny de la llum, del contacte amb el món exterior i li dóna només aliments específics en horaris concrets. En Jude s’adona que el nen està malalt i, quan el du al pediatra, li diagnostica desnutrició. Comença aleshores un estira i arronsa entre els dos pares, que du a esdeveniments dramàtics. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: pendent. Altres festivals: Toronto 2014 Special Presentations. Director: Saverio Costanzo (Roma, 28.09.1975). Extracte de filmografia: La soledat dels nombres primers (2010), Hungry Hearts (2014).

Copa Volpi a la Millor Interpretació Femenina:

Alba Rohtwacher, per per Hungry Hearts. Direcció: Saverio COSTANZO. Producció italiana. Guió: Saverio Costanzo, adaptació lliure de la novel·la Il bambino indaco, de Marco Franzoso (Einaudi Ed.). Intèrprets: Adam Driver, Alba Rohrwacher, Roberta Maxwell. Sinopsi: Nova York, Brooklyn. La Mina (Alba Rohrwacher) és italiana, en Jude (Adam Driver), de Nova York.Es coneixen per casualitat i comencen una profunda i apassionada història d’amor, que el du al matrimoni. La vida els va bé, tranquil·la, fins que la Mina queda embarassada i topa amb un guia espiritual que li diu que porta un nen “indaco”. A partir d’aquell moment, la Mina desenvolupa una relació morbosa amb la criatura: convençuda que l’alimentació normal es pot convertir en un obstacle per a la vida sana i aterrida per la contaminació, manté el nadó lluny de la llum, del contacte amb el món exterior i li dóna només aliments específics en horaris concrets. En Jude s’adona que el nen està malalt i, quan el du al pediatra, li diagnostica desnutrició. Comença aleshores un estira i arronsa entre els dos pares, que du a esdeveniments dramàtics. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: pendent. Altres festivals: Toronto 2014 Special Presentations. Director: Saverio Costanzo (Roma, 28.09.1975). Extracte de filmografia: La soledat dels nombres primers (2010), Hungry Hearts (2014).

Premi Marcello Mastroianni a un Actor o Actriu Emergent:

Romain Paul, per El darrer cop de martell (Le dernier coup de marteau). Direcció: Alix DELAPORTE. Producció francesa. Guió: pendent. Intèrprets: Romain Paul, Clotilde Hesme, Grégory Gadebois, Candela Peña, Tristán Ulloa. Sinopsi: Quan travessa la porta de l’òpera de Montpeller, en Victor (Romain Paul) no en sap res de música. Tampoc no coneix son pare, en Samuel Rowinski (Grégory Gadebois), que ha vingut a la ciutat per a dirigir la Sisena Simfonia de Mahler. Per a capgirar el curs del seu futur, convertit sobtadament en incert; per sa mare, la Nadia (Clotilde Hesme); per Luna, de qui s’ha enamorat, en Victor ha decidit donar-se a conèixer. I anirà fins al final. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: Pyramide. Distribuïdores: Pyramide. Directora: Alix Delaporte (Chatou, Yvelines, França, 1969). Guionista i directora. Autor de curtmetratges, debutà el 2010 amb L’amor d’en Tony. Extracte de filmografia: L’amor d’en Tony (2010), El darrer cop de martell (2014).

Premi al Millor Guió:

Rakhshan Bani-etemad, Farid Mostafavi, per Relats (Ghesseha | Tales). Direcció: Rakhshan BANI-ETEMAD. Producció iraniana. Guió: Rakhshan Bani-etemad, Farid Mostafavi. Intèrprets: Golab Adineh, Saber Abar, Farhad Aslani, Foojan Arefpoor, Bahareh Daneshgar, Mohammadreza Forootan, Shahrokh Forootanian, Babak Hamidian, Mehdi Hashemi, Negar Javaherian, Baran Kosari, Fatemeh Motamedaria, Peiman Moadi, Hassan Majooni, Habib Rezaei, Atefeh Razavi, Mehraveh Sharifinia, Khosro Shahraz, Rima Raminfar. Sinopsi: L’Iran, avui en dia. La directora Rakhshan Bani-Etemad, anomenada la senyora del cinema iranià, retorna als personatges dels seus films precedents, sobretot els femenins, per a explicar històries de persones que representen diversos estrats socials. Es tracta de cinestes, intel·lectuals, simples empleats… que tenen tots una cosa en comú: són apassionats i estan enamorats. Aquesta pel·lícula és una història d’amor de mares i fills, marits i mullers, dones i homes la passió dels quals els dóna l’esperança i la força per a superar les dificultats, continuar les seves batalles per a una vida millor. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: Noori Pictures. Altres festivals: Toronto 2014 Contemporary World CinemaDirectora: Rakhshan Bani-Etemad (Teheran, Iran, 1954). Estudia a la Universitat de les Arts Dramàtiques, a l’Iran. Realitza diversos documentals per a la televisió del seu país. El 1987 debuta al camp de la ficció, amb Off the Limits, i el 1991 esdevé la primera dona que rep el premi a la Millor Direcció al Festival Internacional Fajr, de Teheran, per Nargess. Al decurs de la seva carrera, va combinant la realització de documentals i ficcions. El 1995 guanya el Lleopard de Bronze a Locarno, amb The Blue Veiled. El 2000, amb Under the Skin of the City, aconsegueix el seu èxit més notable a la taquilla iraniana i congria premis als festivals de Moscú, Torí, Karlovy Vary i Seattle. Amb Gilaneh (2005) participa a més de quaranta-nou festivals, incloent-hi Tribeca, Pusan, Toronto… i recollint-hi diversos guardons. El 2008, la cineasta rep un doctorat “honoris causa” de la Universitat de Londres i el 2010 rep el Premi Henri Langlois atorgat pel Festival Internacional de Vicennes.

Premi Especial del Jurat:

Sivas. Direcció: Kaan MÜJDECI. Producció germano-turco. Guió: Kaan Müjdeci. Intèrprets: Dogan Izci, Çakir, Ozan Çelik, Muttalip Müjdeci, Ezgi Ergin, Hasan Özdemir, Furkan Uyar, Okan Avci, Hasan Yazilitas, Banu Fotocan. Sinopsi: En un poble d’Anatòlia,  la història d’un nen d’onze anys, Aslan (Dogan Izci), i un gos de lluita masegat, anomenat Sivas. Entre ells dos es desenvolupa un vincle després que Aslan troba Sivas abandonat i ferit en una rasa. Una representació de” Blancaneus i els set nans” és el rerefons de la història: Aslan està molt decebut per haver perdut el seu paper de príncep que ha acabat tenint Osman (Furkan Uyar), el seu rival en l’amor i el fill del cap del poble. Mentre Osman mira de conquista Ayse (Ezgi Ergin), la “princesa” del poble, Aslan tracta d’impressionar amb el seu nou amic, Sivas. El gos ja ha trobat una llar i comença a guanyar una baralla rera l’altra. Vídeos: Tràiler. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: pendent. Director: Kaan Müjdeci (x). Extracte de filmografia: pendent.

Lleó del Futur – Premi Venezia Opera Prima “Luigi De Laurentiis”:

El Jurat del Premi Lleó del Futur – Premi Venezia Opera Prima “Luigi De Laurentiis” de la 71. Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica, presidit per Alice Rohrwacher i conformat per Lisandro Alonso, Ron Mann, Vivian Qu i Razvan Radulescu, ha guardonat:

Court. Direcció: Chaitanya TAMHANE. Producció índia. Guió: Chaintanya Tamhane. Intèrprets: Vira Sathidar, Vivek Gomber, Geetanjali Kulkarni. Sinopsi: El cadàver d’un treballador del sistema de drenatge es troba sota una claveguera a Mumbai. Un vell cantant de balades populars va a judici per càrrecs d’incitació al suïcidi per cantar una cançó que podria haver portat a l’empleat a cometre l’acte. A mesura que el procés avança, s’observa la vida privada, fora dels ambients laborals, dels advocats i del jutge que intervenen en el cas,  per a explorar com els valors individuals i personals d’aquestes persones poden influir en els judicis de vida i mort que tenen lloc als tribunals. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: Memento Arthouse. Director: Chaitanya Tamhane (x). Autor del curtmetratge Six Strands (2011), consta com a debutant en el llargmetratge amb Court (2014).

Premis de la Secció Horitzons.

El Jurat de la Secció Horitzons,  presidit per Ann Hui i conformat pet Moran Atias, Pernilla August, David Chase, Mahamat-Saleh Haroun, Roberto Minervini i Alin Tasçiyan, ha emès el veredicte següent:

Millor Pel·lícula:

Court. Direcció: Chaitanya TAMHANE. Producció índia. Guió: Chaintanya Tamhane. Intèrprets: Vira Sathidar, Vivek Gomber, Geetanjali Kulkarni. Sinopsi: El cadàver d’un treballador del sistema de drenatge es troba sota una claveguera a Mumbai. Un vell cantant de balades populars va a judici per càrrecs d’incitació al suïcidi per cantar una cançó que podria haver portat a l’empleat a cometre l’acte. A mesura que el procés avança, s’observa la vida privada, fora dels ambients laborals, dels advocats i del jutge que intervenen en el cas,  per a explorar com els valors individuals i personals d’aquestes persones poden influir en els judicis de vida i mort que tenen lloc als tribunals. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: Memento Arthouse. Director: Chaitanya Tamhane (x). Autor del curtmetratge Six Strands (2011), consta com a debutant en el llargmetratge amb Court (2014).

Millor Direcció:

Naji Abu Nowar, per Theeb. Direcció: Naji ABU NOWAR. Producció qatareso-emirato-anglo-jordana. Guió: Naji Abu Nowar, Bassel Ghandour. Intèrprets: Jacir Eid, Hassan Mutlag, Hussein Salameh, Marji Audeh, Jack Fox. Sinopsi: Província de Hiyaz, Imperi Otomà, 1916. Una tribu beduïnavaga pel desert mentre, sense ells saber-ho, el món està en guerra. En Theeb, es passa el dia jugant amb en Hussein, el seu germà gran. Un dia els arriben l’Edward, un oficial de l’exèrcit britànic, i en Marji, el seu guia. Demanen que els portin fins a un pou romà que és a l’antiga carretera del peregrinatge a la Meca. El pou, però, es troba en territori perillós, conegut per ser un vedat de caça per als assaltants beduïns. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: Fortissimo. Altres festivals: Toronto 2014 Discovery. Director: Naji Abu Nowar.

Premi Especial del Jurat:

Belluscone, una història siciliana (Belluscone, una storia siciliana). Direcció: Franco MARESCO. Producció italiana. Guió: Franco Maresco. Intèrprets: Ciccio Mira, Salvatore De Castro, Vittorio Ricciardi, Tatti Sanguineti, Salvatore Ficarra, Valentino Picone. Sinopsi:La pel·lícula que hauria volgut explicar la relació especial entre Berlusconi i Sicilia, a través de les desventures de l’empresari palermità de cantants neomelòdics, organitzadors de festes majors, Ciccio Mira -seguidor empedreït de Berlusconi i nostàlgic de la màfia d’abans- i dels dos artistes de la seva “escuderia”, Erik i Vittorio Ricciardi, que, delerosos de fama, van decidir exhibir-se en públic per les places de Palerm amb la cançó escrita pel primer “Vorrei conoscere Berlusconi“. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: pendent. Director: Franco Maresco (Palermo, Sicília, Itàlia, 1958). Curtmetratgista, documentalista, director de documentals televisius, fortament centrat en Sicília; amb Daniele Cipri ha codirigit Lo zio di Brooklyn (1995), Totò che visse due volte (1998), Il ritorno di Cagliostro (2003).

Premi a la Millor Interpretació:

Emir Hadzihafizbegovic, per Aquestes són les regles (Takva su pravila | These Are The Rules). Direcció: Ognjen SVILICIC. Producció franco-serbo-macedònio-croata. Guió: Ognjen Svilicic. Intèrprets: Emir Hadzihafizbegovic, Jasna Zalica, Hrvoje Vladisavljevic. Sinopsi:Ivo i Maja menen una vida normal i corrent en un barri tranquil de Zagreb. Al seu únic fill, en Tomica, uns de la seva edat l’ataquen de manera violenta una nit, enmig del carrer i queda amb lesions greus. La parella de pares, davant d’un fet impensable d’aquesta magnitud es replanteja els valors en què han basat la vida, veient com se’ls enfonsa el món de falsa seguretat en què sempre han cregut. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: Urban Distribution*. Director: Ognjen Svilicic (Split, Croàcia, 1971). Extracte de filmografia: Da mi je biti morski pas (1999), Oprosti za kung fu (2004), Armin (2007), Two Sunny Days (2010), Aquestes són les regles (2014).

Tots els premis oficials de Venècia 2014: I Premi.

Premis col·laterals: Premi Collaterali della 71. Mostra.

Premis Jornades dels Autors: Premi oficial | Premi del Públic | Premi Europa Cinemas.

Crèdits fotogràfics:

Foto capçalera: Biennale di Venezia – ASAC.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!