Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

21 d'agost de 2011
0 comentaris

Venècia 2011 · Competició: “Un mètode perillós”, de David Cronenberg

Un mètode perillós (A Dangerous Method | Un método peligroso)

David Cronenberg, el director de SpiderCrash, Naked Lunch… ha recreat a Viena i Zuric la història tèrbola, apassionant i poderosa del triangle entre el jove psiquiatre Carl Jung, el seu mentor Sigmund Freud i la pacient, amant i brillant Sabina Spielren. Fa temps que m’atrau la gosadia eròtica entre aquests dos metges i la dona que els va separar i els va definir. La Història tan sols ens pot fer agafar una idea del terreny físic i psicològic que van fressar, però una pel·lícula pot explorar-lo —diu David Cronenberg—. He mirat de fer —afegeix el cineasta— una pel·lícula elegant que juga amb el terror emocional, sense perdre el poder de seducció. M’han estimulat els detalls inesperats i íntims dels tres protagonistes. Poden transmetre el que va significar quedar atrapats pels lligams mentals i físics i, alhora, alliberar-se. Era un estrany “menage à trois”, tot i que entre Sabina i Freud no hi hagué cap relació sexual. Hi havia afecte a tots els vèrtexs del triangle, com el de la gran amistat entre Jung i Freud. Cronenberg va encomanar a Christopher Hampton el guió del film, a partir de la seva pròpia peça teatral. Interessat per la psicoanàlisi, Hampton havia aprofundit en la història entre Jung, Freud i Sabina, a partir del llibre A Most Dangerous Method, de John Kerr. L’obra arribà als escenaris amb el títol The Talking Cure, estrenant-se al National Theatre, de Londres, amb Ralph Fiennes en el rol de Jung. Aquella peça teatral em va semblar un filó que no podia deixar d’explorar per a dur-lo a la gran pantalla —ha declarat Cronenberg— Aquesta història de discrepàncies emocionals, enfosquida per la proximitat de la I Guerra Mundial, em permetia imaginar dues relacions intenses i pregonament entrelligades. El fet que els personatges fossin fossin figures reals molt brillants i que el triangle format per Jung, Freud i Sabina tingués molt a veure amb el naixement de la psicoanàlisi em semblà irresistible.

Un mètode perillós (A Dangerous Method | Un método peligroso)

Director David Cronenberg. Guió Christopher Hampton, a partir de la seva pròpia peça teatral, The Talking Cure, basada en el llibre A Most Dangerous Method, de John Kerr. Música Howard Shore. Fotografia Peter Suschitzky. Muntatge Ronald Sanders. Productor Jeremy ThomasProducció Recorded Picture Company (Londres, Anglaterra). Coproducció Lago Film (Berlín, Alemanya), Prospero Pictures (Toronto, Canadà). Durada 1h39.

Repartiment Kiera Knightley (Sabina Speilrein), Viggo Mortensen (Sigmund Freud), Michael Fassbender (Carl Gustav Jung), Vincent Cassel (Otto Gross), Sarah Gadon (Emma Jung).

Sinopsi Seduït per la sort d’haver topat amb un cas impossible, l’intel·ligent Dr. Jung (Michael fassbender) accepta com a pacient Sabina Spielrein (Keira Knightley), una dona prou jove, tan desequilibrada com guapa. L’arma amb què compta el Dr. Jung és el mètode del seu mestre, el famós Sigmund Freud (Viggo Mortensen). Tots dos, tanmateix, cauen rendits a l’encís de Sabina. Per si tres no fossin prou, s’hi afegeix Otto Gross (Vincent cassel), un pacient llicenciós disposat a traspassar tots els límits. Jung cedeix a la luxúria,  s’embolica íntimament amb Sabina i ells es converteix en el catalitzador de les seves teories. Mentrestant Freud va més enllà, aprofundint en la ment brillant de sabina, fins que ella no pot aguantar més la situació. El trio esclata. Enduts per una barreja de desig i ganes de revenja, amb les respectives reputacions en joc, Freud i Jung s’embarquen en una guerra de voluntats. En aquest perillós joc de sexe i intel·lecte, el preu serà l’ànima de Sabina.

Vídeos [Tràiler VO] [Tràiler VOSF] [Tràiler VOSE] 

Webs oficials
[Adangerousmethod-themovie (ang)] Facebook oficial [x]

Mostra de Venècia 2011 [Competició: Un mètode perillós (it / ang)]  Premis a la Mostra de Venècia2011 [x] Festival de Toronto 2011 [Gala Presentations: Un mètode perillós (ang)]


Articles en aquest blog [x] Apunts de context en aquest blog [Venècia 2011: programa diari]


Més informació [MyMovies (it)] [IMDB (ang)] [AlloCiné (fr)] [CommeAuCinéma (fr)] [Sensacine (esp)]

Vendes internacionals [HanWay] Dist. cat. [x] Dist. esp. [Universal] Dist. fr. [Mars Dist.] Dist. it. [BiM]

***

Apunts d’actualització, en aquest blog, posteriors a Venècia 2011 [Fitxa Club 7 (27.11.2011)]

Actualitzacions informatives posteriors a Venècia 2011 [x]

***

FOTO © BiM Dist Michael Fassbender i Viggo Mortensen (Jung i Freud), a Un mètode perillós, de David Cronenberg

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!