Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

23 de febrer de 2007
2 comentaris

Sisters in law: documental de març 2007

El dia 1 de març és primer dijous de mes i a dotze sales del país es passa -en VOSC-Sisters in law, de Kim Longinotto i Florence Ayisi, que és el títol programat per al març en el cicle "El documental del mes". Posteriorment, al decurs de les properes setmanes, es passarà fins a un total de 7 altres vegades, també en poblacions diverses. El detall de dies, hores i locals en se’l podrà veure, el trobem clicant aquí: Programa del documental de març.

L’oferta la completa -en VOSC- China Blue, de Micha X. Peled, un títol ja projectat l’any passat, que el recuperen els dijous de la segona quinzena, dies 15 i 22.

(Per seguir, cal que aneu a "Vull llegir la resta de l’article")

Al Camerun, Vera Ngassa i Beatrice Ntuba castiguen amb condemnes molt fortes als reus d’abusos sexuals. Severes i progressistes, sàvies i divertides, implacables i justes,  ajuden les dones que han estat o són víctimes d’abusos sexuals. Decidides, tiren endavant, malgrat les pressions que reben de les seves pròpies famílies i de la comunitat, perquè facin la vista grossa i no contravinguin els costums. I és que fa 17 anys que ningú d’aquella comunitat no ha estat judicialment condemnat per aquesta causa; per bé que Manka, de 6 anys d’edat, amb el cos cobret de cicatrius, ha hagut de fugir de ca la seva tia violenta; Amina, brutalment maltractada pel marit, malda per aconseguir el divorci; Sonita, que no arriba ni als 10 anys, ja ha estat violada pel veí… Sisters in law va sobre Vera Ngassa i Beatrice Ntuba i la seva lluita, seguint-les (sense renunciar a l’humor) en la tasca quotidiana, entre col·legues i fiscals, desplegant astutes estratègies judicials per a esberlar el  manyoc de tradicions, creences, lleis i normes religioses que emparen i afavoreixen aquestes agressions a les dones.

Absolutament escaient, doncs, la programació de Sisters in law el mes que se celebra el Dia internacional de les dones. Una immillorable aportació des del cinema a aquestes jornades de reflexió, denúncia i reivindicació.

La directora i productora Kim Longinotto ja va dedicar el documental Divorce Iranian Style (1998) a la indefensió de la dona iraniana davant els tribunals de família del seu país i un altre documental, The Day I Will Never Forget (2002), el centrà en la mutilació genital femenina a Kenya. Si el primer d’aquests dos títols va ser guardonat als festivals internacionals de cinema de San Francisco i de Chicago, el segon ha estat reconegut per Amnistia Internacional i igualment premiat en festivals. Nascuda a Londres el 1952,  Kim Longuinotto va treballar com a operadora de càmera en diversos documentals per a la televisió. Amb una companya, va constituir una productora el 1986, amb què han fet possibles, entre altres, un film sobre l’artista feminista japonesa Hanayagi Genshu, un dedicat i realitzat conjuntament amb dones egípcies, i un que gira sobre el triangle dones-amor-matrimoni a la societat japonesa. També ha dirigit sèries per a "Channel 4", documentals per a la BBC…

Per a tirar endavant Sisters in law, la prestigiosa i reconegudíssima Kim Longinotto ha comptat amb la professora de cinema Florence Ayisi, com a codirectora. Formada cinematogràficament a Leeds (Anglaterra), Ayisi ha codirigit un documental i, com a aportació al Dia Internacional de les Dones de l’any 2005, va realitzar el curtmetratge My Mother: Isange.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!