Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

13 de juliol de 2008
0 comentaris

Toronto 2008: primers títols

El Festival de Toronto —Toronto International Film Festival— s’ha anat convertint en el referent cinematogràfic, per al continent americà, al moment de l’arrancada de la nova temporada, gairebé enllestit l’estiu. Malgrat que, per dates, topa amb la Mostra de Venècia, que segueix mantenint la preeminència indiscutible com a un dels tres grans festivals de l’any —conjuntament amb Canes i Berlín—, Totonto ha sabut anar-se fent un lloc com a aparador especialment a l’abast de les influents premsa i cirítica nord-americanes. És freqüent, doncs, que una pel·lícula es projecti a Europa —Venècia, Deauville, Sant Sebastià…— i pràcticament alhora ho faci a Toronto, cara al mercat de l’altre cantó de l’ Atlàntic.

Com passa a Sundance al pic de l’hivern, també Toronto (4-13 de setembre de 2008) desplega una ma de seccions diverses: Canada First (per a cineastes canadencs, consagrats o novells, que debuten al certamen), Contemporary World Cinema (pel·lícules de cineastes d’arreu, guanyadores de premis o estrenes), Dialogues: Talking with Pictures (selecció a càrrec de cineastes reconeguts o artistes cinematogràfics, que presenten i reflexionen sobre pel·lícules que els han marcat o que han tingut un pes important a la seva trajectòria artística), Discovery (pel·lícules de cineastes emergents d’arreu del món), Future Projections (programa d’installations, projectes cinematogràfics interactius i altres treballs artístics relacionats amb el setè art que es presenten fora de les sales de projecció i es mostren a diferents espais de la ciutat de Toronto), Gala Presentations (films de més gran impacte comercial), Masters (les noves pel·lícules d’autors d’arreu, ja coneguts o consagrats), Mavericks Conversations (diàlegs amb personalitats importants de la indústria, sobre anècdotes viscudes, claus dels seus èxits i presentacions dels seus nous projectes), Midnight Madness (iconoclasta cinema de mitjanit),  Real to Reel (documentals i films experimentals, films d’investigació, docudrames i qualsevol altra forma cinematogràfica basada en la realitat), Short Cuts Canada (curtmetratges de cineastes canadencs), Special Presentations (pel·lícules amb actors i directors estelars),  Vanguard (cinema transgressor), Sprockets Family Zone (cinema infantil), Visions (cinema innovador que explora nous territoris expressius i les possibilitats tecnològiques), Wavelengths (cinema d’avantguarda).

Serà a la segona quinzena d’agost que se sabrà la programació completa de tot aquest bé de Déu de seccions. Tanmateix, l’organització ja n’ha avançat uns quants títols: els que trobareu anant a Vull llegir la resta de l’article.

FOTO Laz Alonso, Omar Benson Miller, Michael Ealy i Derek Luke, a Miracle at St. Anna, de Spike Lee

TORONTO 2008: PRIMERS TÍTOLS ANUNCIATS

Inauguració
(Gala Presentations)


PASSCHENDAELE

Director
i guionista Paul Gross. Música Jan A.P. Kaczmarek. Fotografia Gregory Middleton. Producció Damberger Film & Cattle Co.(Canadà), Rhombus Media (Canadà), Whizbang Films Inc.(Canadà). Festivals i premis Toronto 2008 (Inauguració, Gala Presentations).

Repartiment Paul Gross (Michael Dunne), Caroline Dhavernas (Sarah Mann), Gil Bellows (Royster), Joe Dinicol (David Mann).

Sinopsi Ambientada en plena Primera Guerra Mundial, explica la història del sergent Michael Dunne, que havent estat brutalment ferit al front, per terres de França, torna a casa seva, a Calgary, emocionalment i físicament marcat. A l’hospital militar de Calgary s’enamora apassionadament de Sarah, una infermera tan misteriosa com atractiva. David, un germà petit de Sarah s’allista per anar a combatre a Europa, tot i ser asmàtic, Michael es veu obligat a tornar a la guerra, per a protegir-lo. Amb milers d’altres soldats canadencs, David i Michael van a raure a la tercera batalla d’ Ypres. Coneguda com a “Passchendaele,” aquesta és una batalla impossible.

Més informació [web oficial (angl)] [IMDB]

***

Special Presentations

DESGRÀCIA

Disgrace

Director Steve Jacobs. Guió Anna Maria Monticelli, basat en el llibre “Desgràcia”, de J.M. Coetzee (Ed. Columna). Fotografia Steve Arnold. Muntatge Alexandre de Franceschi. Producció Fortissimo Films (Holanda), Sherman Films (Austràlia), Whitest Pouring Films (EUA), Wild Strawberries Pty. Ltd. Festivals i premis Toronto 2008 (Special Presentations)

Repartiment John Malkovich (David Lurie), Eriq Ebouaney (Petrus), Scott Cooper (estudiant), Monroe Reimers.

Sinopsi La vida del professor David Lurie s’ha ensorrat ran d’una història d’amor amb una seva alumna. Obligat a abandonar la Universitat de Ciutat del Cap, se’n va a la granja de la seva filla. La relació entre ells dos es posa a prova quan pateixen un atac bestial. Per no perdre l’amor de la filla, David li fa costat, mentre ella va encaixant les tràgiques circumstàncies. La noia segueix vivint a la granja i les seves desgràcies respectives els menen a un inestable estat de gràcia.

Més informació [IMDB] [AlloCiné (fr)]

***

GOOD

Director Vicente Amorim. Guió John Wrathall, basat en la peça teatral de C.P. Taylor. Música Simon Lacey. Fotografia Andrew Dunn. Muntatge John Wilson. Producció Good Films (Regne Unit), Miromar Entertainment AG (Alemanya). Festivals i premis Toronto 2008 (Special Presentations)

Repartiment John Halder (Viggo Mortensen), Jason Isaacs (Maurice), Jodie Whittaker, Mark Strong (Bouhler) i Gemma Jones (mare).

Nota sinòptica Frankfurt, anys trenta. El periple iniciàtic d’un professor alemany de vida privada desastrosa a l’Alemanya nazi. Es deixa seduir pel nazisme i, engolit pel remolí del Reich, comença a trair la seva pròpia família, un seu amic jueu…

Sinopsi John Halder és una bona persona, un individu decent amb problemes familiars: una dona neuròtica, dues canalles que no paren de demanar i la mare que li té demència senil. Professor de literatura a la dècada dels trenta, Halder explora les seves circumstàncies personals en una novel·la en la qual defensa l’eutanàsia compassiva. Inesperadament, el llibre fa el pes als dirigents nazis, que l’incorporen al seu bagatge propagandístic, i Halder veu com la seva carrera fa un tomb cap amunt, arrossegada pel corrent dominant de nacionalsocialisme i prosperitat. Decisions aparentment sense trascendència comporten una presa de partit, que du a assumir unes altres opcions… amb efectes devastadors.

Nota El Festival de Toronto —TIFF08— l’anuncia com a estrena mundial.

Més informació [Web oficial (angl)][IMDB] [AlloCiné (fr)]

***

MIRACLE AT ST. ANNA 

Director Spike Lee. Guió James McBride, adaptat de la seva pròpia i homònima novel·la. Música Terence Blanchard. Fotografia Matthew Libatique. Muntatge Barry Alexander Brown. Producció 40 Acres & A Mule Filmworks (EUA), On My Own (Itàlia), Rai Cinema (Itàlia), Touchstone Pictures (EUA). Festivals i premis Toronto 2008 (Special Presentation). 

Repartiment  Derek Luke (sergent segon Aubrey Stamps), Michael Ealy (sergent Bishop Cummings), Laz Alonso (caporal Hector Negron), Omar Benson Miller (soldat de primera classe Sam Train), Pierfrancesco Favino (Peppi ‘la Gran Papallona’ Grotta), Valentina Cervi (Renata), Matteo Sciabordi (Angelo Torancelli ‘el Noi’), John Turturro (detectiu Antonio ‘Tony’ Ricci), Joseph Gordon-Levitt (Tim Boyle), John Leguizamo (Enrico), Kerry Washington (Zana Wilder), D.B. Sweeney (coronel Driscoll), Robert John Burke (general Ned Almond), Omari Hardwick (comandant d’escamot Huggs), Omero Antonutti (Ludovico), Sergio Albelli (Rodolfo), Lidia Biondi (Natalina), Malcolm Goodwin (Higgins), James Gandolfini, Alexandra Maria Lara (Axis Sally) 

Nota sinòptica Una història eloqüent que va més enllà de fronteres nacionals, racials o de classe per trobar la bondat que tots duem a dins.

Sinopsi A la Segona Guerra Mundial, quatre soldats que pertanyen a la 92a “Buffalo Soldier” Divisió de l’exèrcit nord-americà, formada totalment per soldats de raça negra i desplegada a la Toscana, queden atrapats darrere les línies enemigues, separats de la seva unitat, quan un d’ells s’arrisca a perdre la vida per salvar un noi italià.

Nota El Festival de Toronto —TIFF08— l’anuncia com a estrena mundial.

Més informació [Web oficial (angl)] [IMDB] [AlloCiné (fr)] [CommeAuCinéma (fr)]

Dist. Fr. [TFM] Dist. It [01 Dist]

***

NICK & NORAH’S INFINITE PLAYLIST

Director Peter Sollett. Guió Lorene Scafaria, basaqt en la novel·la de Rachel Cohn i David Levithan. Fotografia Tom Richmond. Muntatge Myron I. Kerstein. Producció Depth of Field (EUA), Mandate Pictures (EUA). Festivals i premis Toronto 2008 (Special Presentations).

Repartiment Michael Cera (Nick), Alexis Dziena (Tris), Kat Dennings (Norah)

Sinopsi Fa tres setmanes, 2 dies i 23 hores que la Tris va deixar en Nick. I ara ella s’ho està passant bé amb un nou xicot. Com pot haver anat tàn ràpida a canviar? Nick, en un intent desesperat de demostrar-li que ell també ha anat per feina, s’adreça a la primera xicota que troba i li demana que sigui la seva nòvia per cinc minuts. Així comença la nit de Nick, Norah i Manhattan. La nit de monges despullant-se, cambres d’hotel, menjar rus, ex-xicots psicòticament jueus i antigues nòvies tendrament inútils. És la nit de Julio i Salvatore. La nit de fer manetes i escriure cançons i cantar sota la pluja. Una nit que mai no oblidaran.  

Més informació [IMDB]

***

IL DIVO

Director Paolo Sorrentino.

Més informació [Les pel·lícules de canes 2008: Il Divo]

Nota El Festival de Toronto —TIFF08— l’anuncia com a estrena a Nord-Amèrica.

***

THE HURT LOCKER

Directora Kathryn Bigelow. Guió Mark Boal, a partir d’una història de Kathryn Bigelow. Música Marco Beltrami. Fotografia Barry Ackroyd. Muntatge Chris Innis, Bob Murawski. Producció First Light Production (EUA), Kingsgate Films (EUA), Voltage Pictures (EUA). Festivals i premis Toronto (Special Presentation).

Repartiment Ralph Fiennes (líder mercenari), Guy Pearce, David Morse (coronel Reed), Jeremy Renner (James). 
 
Sinopsi Iraq. Obligada a seguir un perillós joc del gat i la rata en el caos de la guerra, una unitat d’artificiers d’elit ha d’anar cap a una ciutat on tothom és un enemic potencial i qualsevol objecte pot ser una bomba mortal.

Més informació [IMDB]

Nota El Festival de Toronto —TIFF08— l’anuncia com a estrena a Nord-Amèrica.

***

EVERY LITTLE STEP

Directors James Stern, Adam del Deo.

Repartiment Marvin Hamlisch (ell mateix), Donna McKechnie (ella mateixa), Michael Bennett (ell mateix, en imatges d’arxiu), Ramon Flowers (ballarí), Bob Avian (ell mateix).

Nota sinòptica Segueix el mal tràngol d’una sèrie de ballarins reals que breguen en diverses proves de selecció per entrar a formar part de la reposició d’ “A Chorus Line”. Alhora estudia la història de l’espectacle i dels que els van crear.

Més informació [IMDB]

***

GHOST TOWN

Director David Koepp. Guió David Koepp i John Kamps. Música Geoff Zanelli. Fotografia Fred Murphy. Muntatge Sam Seig. Producció DreamWorks SKG (EUA), Paramount Pictures(EUA), Spyglass Entertainment (EUA).

Repartiment Ricky Gervais (Bertram Pincus), Gwen (Téa Leoni), Greg Kinnear (Frank Herlihy).

Sinopsi En aquesta comèdia romàntica, Bertram Pincus és un home amb poca traça per les relacions socials. De repent, Pincus mor; però torna miraculosament a la vida al cap de set minuts i, en despertar-se, s’adona que ara té la pesada capacitat de veure fantasmes. Encara pitjor, tots els fantasmes li’n volen alguna, sobretot en Frank Herlihy, que li fa la guitza perquè impedeixi l’imminent casament de la seva vídua, Gwen. I vés per on, Pincus queda al mig d’un triangle fogós.

Més informació
[IMDB]

***

RELIGULOUS

Director Larry Charles. Fotografia Anthony Hardwick. Muntatge Jeff Groth, Christian Kinnard, Jeffrey M. Werner. Producció Thousand Words (EUA). Festivals i premis Toronto 2008 (Special presentation)

Repartiment Bill Maher (ell mateix), Jose Luís De Jesús Miranda (ell mateix), Andrew Newberg (ell mateix), Steve Berg (ell mateix).
 
Nota sinòptica De la mà del director de Borat, Larry Charles, el showman Bill Maher pren al pols al món religiós.

Més informació [IMDB]

Més informació sobre Bill Maher [web Bill Maher (angl)]

Dist. EUA [Lionsgate (angl)]

***

LES CENDRES DEL TEMPS

Dong Che Sai Duk (Ashes of Time-Redux)

Director WONG Kar-wai. Guió WONG Kar-wai, basat en la novel·la de Louis Cha. Fotografia Christopher Doyle (HKSC). Muntatge Patrick Tam, William Chang Suk Ping. Disseny de producció William Chang Suk Ping. Coreògraf d’Arts Marcials Sammo Hung. Productors  Wong Kar Wai, Jeff Lau. Productor executiu Tsai Mu Ho. Producció Jet Tone Productions. Coproducció Beijing Film Studio, Pony Canyon Inc., Tsui Siu Ming Production Ltd. Intèrprets  Leslie Cheung, Tony Leung Ka Fai, Brigitte Lin, Tony Leung Chiu Wai, Carina Lau, Charlie Young, Jacky Cheung; amb l’aparició especial de Maggie Cheung.

Sinopsi A l’antiga Xina, Ouyang Feng (Leslie Cheung) és un espadatxí en hores baixes i mogut per la cobdícia tant cap als amics com als enemics. Té por de l’amor des que una història sentimental li va acabar malament. És un etern solitari i encara que els caçarecompenses que treballen per a ell, com “L’espadatxí cec” (Tony Leung Chiu Wai) i Hung Chi (Jacky Cheung), descobreixen el secret intangible de l’amor de debò, Ouyang manté la seva actitud respecte als seus lluitadors i les valuoses lliçons que els ha ensenyat.

Més informació [IMDB] [Festival de Canes] [Canes 2008: els comentaris]

Vendes int. 
[FortissimoFilms]

Dist. EUA.
[Sony Classics (angl)]

***

HAPPY-GO-LUCKY

Despreocupada / Be Happy

Director i guionista Mike Leigh. Música Gary Yershon. Fotografia Dick Pope. Muntatge Jim Clark. Producció Film4 (GB),Ingenious Film Partners (GB),Summit Entertainment (EUA), Thin Man Films (GB), UK Film Council (GB). Durada 1h58. Festivals i premis Berlín 2008 (En competició: Sally Hawkins, millor actriu); Toronto 2008 (Special Presentation).

Repartiment
Sally Hawkins, Alexis Zegerman, Eddie Marsan, Samuel Roukin.

Sinopsi Institutriu, Poppy és una noia tan divertida i fantasiosa com racional i decidida. Pel que se’n diu, captiva tothom al voltant seu, adora els alumnes i s’implica totalment en la feina. Comparteix el lloguer amb una companya, Zoe. Surt molt amb les seves germanes petites i xala de valent amb cursets de flamenco i de salts de trampolí. Quan es posa a aprendre de conduir, l’amabilitat i el sentit de l’humor que la caracteritzen amanyaguen fins i tot el seu professor d’autoescola, particularment esquerp. Així doncs, totes li ponen en aquesta vida, a la positiva Poppy i encara més quan, a la feina, troba Tim amb qui sintonitza de seguida.

Més informació
[web oficial (angl)] [Festival de Berlín 2008 (al, angl, fr)] [IMDB] [AlloCiné (fr)]

Dist. Esp. [DeA] Dist. Fr. [MK2] Dist. It. [Mikado]

***

ROCKnROLLA

Director i guionista Guy Ritchie. Música Steve Isles. Fotografia David Higgs. Muntatge James Herbert. Producció Dark Castle Entertainment (EUA). Durada 1h54. Festivals i premis Toronto 2008 (Special presentation).

Repartiment Gerard Butler (One Two), Thandie Newton (Stella), Gemma Arterton (June), Jeremy Piven, Tom Wilkinson (Lenny Cole)… 
 
Sinopsi Una banda de gàngsters “british” que van darrere el calé, un gran paquet de droga robat per uns misteriosos bons jans, uns paios que cantossegen vells temes de rock mentre tallen l’aire amb els seus monopatins…

Més informació [IMDB] [AllóCiné (fr)]

Dist. Fr. [StudioCanal]

***

VALS AMB BASHIR

Waltz with Bashir

Director Ari Folman.

Més informació [Les pel·lícules de Canes 2008: Vals amb Bashir]

***

Masters

MARIA LARSSONS EVIGA ÖGONBLICK

Everlasting Moments

Director Jan Troell. Guió Niklas Rådström, a partir d’una història de Jan Troell i Agneta Ulfsäter-Troell. Fotografia Mischa Gavrjusjov i Jan Troell. Muntatge Nils Pagh Andersen. Producció Blind Spot Pictures Oy (Finlàndia), Final Cut Productions (Dinamarca), Göta Film,Motlys (Noruega),Schneider & Groos (Alemanya). Durada 1h50. Festivals i premis Toronto 2008 (Masters).

Repartiment Maria Heiskanen (Maria Larsson),  Mikael Persbrandt (Sigfrid Larsson), Jesper Christensen (Sebastian Pedersen),

Sinopsi
Basada en una història real de començament de segle XX, a Suècia. En una època de canvis socials i pobresa, Maria, una noia de classe treballadora, guanya una càmera en un sorteig. La càmera permet que Maria vegi el món amb un altres ulls, però això també esdevé una amenaça per al seu marit borratxo i faldiller, sobretot quan aquesta càmera acosta l’atractiu fotògraf Pedersen a la vida de Maria.

Més informació [IMDB]

*** 

TOKYO SONATA

Director KUROSAWA Kiyoshi

Més informació [IMDB] [Festival de Canes] [Canes 2008: els comentaris] [web oficial (jp)]

***

Contemporary World Cinema

NO M’ESPANTIS

Den Du Frygter (Fear Me Not)

Director Kristian Levring. Guió Anders Thomas Jensen i  Kristian Levring. Fotografia Jens Schlosser. Muntatge Pernille Bech Christensen. Producció Zentropa Ent. (Dinamarca). Festivals i premis Sant Sebastià 2008 (competició).

Repartiment Ulrich Thomsen (Mikael), Paprika Steen (Sigrid), Emma Sehsted Høeg (Selma), Lars Brygmann (Frederik), Stine Stengade (Ellen), Bjarne Henriksen (Kenneth), Bodil Udsen (Edith).

Sinopsi Quan a Michael, de 42 anys d’edat, li parlen de les proves que s’estan fent amb un nou medicament antidepressiu, s’hi apunta sense ni pensar-s’ho dues vegades, delerós com estar que la vida li canvii. Dissortadament, les pastilles tenen greus efectes secundaris i han d’aturar l’experiment. Michael, però, es nega a perdre l’estat de calma i autocontrol en què l’han deixat i, pel seu compte, segueix amb l’experiment. És més, embalat pel fenomenal èxit que n’obté, es posa a controlar també la vida d’altres persones. De mica en mica, els seus jocs psicològics esdevenen més radicals, fins que s’adona d’alguna cosa que l’obliga a veure el que està fent des d’una perspectiva terrible.

Més informació [IMDB]

***

EL GRECO

Director Iannis Smaragdis. Guió Jackie Pavlenko, basat en el llibre de Dimitris Siatopoulos. Música Vangelis. Fotografia Aris Stavrou. Muntatge Yannis Tsitsopoulos. Producció Alexandros Film (Grècia), La Productora (Catalunya), Nova (Grècia),Tivoli-Filmproductions (Hongria). Durada 1h59. Festivals i premis Toronto 2008 (Contemporary World Cinema).

Repartiment Nick Ashdon (El Greco), Juan Diego Botto (Niño de Guevara), Laia Marull (Jerónima de las Cuevas), Fermí Reixach (Don Miguel de las Cuevas),
Roger Coma (Paravicino),Ricard Borràs,Lakis Lazopoulos (Nicolos), Dimitra Matsouka (Francesca), Sotiris Moustakas,Dina Konsta,  Giorgos Hristodoulou (Da Rimi), Dimitris Kalivokas (Chacon), Yorgos Charalabidis (pare d’El Greco), Theo Zouboulidis (Manousos), Lida Protopsalti (dona de Carcadil), Katerina Helmy (dona de la noblesa espanyola).

Sinopsi llarga Any 1566. Els venecians han ocupat Creta. Després de fugir de l’illa a conseqüència d’una revolta que ha acabat en tragèdia, el pintor Domenicos Theotocopoulos arriba a Venècia tot seguint la seva amant, l’arrogant Francesca Da Rimi, filla del governador venecià a Creta. Hi trobarà feina a l’estudi de Tizià, on aviat destacarà per sobre dels altres artistes i coneixerà un noble espanyol que cerca nous talents per al govern de Felip II. A la ciutat, també coneixerà  Niño de Guevara, un sacerdot espanyol, amb qui mantindrà una estranya relació. Ja a Madrid, s’enamora de Jerónima de las Cuevas, filla d’un noble cavaller, amb qui conviu i amb qui té un fill. S’estableixen a Toledo, on el pintor triomfarà de manera fulgurant i es relacionarà amb les més altes esferes polítiques i religioses. Aquí es retrobarà, al cap d’uns anys, amb el seu amic Guevara, convertit ara en Gran Inquisidor. Detestant els actes comesos per la Santa Inquisició, El Greco, fidel als seus principis, no dubta en posicionar-s’hi en contra, guanyant-se la desconfiança del mateix Niño de Guevara. Després d’ajudar a alliberar  algunes de les seves víctimes i de pintar un retrat de l’Inquisidor on el mostra com un ésser despietat i cruel, El Greco serà jutjat per heretgia. La clau de la seva condemna o del seu alliberament és en mans de qui s’ha convertit en el seu pitjor enemic: Niño de Guevara.

Més informació
[La Productora (català)] [IMDB] [Web oficial (angl)]
 
***

THE NARROWS

Director François A. Velle. Guió Tatiana Blackington, basat en la novel·la “Heart of the Old Country”, de Tim McLoughlin. Música Richard Marvin. Fotografia Seamus Tierney. Muntatge Patrick Gallagher. Producció Mr. Nice (EUA),Serenade Films (EUA). Festivals i premis Toronto 2008 (Contemporary World CInema) 

Repartiment Kevin Zegers (Mike Manadoro), Vincent D’Onofrio (Vinny Manadoro), Sophia Bush (Kathy Popovich), Monica Keena (Gina), Titus Welliver (Tony), Eddie Cahill (Nicky Shades).

Sinopsi Mike Manadoro, un noi de Brooklyn, de 19 anys, atrapat entre dos mons. Un “book” fotogràfic li ha valgut a Mike guanyar una beca parcial per entrar a la Universitat de Nova York i això el du a plantejar-se com mantenir el lligam profund que té amb el veïnat italià de Bay Bridge i alhora aprofitar l’oportunitat d’aixecar el vol cap el món expansiu i sofisticat món de l’altre costat de l’East River. Ara bé, de la feina a una empresa local de cotxes, no en treu prou calés per pagar el que no li cobreix la beca. El pare, pensionista, ja li ha dit que no l’ajudaria. De manera que, finalment, Mike entra a treballar per Tony, el cap de la màfia d’aquells rodals, com a noi dels encàrrecs i aconsegueix tapar el forat financer. En Mike, però, no tan sols ha d’encaixar els compromisos laborals amb les responsabilitats acadèmiques, també ha de resoldre tan bé com pugui les seves relacions sentimentals. Això vol dir, decidir-se entre l’esplèndida Kathy Popovich, guapíssima i amb classe, i Gina, la noia del barri que és encara la seva xicota, amb qui s’ha promès en matrimoni des de fa molt de temps.

Més informació [IMDB]

***

LA CAPSA DE PANDORA

Pandora’s Box

Directora i guionista Yesim USTAOGLU. Festivals i premis Toronto 2008 (Contemporary World Cinema), Sant Sebastià 2008 (En competició).

Intèrprets
Tsilla Chelton, Derya Alabora, Onur Unsal, Ovul Avkiran.

Sinopsi Una trucada de nit fa saber, a tres germans d’uns quaranta anys i que viuen a Istanbul, que sa mare ha desparegut de ca seva a la costa oest de la Mar Morta, a Turquia. Decanten les diferències que els separen i junts es posen a buscar-la; però de seguida tornen a sobreeixir els conflictes entre ells. Com els secrets de la capsa de Pandora. S’adonen que realment es coneixen ben poc i ho aprofiten per reflexionar sobre els seus propis defectes.

Més informació [IMDB] [CommeAuCinema (fr)]

Més informació sobre la directora
[IMDB]

***

LA MEVA MARE, LA MEVA XICOTA I JO

My Mother, My Bride and I

Director
Hans Steinbichler.

Sinopsi Per descomptat, és boig: Se’n va a Bucarest a buscar dona d’entre les que hi ha en un catàleg. Erwin, de la vida no en sap gairebé res i de dones, encara menys. Per ara, l’única dona de la seva vida ha estat la seva mare. Erwin és un nen emmarat i la mama no està gens disposada a compartir-lo. Això li queda dolorosament ben clar a Irina, la xicota tímida que Erwin ha dut de la ciutat. Mentre la mare s’esmola les urpes i Irina es transforma de submissa a maníaca, Erwin disposa només de tres setmanes per decidir si axò és de debò la idea que tenia de felicitat.

Més informació
[IMDB]

Informació sobre el director [IMDB]

***

BRÚÒGUMINN

White Night Wedding

Director Baltasar Kormakur. Guió Baltasar Kormákur i Ólafur Egilsson. Música Sigurður Bjóla i Jón Ólafsson. Fotografia Bergsteinn Björgúlfsson. Muntatge Elísabet Ronaldsdóttir. Producció Blueeyes Prod. (Islàndia). Festivals i premis Toronto 2008 (Contemporary World Cinema).

Repartiment  Hilmir Snær Guðnason (Jón), Margrét Vilhjálmsdóttir (Anna), Laufey Elíasdóttir (Þóra).

Sinopsi Jon, un professor de mitjana edat, és a punt d’embarcar-se en el seu segon matrimoni. Que qui ha de ser la seva nova dona? Doncs una antiga alumna seva a qui dobla d’edat. No hi ha ningú que cregui que aquest casament sigui una bona idea, si més no entre els familiars de la seva futura dona. A mesura que els convidats van arribant a l’illa on ha de tenir lloc el casori, el nuvi va espantant-se.

Més informació [IMDB]

***

33 ESCENES DE VIDA

33 sceny z zycia / 33 Scenes from life

Dir. Malgosia Szumowska. Muntatge Jacek Drosio. Producció Pandora Filmproduktion (Alemanya). Festivals i premis Toronto (Contemporary World CInema) 

Repartiment Julia Jentsch (Julia)

Sinopsi
Estimada filla i esposa, Júlia és també una fotògraf de renom. Tanmateix, el trencaclosques de la felicitat comença a desfer-se al voltant seu. Es mor el gos de la família; a la seva mare li diagnostiquen un càncer; el seu marit, un compositor famós, en lloc d’ajudar s’està cada cop més a l’estranger i el seu pare reclama més suport del que ella li pot donar. La malaltia i la mort vistes de prop esdeven, per a Júlia, molt més absurdes, mancades de sentit i ridícules del que podia imaginar-se.

Més informació [IMDB]

***

THE COUNTRY TEACHER

Dir. Bohdan Sláma. Fotografia Divis Marek. Muntatge Jan Danhel. Producció Why Not Productions (França). Festivals i premis Toronto 2008 (Contemporary World Cinema)

Repartiment Pavel Liska (el mestre), Ladislav Sediyi (el noi), Zuzana Bydzovska (Marie), Teresa Voriskova (Popsie),  Milos Cernousek (el director), Marek Daniel (l’amic). 

Sinopsi llarga Havent estat professor de Biologia en un gran institut de Praga, Kilme va a raure a un poblet de la ruralia per fer-hi de mestre. La gent de l’indret es pregunta què deu haver dut aquell home a una “regressió social” tan gran; però no hi ha manera de treure-li res. Tot i que els seus mètodes poc ortodoxos –basant l’aducació en treballs pràctics i amb sortides a plena natura– no tothom els acaba de veure bé, s’ha de reconèixer que de mica en mica va ficant-se la gent a la butxaca. Igualment, a base d’anar-se trobant, el mestre comença a tenir una certa relació amb una dona pagesa més gran que ell, Marie. Comparteixen l’amor per la natura i no tarden pas gaire a intercanviar-se confidències. Des que va morir el seu marit, Marie viu sola amb el fill, que ara té uns quinze anys i va molt malament a escola; de manera que ella demana a Kilme que li doni un cop de mà, fent-li classes particulars. Sense acabar d’estar-ne convençut del tot, ell s’hi avé. El noi, rebec i violent, es deixa “domar” per aquest mestre, a qui va prenent com un substitut del pare. Tot es capgira, però, quan arriba al poble un home que es dóna a conèixer com un amic de Kilme i que, en realitat, és el seu antic company sentimental. Disposat a recuperar-lo, aviat s’adona que el mestre s’ha enamorat secretament del fill de Marie. Kilme hi pateix amb aquest amor impossible, oimés quan el noi comença a sortir amb una xicota esplendorosa quer havia estat alumna seva…

Més informació [IMDB] [AlloCiné (fr)]

Informació sobre el director [ÌMDB] [Why Not Prod. (fr)]

***

DELTA

Director Kornél Mundruczó.

Més informació  [Les pel·lícules de Canes 2008: Delta] [IMDB]

***

NIU LANG ZHI NU

Knitting

Director i guionista Yin Lichuan. Fotografia Liu Yonghong. Muntatge Yan Tao. Durada 1h40. Festivals i premis Canes 2008 (Quinzena de realitzadors), Toronto 2008 (Contemporary World Cinema)

Repartiment Yi Zhang (Daping), Yulai Lu (Chen jin), Bingyan Yan (Haili).

Sinopsi Chen Jin i la seva companya Daping viuen sols enmig d’una gran ciutat al sud de la Xina. Obligats tots dos a abandonar la ruralia, la soledat els ha juntats i les dures condicions de vida que han hagut d’encarar ha establert entre ells uns forts lligams. Però apareix Haili, una dona atractiva a qui Chen Jin havia conegut fa temps, i tot se’n va en orris. Daping odia Haili, que ha vingut de vés a saber on, ha entrat a casa seva, a la seva vida i ha espatllat la bonica relació que tenia amb Chen Jin. Tot i que Daping malda per ser una bona persona, Haili la intimida despietadament. Haili vol deixar enrere tot el seu passat rural i vol treure el màxim profit del que la ciutat li pot oferir i arrossega Chen Jin…, davant la impotència de Daping, que queda sola i prenyada. Ara bé, bregada a superar tràngols difícils al llarg de la seva vida, Haili pot ser justament la persona més adequada per ajudar-la en aquelles circumstàncies.  
 
Més informació [Quinzena de realitzadors (fr)] [IMDB] [AlloCiné (fr)]

Dist. Fr. [CTV Int.]

***

TEZA

Director i guionista Haile Gerima. Fotografia Mario Masini. Muntatge Haile Gerima i Alain-Pascal Housiaux. Producció Padora Film Produktion (Alemanya) Durada 2h20. Festivals i premis Venècia 2008 (En competició), Toronto 2008 (Contemporary World Cinema)

Sinopsi
Anderber enllesteix la carrera a Alemanya i torna a casa seva, a Etiopia, en plena guerra dels anys noranta. Hi va carregat d’esperança, convençut que podrà ajudar el país, empobrit per la junta militar. Hi vol aportar la formació rebuda; però haurà d’encarar la dura realitat, sentint-se foraster entre la seva pròpia gent.

Més informació [IMDB] [AlloCiné (fr)]

Informació sobre el director [IMDB]

***

Gala Presentations

SECRET LIFE OF BEES

Directora Gina Prince-Bythewood. Guió Gina Prince-Bythewood, basat en la novel·la de Sue Monk Kidd. Fotografia Rogier Stoffers. Muntatge Terilyn A. Shropshire. Producció Donners’ Company (EUA),Fox Searchlight Pictures (EUA), Overbrook Entertainment (EUA). Festivals i premis Toronto 2008 (Gala Presentations).

Repartiment Dakota Fanning (Lily Owens),Paul Bettany (T.Ray Owens), Jennifer Hudson (Rosaleen Daise), Queen Latifah (August Boatwright), Alicia Keys (June Boatwright), Sophie Okonedo (May Boatwright), Hilarie Burton (Deborah Owens), Tristan Wilds (Zachary Taylor)

Sinopsi El 1964, Lily té catorze anys i viu a Carolina del Sud amb el pare, un bestiota, i Rosaleen, la seva dida de raça negra. La mort de la seva mare en circumstàncies estranyes la té enderiada. Un colla de blancs assetgen Rosaleen i Lily fuig amb ella, delerosa de deixar enrere aquesta vida de patiments i mentides. Van a raure a ca les germanes Boatwright, tres apicultores tendres i generoses, l’emblema de les quals és una Mare de Déu negra, que les acullen.

Més informació [web oficial (angl)] [IMDB]

***

THE DUCHESS

Director Saul DIBB.

Repartiment
Keira Knightley (Georgiana, Duquesa de Devonshire), Ralph Fiennes (Duc de Devonshire), Charlotte Rampling (Lady Spencer), Dominic Cooper (Grey), Hayley Atwell (Bess).

Més informació [IMDB] [AlloCine] [CommeAuCinéma]

Dist. Fr. [Pathé Distr.]

***

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!