Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

27 d'agost de 2011
0 comentaris

Venècia 2011 · Competició: “Herois Seediq”, de Wei Te-Sheng

Herois Seediq (Saideke Balai | Seediq Bale: The Rainbow Warriors)

L’anomenat “Incident de Wushe” és més aviat poc conegut fora de Taiwan. Situem-nos. Entre el 1895 i 1945, l’illa era una colònia japonesa, habitada majoritàriament per immigrants xinesos Han, però evidentment també hi vivien descendents de les primeres tribus aborígens que s’havien establert a la part muntanyosa de l’illa. El 1930, Mouna Rudo, cap d’una de les tribus Seediq, s’establí al Mont Chilai i els seus voltants i es coaligà amb altres caps de tribus Seediq, per a revoltar-se contra els colons japonesos. La revolta esclatà al decurs d’una celebració esportiva, en què els membres de la tribu que hi participaven van atacar i matar els oficials japonesos. Aquest primer acte va agafar de sorpresa l’invasor i l’èxit fou total. Però de seguida l’exèrcit nipó es va mobilitzar per a acabar amb amb la rebel·lió, amb els uport de l’aviació i gasos verinosos. Mouna Rudo sabia de bell antuvi que les limitadíssimes forces de les tribus Seediq no tenien cap oportunitat de derrotar la potència del Japó. Però tant ell com els seus coal·ligats es basaven en les creences i els mites que havien nodrit les seves tribus des de temps immemorials. Els joves mascles de les tribus havien de sotmetre’s a un ritus iniciàtic per a esdevenir adults, que els donava el dret a tatuar-se el rostre. En la seva llengua, esdevenien “Saideke Balai”, és a dir, “Herois de la tribu”. El director de la pel·lícula, Wei Te-Sheng, considera que, si bé és cert que l’Incident de Wushe” fou una revolta contra l’opressió del govern colonial japonès, també tenia arrels molt específiques: la prohibició japonesa de celebrar pràctiques culturals indígenes. El que fou heroic no és tant l’incident en si com el fet que va passar en defensa d’un principiHe volgut repassar aquell incident des d’aquesta perspectiva, a través del prisma de les creences Seediq. Alhora he mirat d’exercir una mena de reconciliació entre dues parts oposades i d’encarar qüestions més àmplies com ara la dignitat humana i la realització personal.

Herois Seediq (Saideke Balai | Seediq Bale: The Rainbow Warriors )

Director Wei Te-Sheng. Guió Wei Te-Sheng. Productor John WooProducció ARS Film Production (Taipei, Taiwan), Central Motion Picture Corporation (Taipei, Taiwan). Durada 2h15.

Repartiment Da-Ching (Mouna Rudo), Umin Boya (Temu Walis), Landy Wen (Mahung Mona), Lo Mei-ling (Kawano Hanako), Vivian Hsu (Takayama Hatsuko), Masanobu Andô (Genji Kojima)

Sinopsi Illa de Formosa —l’actual Taiwan—, a la dècada dels anys trenta del segle XX. Mouna Rudo, un guerrer de la tribu aborigen dels Seediq encapçala la revolta del poble contra l’ocupació japonesa. És el que es coneix com “l’incident de Wushe”. Els 300 homes de Rudo van lluitar amb pistoles antigues, llances i ben poques armes i tanmateix, bregant per la seva terra, la dignitat i l’honor, van plantar cara als 3.000 soldats de l’exèrcit japonès durant dues setmanes…

Vídeos [Tràiler VOSA] Webs oficials [Seediqbalethemovie (ang)] Facebook oficial [x]

Mostra de Venècia 2011 [Competició: Herois Seediq (it / ang) -enllaç que caduca-]  Premis Mostra de Venècia 2011 [x]


Apunts de context en aquest blog [Venècia 2011: programa diari] [Venècia 2011: la Competició]


Més informació [MyMovies (it)] [IMDB (ang)] [AlloCiné (fr)] [CommeAuCinéma (fr)] [Sensacine (esp)]

Vendes internacionals [Fortissimo] Dist. cat. [x] Dist. esp. [x] Dist. fr. [x] Dist. it. [x]

***

Apunts d’actualització, en aquest blog, posteriors a Venècia 2011 [x]

Actualitzacions informatives posteriors a Venècia 2011 [x]

***

FOTO Cartell internacional d’ Herois Seediq, de Wei Te-Sheng

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!