Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

18 d'agost de 2014
0 comentaris

Venècia 2014: els films en competició pel Lleó d’Or

Nota: Aquest apunt el vaig completant des d’avui fins a l’inici del certamen, el 27 d’agost. Mentrestant, si us interessa consultar la programació sencera de la competició veneciana, cliqueu aquí: Venezia 71.

Venècia 2014: els films en competició.

The Cut. Direcció: Fatih AKIN. Producció germano-franco-italiano-russo-canadenco-poloneso-turca. Guió: Fatih Akin, Mardik Martin. Intèrprets: Tahar Rahim, Simon Abkarian, Makram Khoury. Sinopsi: Tercera part de la trilogia “Amor, mort i diable”, tracta del mal que hi ha en l’home. Mardin, 1915 Una nit la policia turca assalta les cases d’Armènia i treu tots els homes de la ciutat; entre ells, el jove manyà Nazaret Manoogian (Tahar Rahim), que així queda separat de la família.Al cap d’uns anys, havent sobreviscut l’horror del genocidi, en Nazaret s’assabenta que les seves dues filles segueixen vives.L’home es posa a buscar-les i a trobar-ne el rastre. Aquesta recerca el du dels deserts de Mesopotàmia a l’Havana, passant per les praderies dessolades de Dakota del Nord. En aquesta odissea, l’home coneix moltes persones diferents: figures angelicals i generoses, però també encarnacions del dimoni. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: The Match Factory. Director: Fatih Akin (Hamburg, Alemanya, 25.08.1973). Extracte de filmografia: Contra la paret (2004), Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul (2005), De l’altre costat (2007), Soul Kitchen (2009), Mull Im Garten Eden (2012), The Cut (2014).

Un colom s’assegué en una branca a reflexionar sobre l’existència (En duva satt på en gren och funderade på tillvaron | A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence). Direcció: Roy ANDERSSON. Producció franco-germano-noruego-sueca. Guió: Roy Andersson. Intèrprets: Holger Andersson, Nisse Vestblom. Sinopsi:En un paisatge no identificat del món occidental, un venedor i un home amb retard mental emprenen un viatge. Un camí fet de trobades i situacions inesperades, que es converteixen en un mitjà per a proporcionar un punt de vista original sobre la societat actual, caracteritzat per la supremacia de la vanitat.  Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: Coproduction Office. Altres festivals: Toronto 2014 Masters. Director: Roy Andersson (Gothenburg, Västra Götalands län, Suècia, 31.03.1943). Aquest film tanca la trilogia formada conjuntament amb Cançons del segon pis (2000) i Du Levande (2007).

99 cases (99 Homes). Direcció: Ramin BAHRANI. Producció nord-americana. Guió: Ramin Bahrani i Amir Naderi, a partir d’una història de Bahareh Azimi i Ramin Bahrani. Intèrprets: Andrew Garfield, Michael Shannon, Laura Dern, Noah Lomax. Sinopsi: Orlando (Florida, EUA). En plena crisi immobiliària, en Dennis (Andrew Garfield) és un jove pare de família a qui fan fora de casa seva. El desnonament l’ha executat en Mike (Michael Shannon), agent immobiliari que treballa per a la banca, un home delerós de poder que es paseja per aquest món amb pistola. En la situació dramàtica que es troba, en Dennis faria el que fos per a poder tornar a casa seva. I és així que acaba acceptant de treballar per a en Mike i d’avenir-se a les corrupcions del sector immobiliari. Els problemes financers se li comencen a solucionar, però la consciència li fa molt de mal i els remordiments el roseguen. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: Hyde Park International. Altres festivals: Toronto 2014 Special Presentations. Director: Ramin Bahrani (Carolina del Nord, EUA, 20.03.1975). Membre del Jurat de Venècia l’any 2009. Extracte de filmografia: Man Push Cart (Man Push Cart | Un café en cualquier esquina) -2005-, Chop Shop -2007-, Goodbye Solo -2008-, A qualsevol preu -2012-.

Relats (Ghesseha | Tales). Direcció: Rakhshan BANI-ETEMAD. Producció iraniana. Guió: Rakhshan Banietemad, Farid Mostafavi. Intèrprets: Golab Adineh, Saber Abar, Farhad Aslani, Foojan Arefpoor, Bahareh Daneshgar, Mohammadreza Forootan, Shahrokh Forootanian, Babak Hamidian, Mehdi Hashemi, Negar Javaherian, Baran Kosari, Fatemeh Motamedaria, Peiman Moadi, Hassan Majooni, Habib Rezaei, Atefeh Razavi, Mehraveh Sharifinia, Khosro Shahraz, Rima Raminfar. Sinopsi: L’Iran, avui en dia. La directora Rakhshan Bani-Etemad, anomenada la senyora del cinema iranià, retorna als personatges dels seus films precedents, sobretot els femenins, per a explicar històries de persones que representen diversos estrats socials. Es tracta de cinestes, intel·lectuals, simples empleats… que tenen tots una cosa en comú: són apassionats i estan enamorats. Aquesta pel·lícula és una història d’amor de mares i fills, marits i mullers, dones i homes la passió dels quals els dóna l’esperança i la força per a superar les dificultats, continuar les seves batalles per a una vida millor. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: Noori Pictures. Altres festivals: Toronto 2014 Contemporary World CinemaDirectora: Rakhshan Bani-Etemad (Teheran, Iran, 1954). Estudia a la Universitat de les Arts Dramàtiques, a l’Iran. Realitza diversos documentals per a la televisió del seu país. El 1987 debuta al camp de la ficció, amb Off the Limits, i el 1991 esdevé la primera dona que rep el premi a la Millor Direcció al Festival Internacional Fajr, de Teheran, per Nargess. Al decurs de la seva carrera, va combinant la realització de documentals i ficcions. El 1995 guanya el Lleopard de Bronze a Locarno, amb The Blue Veiled. El 2000, amb Under the Skin of the City, aconsegueix el seu èxit més notable a la taquilla iraniana i congria premis als festivals de Moscú, Torí, Karlovy Vary i Seattle. Amb Gilaneh (2005) participa a més de quaranta-nou festivals, incloent-hi Tribeca, Pusan, Toronto… i recollint-hi diversos guardons. El 2008, la cineasta rep un doctorat “honoris causa” de la Universitat de Londres i el 2010 rep el Premi Henri Langlois atorgat pel Festival Internacional de Vicennes.

El preu de la fama (Le rançon de la gloire | The Price of Fame). Direcció: Xavier BEAUVOIS. Producció franco-helvètico-belga. Guió: Xavier Beauvois, Etienne Comar. Intèrprets: Benoît Poelvoorde, Roschdy Zem, Peter Coyote, Nadine Labaki, Chiara Mastroianni. Sinopsi: A les acaballes dels anys setanta, a Vevey, una petita ciutat a la vora del llac Léman, l’Eddy Ricaart (Benoît Poelvoorde) surt de la presó. L’acull el seu amic Osman Bricha (Roschdy Zem), amb qui ha arribat a un acord: l’Osman l’allotja a canvi que es faci càrrec de la seva filla de set anys, mentre la dona passa unes proves a l’hospital. Però no hi ha un ral. Quan l’Eddy s’assabenta que ha mort l’actor i director Charles Chaplin, no se n’hi acut d’altra que de segrestar-ne el taüt i demanar un rescat a la família… Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: Wild Bunch. Distribuïdores: Golem | Mars. Director: Xavier Beauvois (Auchel, Pas de Calais, França, 20.03.1967). Actor, guionista/dialoguista i director. Extracte de filmografia com a director: Nord (1991), No oblidis que vas a morir (1995), Segons Matthieu (2000), Le petit lieutenant (2005), D’homes i deus (2010).

Hungry Hearts. Direcció: Saverio COSTANZO. Producció italiana. Guió: Saverio Costanzo, adaptació lliure de la novel·la Il bambino indaco, de Marco Franzoso (Einaudi Ed.). Intèrprets: Adam Driver, Alba Rohrwacher, Roberta Maxwell. Sinopsi: Nova York, Brooklyn. La Mina (Alba Rohrwacher) és italiana, en Jude (Adam Driver), de Nova York.Es coneixen per casualitat i comencen una profunda i apassionada història d’amor, que el du al matrimoni. La vida els va bé, tranquil·la, fins que la Mina queda embarassada i topa amb un guia espiritual que li diu que porta un nen “indaco”. A partir d’aquell moment, la Mina desenvolupa una relació morbosa amb la criatura: convençuda que l’alimentació normal es pot convertir en un obstacle per a la vida sana i aterrida per la contaminació, manté el nadó lluny de la llum, del contacte amb el món exterior i li dóna només aliments específics en horaris concrets. En Jude s’adona que el nen està malalt i, quan el du al pediatra, li diagnostica desnutrició. Comença aleshores un estira i arronsa entre els dos pares, que du a esdeveniments dramàtics. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: pendent. Altres festivals: Toronto 2014 Special Presentations. Director: Saverio Costanzo (Roma, 28.09.1975). Extracte de filmografia: La soledat dels nombres primers (2010), Hungry Hearts (2014).

El darrer cop de martell (Le dernier coup de marteau). Direcció: Alix DELAPORTE. Producció francesa. Guió: pendent. Intèrprets: Romain Paul, Clotilde Hesme, Grégory Gadebois, Candela Peña, Tristán Ulloa. Sinopsi: Quan travessa la porta de l’òpera de Montpeller, en Victor (Romain Paul) no en sap res de música. Tampoc no coneix son pare, en Samuel Rowinski (Grégory Gadebois), que ha vingut a la ciutat per a dirigir la Sisena Simfonia de Mahler. Per a capgirar el curs del seu futur, convertit sobtadament en incert; per sa mare, la Nadia (Clotilde Hesme); per Luna, de qui s’ha enamorat, en Victor ha decidit donar-se a conèixer. I anirà fins al final. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: Pyramide. Distribuïdores: Pyramide. Directora: Alix Delaporte (Chatou, Yvelines, França, 1969). Guionista i directora. Autor de curtmetratges, debutà el 2010 amb L’amor d’en Tony. Extracte de filmografia: L’amor d’en Tony (2010), El darrer cop de martell (2014).

Pasolini. Direcció: Abel FERRARA. Producció italo-belgo-francesa. Guió: Abel Ferrara, Maurizio Braucci, a partir d’una idea d’Abel Ferrara i Nicola Tranquillino. Intèrprets: Willem Dafoe, Riccardo Scamarcio, Ninetto Davoli, Valerio Mastandrea, Maria de Medeiros, Adriana Asti, Salvatore Ruocco. Sinopsi:Roma, novembre de 1975. Últim dia de la vida de Pier Paolo Pasolini. A punt d’acabar “Salo”, segueix impertèrrit amb la seva crítica de la classe dirigent, posant en perill la pròpia vida. les seves declaracions són escandaloses; els seus films, perseguits pels censors. Pasolini passa les seves darreres hores amb la seva mare adorada i després amb els amics més propers, abans d’agafar el seu Alfa Romeo, a la recerca d’una aventura a la ciutat eterna… Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: Funny Balloons. Distribuïdores: Europictures, Capricci. Altres festivals: Toronto 2014 Special PresentationsDirector: Abel Ferrara (El Bronx, Nova York, EUA, 19.07.1951). Extracte de filmografia: China Girl (1987), El rei de Nova York (1990), Bad Lieutenant (1992), Body Snatchers (1993), Snake Eyes (1993), The Addiction (1995), The Funeral (1996), The Blackout (1997), New Rose Hotel (1998), R Xmas (2001), Mary (2005), Go Go Tales (2007), Chelsea on the rocks (2008), 4h44 Últim dia a la Terra (2011), Welcome to New York (2014), Pasolini (2014).

Birdman -o la inesperada virtut de la ignorància- (Birdman -or the Unexpected Virtue of Ignorance-). Direcció: Alejandro GONZÁLEZ IÑÁRRITU. Producció nord-americana. Guió: Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Armando Bo. Intèrprets: Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton, Andrea Riseborough, Amy Ryan, Emma Stone, Naomi Watts. Sinopsi: En Riggan Thompson (Michael Keaton) va ser en “Birdman”, un superheroi en la lluita contra el crim que triomfà en una sèrie de tres pel·lícules. Ara, però, és un actor més aviat pansit, lluny d’aquella glòria fugissera, i brega per a refer la carrera i la vida tot muntant una seva peça teatral a Broadway. El dia abans de l’estrena, l’obra és a punt d’ensorrar-se i en Riggan es veu obligat a contractar un actor principal, que és molt més jove que ell, un egocèntric a qui detesta. El que en resulta al decurs dels tres propers dies és certament estrany, obscur i francament hilarant, fins al punt que en Riggan gairebé hi deixa la carrera, la família i el seny. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: Fox. Director: Alejandro González Iñárritu (Ciutat de Mèxic, Mèxic, 15.08.1963). Extracte de filmografia: Amores perros (2000), 21 grams (2003), Babel (2006), Biutiful (2010).

Manglehorn. Direcció: David Gordon GREEN. Producció nord-americana. Guió: Paul Logan. Intèrprets: Al Pacino, Holly Hunter, Harmony Korine, Chris Messina. Sinopsi: L’Angelo Manglehorn (Al Pacino) és un manyà que mena una vida normal en un petit poble de Texas. Rera la seva aparença, però, hi ha un rerefons. Fa quaranta anys va renunciar a la dona dels seus somnis per donar un cop i encara avui en dia no es perdona l’opció que va prendre. Es passa el dia turmentant-se i escrivint-li compulsivament cartes d’amor. En Manglehorn coneix una noia jove que l’ajuda a refer-se, tot i que aquell seu passat secret amenaça sempre de sobreeixir. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: WestEnd Films*. Distribuïdores: Movies Inspired*. Altres festivals: Toronto 2014 Special Presentations. Director: David Gordon Green (Little Rock, Arkansas, EUA, 09.04.1975). Extracte de filmografia: George Washington (2000), All the real girls (2003), Undertow (2004), Pineapple Express -coneguda com a Superfumados, Délire express, Strafumati– (2008), Your Highness -coneguda com a Caballeros, princesas y otras bestias, Votre majesté, Sua Maestà– (2011), The Sitter (2011), Prince Avalanche (2013), Joe (2013), Manglehorn (2014).

Tres cors (Trois coeurs | Three Hearts). Direcció: Benoît JACQUOT. Producció valono-germano-francesa. Guió: Benoît Jacquot, Julien Boivent. Intèrprets: Léa Seydoux, Charlotte Gainsbourg, Catherine Deneuve, Benoît Poelvoorde, Adèle Ado. Sinopsi: En una ciutat de províncies, en Marc troba la Sylvie en perdre el tren amb què havia de retornar a París. Ronden pels carrers fins a la matinada, parlant de tot menys d’ells mateixos, en una mena d’acord estrany, com coreografiat. Quan en Marc agafa el primer tren, queden amb la Sylvie, a París per a d’aquí a uns dies. Res no saben l’un de l’altre i tanmateix és més que un joc, és així. La Sylvie hi anirà, com havien quedat; però en Marc, malauradament no. La buscarà, certament, però n’acabarà trobant una altra, la Sophie, sense saber que és la germana de Sylvie. Certament, en Marc i la Sylvie es tornaran a veure i l’entesa ben singular entre ells no s’haurà pas esvaït del tot, però ja serà massa tard… Vídeos: Tràiler VO. Més informació: Facebook oficial | Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: Elle Drive. Distribuïdores: Wild Bunch | BiM. Altres festivals: Toronto 2014 Special Presentations. Director: Benoît Jacquot (París, França, 05.02.1947). Extracte de filmografia: Les enfants du placard (1977), Corps et biens (1986), La fille seule (1995), Le septième ciel (1997), L’escola de la carn (1998), Pas de scandale (1999), La fausse suivante (2000), Sade (2000), Tosca (2001), À tout de suite (2004), L’intouchable (2006), Villa Amalia (2009), Al fons del bosc (2010), L’adéu a la reina (2012), 3 cors (2014).

Les nits en blanc del carter (Belye nochi pochtalona Alekseya Tryapitsyna | The Postman’s White Nights). Direcció: Andrei KONCHALOVSKY. Producció russa. Guió: Elena Kiseleva, Andrei Konchalovsky. Intèrprets: Aleksey Tryapitsyn, Irina Ermolova, Timur Bondarenko. Sinopsi: En un poble rus oblidat per la resta del món, l’única manera d’arribar a terra habitada és travessant el llac. L’únic contacte que la gent té amb el món exterior és un carter que va i ve. Tot i que tenen a prop una base aeronàutica, els habitants de la zona viuen com si fossin al Neolític. No tenen govern, serveis socials ni obres. Una dona, de qui el carter està enamorat, deixa enrere la vida en aquell poble i se’n va a viure a ciutat. El vaixell del carter s’espatlla i no els pot dur més el correu. La vida que duia se li enfonsa i fa cap a la ciutat, seguint la dona; però no passa gaire temps que torna, sense que hi hagi cap motiu. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: Andrei Konchalovsky Studios. Director: Andrei Konchalovsky (Moscú, Rússia, 20.08.1937). Nat Andrei Sergeevich Mikhalkov-Konchalovskiy. Extracte de filmografia: Siberíada (1979), Els amants de Maria (1984), El tren de l’infern (1985), Duet for One (1986), Shy People (1987), Tango i Cash (1989), The Inner Circle (1991), The Nutcracker in 3D (2009), Les nits en blanc del carter (2014).

El jove fabulós (Il giovane favoloso | Leopardi). Direcció: Mario MARTONE. Producció italiana. Guió: Mario Martone, Ippolita Di Majo. Intèrprets: Elio Germano, Michele Riondino, Massimo Popolizio, Anna Mouglalis, Valerio Binasco, Isabella Ragonese. Sinopsi: En Giacomo Leopardi (Elio Germano) va nàixer a Recanati el 1798. És un nen prodigi que creix sota la mirada implacable del seu pare, un home que posseïa una biblioteca enveja de les grans corts europees. La ment d’en Giacomo es fa potent, però la casa se li fa una presó: llegeix de tot, però el món és a fora. A Europa, el món canvia, esclaten revolucions i en Giacomo intenta desesperadament contactar amb l’exterior. Als 24, finalment deixa Recanati. L’alta societat italiana els obre les portes, però no aconsegueix adaptar-s’hi i viu una vida plena d’expectatives i desitjos, però marcat per la malenconia. Vídeo: Clip1. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: pendent. Distribuïdores: 01. Altres festivals: Toronto 2014 Contemporary World Cinema. Director: Mario Martone (Nàpols, Itàlia, 20.11.1959). Extracte de filmografia: Mort d’un matemàtic napolità (1992), L’amore molesto (1995), Teatro de guerra (1998), Noi credevamo (2010).

Sivas. Direcció: Kaan MÜJDECI. Producció germano-turco. Guió: Kaan Müjdeci. Intèrprets: Dogan Izci, Çakir, Ozan Çelik, Muttalip Müjdeci, Ezgi Ergin, Hasan Özdemir, Furkan Uyar, Okan Avci, Hasan Yazilitas, Banu Fotocan. Sinopsi: En un poble d’Anatòlia,  la història d’un nen d’onze anys, Aslan (Dogan Izci), i un gos de lluita masegat, anomenat Sivas. Entre ells dos es desenvolupa un vincle després que Aslan troba Sivas abandonat i ferit en una rasa. Una representació de” Blancaneus i els set nans” és el rerefons de la història: Aslan està molt decebut per haver perdut el seu paper de príncep que ha acabat tenint Osman (Furkan Uyar), el seu rival en l’amor i el fill del cap del poble. Mentre Osman mira de conquista Ayse (Ezgi Ergin), la “princesa” del poble, Aslan tracta d’impressionar amb el seu nou amic, Sivas. El gos ja ha trobat una llar i comença a guanyar una baralla rera l’altra. Vídeos: Tràiler. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: pendent. Director: Kaan Müjdeci (x). Extracte de filmografia: pendent.

Ànimes fosques (Anime nere | Black Souls). Direcció: Francesco MUNZI. Producció franco-italiana. Guió: Francesco Munzi, Fabrizio Ruggirello, Maurizio Braucci; adaptació de la novel·la Anime nere, de Gioacchino Criaco (Ed. Rubbettino). Intèrprets: Marco Leonardi, Peppino Mazzotta, Fabrizio Ferracane, Anna Ferruzzo, Barbora Bobulova. Sinopsi: Si has nascut a Aspromonte, el teu destí està marcat; però molts joves malden per a esquivar-ho i se’n van a viure a un altre lloc. Però solen acabartornant al lloc d’origen, on les dinàmiques són criminals i el que aprenen de la família, és cruel i difícil d’acceptar. A una situació ja fomuda, cal afegir-hi una realitat familiar mancada d’afectes i el caràcter extraordinari tant de les contradiccions com del mateix paisatge. Aquesta és una pel·lícula centrada en el mal establert en la relació entre els homes. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: pendent. Distribuïdores: Good Films*. Altres festivals: Toronto 2014 Contemporary World Cinema. Director: Francesco Munzi (Roma, Itàlia, 1969). Estudia Ciències Polítiques a La Sapienza, de Roma. Graduat en Direcció al Centro Sperimentale di Cinematografia. Després de dirigir curtmetratges i documentals, va debutar amb la ficció Saimir (2004), menció Especial del Premi Opera Prima a Venècia 2004, i el seu segon llarg, Il resto della notte (2008) fou seleccionat per la Quinzena dels Realitzadors de Canes. Ànimes fosques (2014) és el seu tercer llargmetratge.

Good Kill. Direcció: Andrew NICCOL. Producció nord-americana. Guió: Andrew Niccol. Intèrprets: Ethan Hawke, Bruce Greenwood, January Jones, Zoë Kravitz, Jake Abel. Sinopsi: Un pare de família (Ethan Hawke) treballa de pilo de drones. Opera a la zona de Las Vegas i quan comença a reflexionar sobre el que està fent i sobre la guerra contra els talibans que mena a distància, entra en crisi… Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: Voltage Pictures. Altres festivals: Toronto 2014 Special Presentations. Director: Andrew Niccol (Paraparaumu, Nova Zelanda, 10.06.1964). Guionista (El Show de Truman) i director. Extracte de filmografia com a director: Gattaca (1997), Simone (2002), Lord of War (2005), Good Kill (2014).

Lluny dels homes (Loin des hommes | Far from Men). Direcció: David OELHOFFEN. Producció francesa. Guió: David Oelhoffen, adaptació del conte L’hôte, d’Albert Camus. Intèrprets: Viggo Mortensen, Reda Kateb. Sinopsi: 1954. En un hivern particularment fred, la guerra civil algeriana arriba a un poblet arraconat. Dos homes es veuen obligats a fugir muntanya amunt de l’Atlas. En Daru (Viggo Mortensen), mestre solitari, i en Mohamed (Reda Kateb), dissident acusat d’assassinat i perseguit per les autoritats. En Daru ajuda en Mohamed. Aquesta aventura trena entre ells dos un lligam molt pregon i decideixen rebel·lar-se i lluitar per la seva llibertat. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: Pathé. Altres festivals: Toronto 2014 Special Presentations. Director: David Oelhoffen (x). Curtmetratgista que va debutar amb el llarg Nos retrouvailles, el 2007. Extracte de filmografia: Nos retrouvailles (2007), Lluny dels homes (2014)

The Look of Silence. Direcció: Joshua OPPENHEIMER. Producció anglo-fineso-indonèsio-noruego-danesa. Guió: pendent. Documental. Sinopsi: Continuació del documental The Act of Killing, tracta el tema del genocidi a Indonèsia, les purgues anticomunistes de 1965, des d’una altra perspectiva. Aquí s’agafa la perspectiva de les víctimes, en particular la d’un supervivent que decideix anar a trobar l’home que va torturar son germà fins a la mort. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: Cinephil*. Director: Joshua Oppenheimer (Texas, EUA, 23.09.1974). Descendent d’alemanys que van fugir als EUA abans de l’ascens dels nazis al poder, doctorat en Arts a Harvard, viu actualment a Londres. Ha aconseguit un renom mundial amb The Act of Killing, documental amb barreja de gèneres cinematogràfics, multipremiat i nominat a l’Òscar, sobre els membres dels esquadrons de la mort d’Indonèsia. Extracte de filmografia: The Entire History of the Louisiana Purchase (1998), The Globalisation Tapes (2003),  The Act of Killing (2012), The Look of Silence (2014).

Fires on the Plain (Nobi). Direcció: Shinya TSUKAMOTO. Producció japonesa. Guió: Shinya Tsukamoto, adaptació de la novel·la Nobi, de Shohei Ooka. Intèrprets: Shinya Tsukamoto, Yusaku Mori, Yuko Nakamura, Tatsuya Nakamura, Lily Franky. Sinopsi:A les acaballes de la Segona Guerra Mundial. Després d’envair una illa de les Filipines, l’exèrcit japonès topa amb una contraofensiva ferotge de forces locals i aliades. És només qüestió de temps que els pocs supervivents caiguin morts. El soldat tamura ha agafat la tuberculosi i l’han abandonat, tant els del seu escamot com els de l’hospital mòbil. Hi ha una colla de soldats ferits i amb malalties incurables que ronden per fora de l’hospital, esperant morir. En Tamura s’hi afegeix, però aquella mateixa nit, l’artilleria destrueix l’hospital, de manera que acaba fugint, cap a la selva. S’hi endinsa. Sap la seva fi no pot tardar, però no es veu amb cor de seguir i agafa una seva granada amb intenció de suïcidar-se; però veu que per terra hi ha unes patates. Es deixa córrer la idea de llevar-se la vida i pensa com s’ho pot fer per a cuinar-les. És així que s’atança a un poble, per a buscar la manera de fer comestibles aquelles patates; però no hi troba res, perquè aquell poble l’han abandonat. Entra en una església i s’hi posa a dormir; però aviat hi entra una parella jove i la noia, quan el veu, es posa a cridar. Per fer-la callar, apreta el gallet: és la seva primera víctima. En Tamura torna a la selva, que ara veu talment com si fos l’infern, amb munts de cadàvers pertot arreu. L’esgotament extrem li entorpeix la ment i la fam la capgira. Quan comença a veure els seus propis companys com a font d’aliment, traspassa el llindar cap a un món on no hi ha amics, ni enemics ni Déu. Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: pendent. Altres festivals: Toronto 2014 Wavelengths. Director: Shinya Tsukamoto (Shibuya, Tòquio, Japó, 01.01.1960). Web Oficial.  Actor, director, guionista, director de fotografia, muntador (exerceix tots aquests rols en aquest film). Extracte de filmografia: Tetsuo (1989), Tetsuo II (1992), Tokyo Fist (1995), Haze (2005), Tetsuo III (2009), Kotoko (2011), Nobi (2014).

Red Amnesia (Chuangru Zhe). Direcció: WANG Xiaoshuai. Producció xinesa. Guió: Wang Xiaoshuai, Fang Lei, Li Fei. Intèrprets: Lü Zhong, Feng Yuanzheng, Amanda Qin, Qin Hao, Shi Liu. Sinopsi: La Xina. Deng és una vídua jubilada de caràcter obstinat. Es passa el dia cuidant la seva mare, molt vella, i els seus dos fills, ja grans, sense parar atenció als esforços que tothom està fent per descarregar-li feina de la vida quotidiana. Aquesta rutina comença a trontollar-li quan Deng rep unes trucades anònimes estranyess que són tot un assetjament. Què està passant? Qui podria tenir res en contra d’ella i per què? Més informació: Mostra de Venècia | Imdb. Vendes internacionals: Chinese Shadows.  Altres festivals: Toronto 2014 Special Presentations. Director: Wang Xiaoshuai (Xangai, la Xina, 22.05.1966). Extracte de filmografia: Tan a prop del paradís (1999), La bicicleta de Pequín (2001), Drifters (2003), Somnis de Xangai (2005), Creiem en l’amor (2008),  Rizhao Chongqing (2010), 11 flors (2011), Red Amnesia (2014).

Crèdits fotogràfics: Biennale di Venezia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!