Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

14 de setembre de 2008
0 comentaris

Toronto 2008: els premis

Toronto 2008 (4-13 de setembre) ja s’ha acabat. No és un festival estructurat amb una secció oficial competitiva, en què les pel·lícules, valorades per un jurat, aspirin a rebre un lleó, una palma, un ós, ni una petxina; res. De seccions n’hi ha un fotimé; però el certamen funciona bàsicament com a aparador – fira de mostres, arreplegant, entre d’altres, títols prèviament projectats a Canes i Berlín i es pot dir que simultàniament, a Venècia. Tanmateix, no hi ha festival sense premis. A Toronto es valora molt el del Públic; els de la Crítica internacional; el de la secció Discovery, i -nacionalisme canadenc obliga- els premis -aquest sí, amb jurat- a la producció canadenca -Millor film, Millor opera prima, Millor curtmetratge-. És tot el que hi ha, pel que fa a guardons.

Enguany, el Premi del Públic ha estat per a Slumdog Millionaire, de Danny Boyle i Loveleen Tandan. Els de la Crítica han anat a parar a Lymelife, de Derick Martini, i Disgrace, de Steve Jacobs. El de la secció Discovery ha confirmat l’impacte internacional de Hunger, de Steve McQueen. I crida especialment l’atenció que bona part de la producció canadenca guardonada hagin estat pel·lícules francòfones -encara que el títol pugui ser en anglès-: Le jour avant le lendemain (Before Tomorrow), de Marie-Hélène Cousineau i Madeline Piujuq Ivalu; Borderline, de Lyne Charlebois; Lost Song, de Rodrigue Jean; Next Floor, de Denis Villeneuve… Anant a Vull llegir la resta de l’article: la llista completa de premis, amb informació i/o enllaços informatius sobre els films guardonats.

FOTO Slumdog Millionaire, de Danny Boyle i Loveleen Tandan

Toronto 2008: els premis

***

MILLOR CURTMETRATGE PRODUÏT AL CANADÀ

El jurat format per Louise Archambault, cineasta; Min Sook Lee, cineasta, i Peter van Hoof, progrmador del Festival de Rotterdam, ha considerat mereixedora del premi al millor curtmetratge produït al Canadà:

Block B, de  Chris Chong Chan Fui. Una pel·lícula sobre la vida quotidiana a una comunitat d’expatriats indis a la Malaisia d’avui en dia. El jurat la descriu com a senzilla, visual, hipnòtica, fruit d’un retorn del cinema a la seva puresa primmigènia. Més informació a [Festival de Toronto (angl)] [IMDB (angl)].

Amb una Menció especial a

Next Floor, de Denis Villeneuve. Més informació a [Festival de Toronto (angl)][Web oficial (fr)] [Setmana de la Crítica Canes 2008 (fr i angl)] [IMDB (angl)] [CommeAuCinéma (fr)] [AlloCiné (fr)] .

***

MILLOR PRIMERA PEL·LÍCULA PRODUÏDA AL CANADÀ

El Jurat format per la directora Ann Marie Fleming; l’actriu i cineasta Sarah Polley; el programador del Festival de Locarno, Vincenzo Bugno, i el productor Michael Burns, ha considerat mereixedora del premi a la millor “opera prima” produïda al Canadà a:

Le jour avant le lendemain (Before Tomorrow), de Marie-Hélène Cousineau i Madeline Piujuq Ivalu. Motivació del premi: per la seva bellesa impressionant, el seu humanisme, la innovadora narració i la seva coherència artística en representar fidelment el relat de tot un poble a través d’un conte intimista. Basat en la novel·la de l’autor danès Jørn Riel, el descriuen com un drama commovedor sobre una dona inuït, forta, i el seu nét estimat, entrampats en una illa remota en el seu darrer intent de sobreviure. Més informació a [Festival de Toronto (angl)] [Web oficial (fr)] [IMDB (angl)].

Amb una Menció especial a

Borderline, de Lyne Charlebois. Més informació a [Festival de Toronto (angl)][Web oficial (fr)] [IMDB (angl)].

***

MILLOR PEL·LÍCULA CANADENCA

El Jurat format per la directora Ann Marie Fleming; l’actriu i cineasta Sarah Polley; el programador del Festival de Locarno, Vincenzo Bugno, i el productor Michael Burns, ha considerat mereixedora del premi a la millor pel·lícula produïda al Canadà a:

Lost Song, de Rodrigue Jean. Sinopsi Elisabeth (Suzie LeBlanc), Pierre (Patrick Goyette) i el seu fill acabat de nàixer van a passar l’estiu a una cabana en una zona arraconada al nord de Mont-real. L’aïllament, l’ambient i la dificultat d’encarar la seva nova situació enfonsen Elisabeth en una espiral depressiva. El Jurat descriu el film com “constantment sorprenent” i “pregonament, magistralment i devastadorament trist”. Més informació a [Festival de Toronto (angl)] [IMDB (angl)].

Amb una Menció especial a

Adoration, d’Atom Egoyan. Més informació a [Les pel·lícules de Canes 2008: “Adoration”] [Festival de Toronto (angl)] [IMDB (angl)] [CommeAuCinéma (fr)] [AlloCiné (fr)].

***

PREMI DIESEL DISCOVERY

De la votació del miler de periodistes acreditats al Festival, ha resultat guanyadora del Premi Diesel Discovery:

Hunger, de Steve McQueen. Comentari del film -Canes 2008- Debut com a director de l’artista visual britànic Steve McQueen, Hunger està ambientada a la presó de Maze, a Irlanda del Nord, el 1981, i se centra en la manera com els interns i els guàrdies van viure la revolta dels interns de l’IRA, que es van negar a vestir-se com a delinqüents engarjolats i a rentar-se, acabant la protesta amb la vaga de fam, en què van morir Bobby Sands i nou altres republicans irlandesos. Tot i que no s’hi defuig el debat polític, se’n busca una neutralitat i focalitzar l’interés en el vessant humà. El rigor i la coherència amb què es manté aquest enfoc fan de Hunger una obra estimable, tant com la creativitat visual que hi aporta McQueen, capaç de trobar tota mena d’imatges artístiques en el putrefacte ambient de la presó en aquelles circumstàncies o d’aprofitar les expressions corporals dels cossos torturats dels presos, sense trair el contingut sòrdid d’aquella realitat. A Canes, el Jurat especial, presidit per Bruno Dumont, li concedí la Caméra d’Or. Més informació a [Festival de Canes 2008 -Un certain regard- (fr)] [Festival de Toronto (angl)] [IMDB (angl)] [CommeAuCinéma (fr)] [AlloCiné (fr)] [MyMovies (it)].

***

PREMI FIPRESCI DE LA CRÍTICA INTERNACIONAL

El jurat de la crítica internacional, format per Jonathan Rosenbaum (EUA, president), Nick Roddick (Regne Unit), Elie Castiel (Canadà), Ranjita Biswas (l’Índia), Kim Linekin (Canadà) i Pablo Scholz (Argentina), ha atorgat els premis següents:

Premi FIPRESCI a un film de la secció DISCOVERY

Lymelife, de Derick Martini. Una mirada al primer amor, a les dinàmiques familiars i al somni americà, pels ulls innocents d’un noi de quinze anys, a través d’una història ambientada al final de la dècada dels setanta a Long Island. Scott Bartlett (Rory Culkin) és un bon nano: ben a l’inrevés que el tempestuós de son pare (Alec Baldwin). Com a conseqüència d’una passa de la malaltia de Lyme al barri, la vida dels Bartletts i els seus veïns comença a ensorrar-se, arrossegats pel mal, la confrontació i la paranoia. Més informació a [Festival de Toronto (angl)]  [IMDB (angl)] [CommeAuCinéma (fr)] [AlloCiné (fr)] [MyMovies (it)].

Premi FIPRESCI a un film de la secció SPECIAL PRESENTATION

Disgrace, de Steve Jacobs. Guió Anna Maria Monticelli, basat en el llibre “Desgràcia”, de J.M. Coetzee (Ed. Columna). Fotografia Steve Arnold. Repartiment John Malkovich (David Lurie), Eriq Ebouaney (Petrus), Scott Cooper (estudiant), Monroe Reimers. Sinopsi La vida del professor David Lurie s’ha ensorrat ran d’una història d’amor amb una seva alumna. Obligat a abandonar la Universitat de Ciutat del Cap, se’n va a la granja de la seva filla. La relació entre ells dos es posa a prova quan pateixen un atac bestial. Per no perdre l’amor de la filla, David li fa costat, mentre ella va encaixant les tràgiques circumstàncies. La noia segueix vivint a la granja i les seves desgràcies respectives els menen a un inestable estat de gràcia. Més informació a [Festival de Toronto (angl)] [IMDB (angl)]  [AlloCiné (fr)] [MyMovies (it)].

***

PREMI DEL PÚBLIC

Slumdog Millionaire, de Danny Boyle i Loveleen Tandan. La història d’un nen sense res, que ho té tot per perdre. Jamal Malik, un orfe de 18 anys dels barris pobres de Bombai, que és tan sols a una pregunta de guanyar els esbalaidors 20 milions de rúpies a la versió índia del concurs “Who Wants to be A Millionaire?” La policia el deté, acusat d’estar fent trampa i els explica la seva vida pels carrers de la ciutat i la història de la noia que va estimar i perdre. Però què hi fa en aquest concurs un xicot sense un interès especial pels diners? I com és que en sap totes les respostes? Més informació a [Festival de Toronto (angl)] [Web oficial (angl)] [IMDB (angl)] [CommeAuCinéma (fr)] [AlloCiné (fr)] [MyMovies (it)].

El primer subcampió del premi del públic

More Than A Game, de Kristopher Belman. Més informació a [Festival de Toronto (angl)] [Web oficial (angl)] [IMDB (angl)].

El segon subcampió del premi del públic

The Stoning of Soraya M., de Cyrus Nowrasteh. Més informació a [Festival de Toronto (angl)] [Web oficial (angl)] [IMDB (angl)].

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!