Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

16 de setembre de 2011
0 comentaris

Sant Sebastià 2011: Zabaltegi

Per si fallés la secció oficial (és a dir, si un d’aquests anys, la cosa no fos prou atractiva), o com a oferta complementària als festivalers, Sant Sebastià ha anat configurant la paral·lela Zabaltegi com un calaix de sastre amb tants ganxos com sigui possible. L’apartat Perles (que fa anys es deia explícitament “Perles d’altres festivals”) du enguany l’Ós d’Or de Berlín, la Palma d’Or de Canes i grans títols de Sundance, Venècia, així com també films remarcats a Berlín, Canes i Locarno. Esclar, com el certamen hispano-basc, pocs dies abans Toronto ha fet el mateix, de manera que força títols que es veuran a Sant Sebastià, hi arribaran procedents de la ciutat canadenca.

Però Zabaltegi també aposta per als nous cineastes, amb un apartat especial (Zabaltegi – Nous Directors) i fins incloent estudiants de cinema (com els de l’ESCAC) en l’apartat “Especials”, espectacular cul de sac, en què trobem els trobem al costat de Scorsese, Demme, Huerga, Lacuesta, Wiseman… I per si no n’hi hagués prou, en aquesta 59a edició hi han afegit un quart apartat, amb els films que projectaran a mitjanit.

Tot seguit, la llista de pel·lícules que es projecten a Zabaltegi. Com que d’algunes pel·lícules ja hi ha fitxa penjada en aquest blog, els seus títols enllacen aquestes fitxes i la informació del Festival de sant sebastià té un enllaç diferenciat. En canvi, si el film no ha tingut fitxa prèvia, el títol enllaça amb el festival directament. Els enllaços amb el festival són amb la versió espanyola, però sapigueu que el web del certamen és també en anglès i basc. Nota: la data que, en cada cas, vaig posant com la de la projecció oficial correspon al dia que reflecteixo la pel·lícula al programa diari (com sabeu, sempre hi ha altres projeccions, anticipades a la premsa, reposicions en altres sales per al públic; jo agafo de referència la que entenc és la sessió clau).

Sant Sebastià 2011: Zabaltegi · Perles.

Tiranosaure (Tyrannosaur | Tiranosauro), de Paddy CONSIDINE. [Sundance 2011 · World Cinema > Premi Millor Direcció Cinema d’Arreu i Premi Especial Jurat] [Toronto 2011 · Special Presentations]. Projecció oficial: dimecres, 21.

Martha Marcy May Marlene (Martha Marcy May Marlene), de Sean DURKIN. [Informació Sant Sebastià] [Canes 2011 · Un Certain Regard] [Sundance 2011 > Premi Millor Direcció US Dramatic Competition] [Toronto 2011 · Special Presentations]. Projecció oficial: dissabte, 17.

Nader i Simin: una separació (Jodaeiye Nader az Simin | Nader and Simin, A Separation), d’ Asghar FARHADI. [Informació Sant Sebastià] [Berlín 2011 · Competició > Ós d’Or, Millors Actor i Actriu, Premi Ecumènic] [Toronto 2011 · Contemporary World Cinema]

L’artista (The Artist), de Michel HAZANAVICIOUS. [Informació Sant Sebastià] [Canes 2011 · Competició > Premi al Millor actor] [Toronto 2011 · Special Presentations]. Projecció oficial: divendres, 23.

Le Havre (Le Havre), d’Aki KAURISMAKI. [Informació Sant Sebastià] [Canes 2011 · Competició > Premi FIPRESCI de la crítica internacional, Premi Ecumènic] [Locarno 2011 · Piazza Grande] [Toronto 2011 · Masters]. Projecció oficial: dijous, 22.

I ara on anem? (Et maintenant on va où? | Where do we go now?) de Nadine LABAKI. [Informació Sant Sebastià] [Canes 2011 · Un Certain Regard > Menció especial Jurat Ecumènic] [Toronto 2011 · Special Presentations]. Projecció oficial: dissabte, 17.
 
L’arbre de la vida (The Tree of Life | El árbol de la vida), de Terrence MALICK. Premi anual FIPRESCI. [Informació Sant Sebastià] [Canes 2011 · Competició > Palma d’Or]. Inauguració Zabaltegi, dia 16.

Vergonya (Shame), de Steve MC QUEEN. [Informació Sant Sebastià] [Venècia 2011 · Competició > Premi Millor Actor, Premi FIPRESCI de la crítica internacional, Premi ArcaCinema Giovani, Premi CinemAvvenire] [Toronto 2011 · Special Presentations]. Projecció oficial: diumenge, 18.

L’envahisseur (L’envahisseur | The Invader), de Nicolas PROVOST. [Venècia 2011 · Horitzonts] [Toronto 2011 · Discovery]. Projecció oficial: dimarts, 20.

Viure sense principis (Dyut Ming Gam | Life Without Principle), de Johnnie TO. [Informació Sant Sebastià] [Venècia 2011 · Competició] [Toronto 2011 · Special Presentations]. Projecció oficial: dimarts, 20.

Pina (Pina), de Wim WENDERS. Presentada a Berlín 2011, fora de competició, els que l’han vista en diuen meravelles per l’ús intel·ligent i prolífic de la 3D. Alguns detractors de la moda tridimensional posen aquest film com a excepció que confirma la regla i deixa en evidència la major part de la producció en aquest format. Es tracta, efectivament, d’un llargmetratge en 3D sobre la Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, companyia de dansa fundada por la gran coreògrafa alemanya. La pel·lícula també es projecta a Toronto 2011 · Masters. Projecció oficial Sant Sebastià: dijous, 16.

Drive, de Nicolas WINDING REFN. [Informació Sant Sebastià] [Canes 2011 · Competició> Premi Millor Direcció] [Locarno 2011 · Piazza Grande] [Toronto 2011 · Special Presentations]. Projecció oficial: dissabte, 24.

Sant Sebastià 2011: Zabaltegi · Nous directors.

Arrugas, de Ignacio FARRERAS. [Informació Sant Sebastià] [Cromosoma (cat)]. Projecció oficial: dilluns, 19.

Silver Tongues, de Simon ARTHUR.  Premi del públic a la Millor Opera Prima de Slamdance 2011, basat en el curtmetratge del mateix títol igualment obra de l’escocés Simon Arthur, gira sobre un parell d’amants que van de ciutat en ciutat, canviant d’identitat i manipulant la gent amb què topen, enduts pel delit de canviar i enfotent-se’ls les conseqüències dels seus actes, fins que queden engolits en una espiral d’on no podran sortir, de cap manera. Més informació: [Web oficial (ang)]. Projecció oficial: dissabte, 17.

Any nou, àvia! (Urte berri on, amona! | ¡Feliz año, abuela!), de Telmo ESNAL. Projecció oficial: dimarts, 20.

Sentados frente al fuego, d’ Alejandro FERNÁNDEZ ALMENDRAS. El cineasta xilè va entrevistar un pagès en les tasques prèvies al rodatge del seu primer llargmetratge, Huacho (2009) -també projectat a Horizontes Latinos de Sant Sebastià aquell any- i va començar a imaginar-se la història d’un home la dona del qual pateix una malaltia terminal que la consumeix lenta i dolorosament, mentre aquest seu home brega desesperadament contra la mort. Projecció oficial: diumenge, 18.

Wild Bill, de Dexter FLETCHER. Projecció oficial: dimecres, 21.

Emek tiferet (Emek tiferet | A Beautiful Valley), de Hadar FRIEDLICH. Projecció oficial: dimecres, 21.

Hiung-thu (Hiung-thu | Scars), de LIM Woo-seong. Segon llargmetratge d’aquest cineasta sud-coreà que fa dos anys debutà amb Chaesikjuuija, seleccionada a Sundance. La protagonista és ara la dona d’un infidel presentador de telenotícies, que s’ha anat sentint realitzada amb al feina d’il·lustradora; però el seu món afectiu va perdent, finsal punt que sembla que tot ha de canviar. Les ferides potser han sicatritzat, però hi ha alguna cosa… Vendes internacionals [M-Line]. Projecció oficial: diumenge, 18.

Natura morta (Stillleben | Still Life), de Sebastian MEISE. Projecció: dimecres, 21.

Tralas luces, de Sandra SÁNCHEZ. Primer llargmetratge de la directora gallega, sobre el viatge d’uns firaires. La vida dels que menen uns autos de xoc, la il·lusió que hi van posar, les esperances que es van esvaint. Per carreteres, poblets i poblets, un món en extinció, una vida itinerant, una història d’amor i de pèrdua. Més informació: [Web oficial (gal / esp / ang)]. Projecció oficial: dissabte, 17.

D’una altra manera (Á annan veg | Either Way), de Hafsteinn Gunnar SIGURÐSSON. Projecció oficial: dimarts, 20.

Ending Note —Death of a Japanese Salesman—, de Mami SUNADA. Projecció oficial: dimecres, 21.

Der Fluss war einst ein Mensch (Der Fluss war einst ein Mensch | The River Used to Be a Man), de Jan ZABEIL. Projecció oficial: divendres, 23.

Sant Sebastià 2011: Zabaltegi · Especials.

Puzzled Love, de Pau BALAGUÉ, Carlos PÉREZ-RECHE, Gemma FERRATÉ, Josecho de LINARES, Alejandro JAVALOYAS, Bruno SARABIA, Javier SANZ, Alba GIRALT, Eduard RIU, Miriam CAÑAMARES, Irene C. RODRÍGUEZ, Gaby AMIONE, Marc JUVÉ. La història d’una relació de parella explicada en tretze episodis escrits i dirigits per alumnes de quart de l’ESCAC. Un relat ple d’humor i romanticisme vist a través dels diferents estils de tretze potencials cineastes. Projecció oficial: diumenge, 18.

Neil Young Journeys, de Jonathan DEMME. Projecció oficial: dilluns, 19.

Nochi-no-hi (Nochi-no-hi | The Days After), de HIROKAZU Kore-eda. Projecció oficial: dimecres, 21.

14 d’abril. Macià contra Companys, de Manuel HUERGA. [Apunt anterior en aquest blog] [Informació Sant Sebastià]. Projecció oficial: divendres, 23.

Sur la planche, de Leila KILANI. Opera prima de la marroquina Leila Kilani, projecte que s’endugué el premi Cine en Movimiento a Sant Sebastià 2010, es presentà a la Quinzena de Realitzadors de Canes 2011 i ara arriba a Zabaltegui 2011. Un film negre sota els auspicis conflictius d’un somni de mundialisme. Projecció oficial: dissabte, 17.

Quaderns de fang (Quaderns de fang | El cuaderno de barro), d’ Isaki LACUESTA. [Informació Sant Sebastià]. Projecció oficial: dimarts, 20.

Bakerantza (Bakerantza | Al final del túnel), d’ Eterio ORTEGA. Projecció oficial: dijous, 22.

Carrière, 250 metros, de Juan Carlos RULFO. Projecció oficial: dilluns, 19.

George Harrison: Living in the Material World, de Martin SCORSESE. Projecció oficial: dilluns, 19.

El gat del rabí (Le chat du rabbin), de Joann SFAR i Antoine DELESVAUX. Joann Sfar (28.08.1971), que ha debutat amb èxit al món del cinema amb Gainsbourg, una vida heroica, du una llarguíssima trajectòria com a autor de còmics. L’any 2002, com a autor complet i en homenatge a les seves arrels jueves, va fer per a l’editorial Dargaud El gat del rabí, història de les relacions entre el rabí esmentat al títol i el seu gat, un animal capaç de parlar i de pensar com els humans, amb què guanyà tres premis al Saló d’ Angulema i d’altres guardons. Més informació: [Web oficial (fr)] [Facebook oficial (fr)] [IMDB (ang)] [AlloCiné (fr)] [CommeAuCinéma (fr)] [MyMovies (it)]. Dist. fr. [UGC]. Projecció oficial: dissabte, 17.

Madrid, 1987, de David TRUEBA. Projecció oficial: dijous, 22.

Extraterrestre, de Nacho VIGALONDO. Projecció oficial: dimarts, 20.

Crazy Horse, de Frederick WISEMAN. [Venècia 2011 – Jornades del Autors]. Projecció oficial: dilluns, 19.

Sant Sebastià 2011: Zabaltegi · Especials-Mitjanit.

Hana to hebi (Hana to hebi | Flower and Snake), de Masaru KONUMA  (Japó, 1974). Una dona aristocràtica vol divorciar-se del marit i aquest ordena a un empleat (impotent) que ensinistri la dona perquè esdevingui sexualment submisa.

Snowtown (Snowtown | Les crimes de Snowtown), de Justin KURZEL. [Informació Sant Sebastià] [Web oficial (ang)]. Projecció oficial: dissabte, 17.

El monjo (Le moine | The Monk | El monje), de Dominik MOLL. [Informació Sant Sebastià]. Projecció oficial: divendres, 23.

Edogawa ranpo ryôki-kan: Yaneura no sanposha (Edogawa ranpo ryôki-kan: Yaneura no sanposha | Watcher in the Attic), de Noboru TANAKA (Japó, 1976). Al Tòquio de 1923, la mestressa d’una pensió de mala mort mata un dels seus estrambòtics clients i un d’ells, que ho ha vist, en vol liquidar un altre, per demostrar a la mestressa que estan fets l’un per l’altre.

***

FOTO Cartell oficial de Zabaltegi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!