Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

15 de desembre de 2013
0 comentaris

Tot esperant Berlín 2014 (6-16 febrer)

FOTO Ken Loach, al rodatge de La part dels àngels

Des de fa ja unes quantes setmanes, s’ha engegat el goteig de notícies sobra la 64a edició del Festival de Berlín, el primer dels grans certamens anuals, que tindrà lloc del 6 al 16 de febrer de 2014. En aquest blog ja ens hem fet ressó que “The Grand Budapest Hotel” inaugurarà la 64a Berlinale i que George Clooney hi presentarà “The Monuments Men”.

D’entre les altres novetats que s’han fet públiques, permeteu que destaqui:

Ken Loach rebrà l’Ós d’Or Honorífic i se li dedicarà la secció Homenatge. Ken Loach és un dels grans directors europeus. Amb gairebé cinquanta anys de carrera, ha mantingut una extraordinària continuïtat, sense mai deixar d’innovar. El seu interès profund en la gent i els seus destins individuals, tant com el seu compromís crític amb la societat, els ha expressats en una ampli ventall de registres, diu Dieter Kosslick, el director de la Berlinale, que hi afegeix: Retem homenatge a Ken Loach com a director i manifestem la nostra gran admiració per ell, per com reflecteix les injustícies socials amb humor en els seus films.

Estrena mundial de la versió digitalment restaurada d’ El gabinet del Dr. Caligari (Das Cabinet des Dr. Caligari | The Cabinet of Dr. Caligari), de Robert Wiene (1920), a la  Berliner Philharmonie. Des de l’any passat, la Secció Retospectiva s’ha ampliat per a acollir un apartat anomenat Berlinale Classics. Això permet presentar al Festival de Berlín obres del patrimoni cinematogràfic que han estat restaurades (Berlinale Classics), sense haver de renunciar a la contribució temàtica que representa la revisió de films de Retrospectiva. Així enguany, el tema per a la reflexió en perspectiva històrica és  l’ús de la il·luminació al cinema, porta per títol Aesthetics of Shadows. Lighting Styles 1915 – 1950 i, per exemple, té Shanghai Express (Josef von Sternberg, 1932) com un dels títols de referència d’aquesta secció. I, a part, dins de Berlinale Classics, s’ha programat El gabinet del Dr. Caligari (Das Cabinet des Dr. Caligari | The Cabinet of Dr. Caligari), de Robert Wiene (1920), en una projecció el 09.02.2014 a la Berliner Philarmonie, en la qual el multiinstrumentista nord-americà John Zorn presentarà una nova banda sonora per a aquesta versió digitalment restaurada del film. Conegut per les seves composicions experimentals en els terrenys del jazz, el rock i la música clàssica, John Zorn ha compost bandes sonores per a documentals, pel·lícules independents, espots televisius i animacions. Berlinale Classics: Restoration of Das Cabinet des Dr. Caligari Nears Completion.

La Berlinale recupera el Zoo Palast. El Zoo Palast va ser la primera seu del Festival de Berlín, el 1957, just quan feia poc que s’havia acabat de construir. Els tres darrers anys no s’hi havia programat cap sessió i aquest 2014 el certamen el recupera com una de les seves diverses sales.

Jurat de Perspektive Deutsches Kino. Sota la presidència del director Denis Dercourt, en col·laboració amb la Franco-German Youth Office (FGYO), set joves cineastes de França, Alemanya i Israel escolliran els seus films preferits d’entre els projectats a la secció Perspektive Deutsches Kino i atorgaran el premi, de 5.000€, el dia 15 de febrer, al decurs de la cerimònia de lliurament dels jurats independents.

Berlinale Talents. En la carrera de nous cineastes, participar a Berlinale Talents pot esdevenir un pas important. Només el 2013, fins a un total de 45 cineastes que havien participat en anteriors edicions de Berlinale Talents van tornar al Festival amb pel·lícula seleccionada al programa oficial. Representants de la indústria cinematogràfica són convidats a participar en aquesta iniciativa perquè descobreixin nous i prometedors talents i els seus projectes fílmics.

2013 ha estat un nou any reeixit per al World Cinema Fund. El World Cinema Fund ha participat en la producció de diversos films que han destacat als festivals internacionals d’aquest any. D’entre els més exitosos: Harmony Lessons (D: Emir Baigazin), Pelo Malo (D: Mariana Rondón), Remote Control (D: Byamba Sakhya) i Carne de perro (D: Fernando Guzzoni). I ja hi ha una nova fornada de projectes cinematogràfics i de pel·lícules realitzades que han passat a ser candidates als ajuts a la producció o a la distribució.

Generation 2014: nous films i nous cinemes. Primera llista de films seleccionats a la secció Generation, l’apartat de la Berlinale dedicat a la infància i primera joventut.

Més notícies del Festival de Berlín: Aquest enllaç va recollint totes les novetats informatives de la Berlinale.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!