Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

18 de setembre de 2008
0 comentaris

Sant Sebastià 2008: secció oficial

Avui comença la 56a edició del Festival de Sant Sebastià: el més petit -a molta distància- dels grans certamens i el més gran dels de més aviat segona fila. A escala espanyola, Sant Sebastià, amb la seva prepotència pressupostària, aixafa sistemàticament tant com pot els altres festivals dels que es fan a l’Estat. Amb la seva secció “Zabaltegi-Perlas” -que de fet es diu “Zabaltegi-Perlas de otros festivales”- no tan sols intenta tapar l’habitual nivell discret de la secció Oficial Competitiva amb el recurs fàcil dels títols que han triomfat a Canes, Berlín, Venècia o enllà; sinó que talla les ales de la SEMINCI, fins fa no gaire, un bon “festival de festivals”. Certament, la grisor que governa Valladolid des que no hi ha Fernando Lara els impedeix de reaccionar com per exemple saben fer els del modest -i molt eficaç- Festival de Xixón -amb els talentosos José Luís Cienfuegos i Fran Gallo al capdavant-; però la golafreria de Sant Sebastià els complica molt l’existència, a uns i altres.

Batalletes a part, el cas és que avui comença Sant Sebastià i en aquest apunt recullo informació i enllaços sobre les pel·lícules en competició -ordenades per ordre alfabètic dels direcors/ores- i, de les de fora de competició, l’enllaç amb el web del certamen. Ho trobareu, anant a Vull llegir la resta de l’article.

FOTO Genova, de Michael Winterbottom

Sant Sebastià 2008: secció oficial

***

En competició

EL NIDO VACÍO

Director i guionista Daniel BURMAN. Música Santiago Río Hinckelmann. Fotografia Hugo Colace. Muntatge Alejandro Brodersohn. Producció BD Cine (Argentina), Classic Film, Paradis Films (França), Wanda Visión S.A. (Espanya). Durada 1h31. Festivals i premis Sant Sebastià 2008 (competició).

Repartiment Oscar Martínez (Leonardo), Cecilia Roth (Martha), Carlos Bermejo (Marchetti), Eugenia Capizzano (Violeta), Inés Efron (Júlia), Arturo Goetz (Dr. Sprivak), Jean Pierre Noher (Fernando), Ron Richter (Ianib).

Nota sinòptica La vida de Leonardo —un escriptor d’èxit, prou fastiguejat— i la seva dona —universitària— canvia quan els fills, ja grans, han emprès el vol, ja se n’han anat de casa i ells dos han d’encarar la buidor del niu.

Web oficial [Web oficial (esp.)]  Tràiler [Tràiler (esp)]

Més informació [Festival de Sant Sebastià (esp)] [IMDB (angl)] [AlloCine (fr)]

Dist. Esp. [Wanda Visión]

***

LOUISE-MICHEL

Directors i guionistes
 Benoît Delépine i Gustave Kervern. Fotografia Hugues Poulain. Producció MNP Enterprise (França), Arte France Cinema (França). Festivals i premis Sant Sebastià 2008 (competició).

Repartiment Yolande Moreau (Louise), Bouli Lanners (Michel), Robert Dehoux (el capellà), Albert Dupontel (Miro), Philippe Katerine, Mathieu Kassovitz (el propietari de la granja), Benoît Poelvoorde

Sinopsi
De nit, l’amo d’una empresa de la Picardia buida la fàbrica per deslocalitzar-la. L’endemà, les treballadores que en van ser acomiadades es reuneixen i junten els quatre rals de les indemnitzacions per invertir-los en un projecte comú: pagar un professional perquè es carregui l’amo.

Més informació
[Festival de Sant Sebastià (esp)] [IMDB (angl)] [AlloCiné (fr)] [CommeAuCinéma (fr)]

Dist. fr.
[AdVitam]

***

CAMINO

Director Javier FESSER. Guió Guillermo Fesser. Música Rafael Arnau. Producció Películas Pendelton (Espanya), Mediapro (Catalunya). Festivals i premis Sant Sebastià 2008 (competició).

Repartiment Nerea Camacho (Camino), Jan Cornet, Carme Elías, Manuela Vellés, Jordi Dauder, Ana Gracia, Angela Boj, Fernando García Cabrera, Mariano Venancio.

Sinopsi Inspirada en un fet real, relata l’aventura emocional d’una nena d’onze anys que s’encara alhora a dos esdeveniments del tot nous per ella: enamorar-se i morir.

Nota Segons el Festival de Sant Sebastià, Fesser ofereix un nou registre en què trobem el drama familiar, el conte màgic i el fervor religiós.

Imatges [Teaser]

Més informació [Festival de Sant Sebastià (esp)] [IMDB (angl)]

Dist. Esp. [Alta]

***

ARUITEMO, ARUITEMO

Still Walking

Director, guionista i muntador HIROKAZU Kore-eda. Música Gonchichi. Fotografia Yutaka Yamasaki. Producció TV Man Union (el Japó). Festivals i premis Sant Sebastià 2008 (En competició).

Intèrprets
You, Hiroshi Abe, Susumu Terajima, Yoshio Harada, Kirin Kiki, Yui Natsukawa.

Nota sinòptica El retrobament d’una família en l’aniversari de la mort d’un fill, en què sobreïxen els records, els afectes, les frustacions i les conseqüències del pas del temps per a tots plegats.

Sinopsi Un dia d’estiu, els fills ja granats van a veure els seus pares, que han viscut durant dècades a la casa pairal. Fill i filla tornen, amb les respectives famílies, per commemorar la mort tràgica del germà gran fa quinze anys, en accident de trànsit. Tot i que la casa i el menú es pot dir que no han canviat gens, és innegable que tots han canviat, mal sigui una mica. Són una família normal i corrent, unida per l’estimació, els rancors i els secrets. Una família que es fa tan agradable i pesada als que la conformen, com totes.

Webs oficials [kore-eda.com]

Més informació [Festival de Sant Sebastià (esp)] [IMDB (angl)] [AlloCiné (fr)]

***
 
LA BELLE PERSONNE 

Director Christophe HONORÉ. Guió Christophe Honoré i Gilles Taurand, basat en “La Princesa de Clèves”, de Madame de La Fayette (Ed. Enciclopèdia Catalana). Producció Scarlett Production. Festivals i premis Sant Sebastià 2008 (competició).

Repartiment
Louis Garrel (Nemours), Léa Seydoux (Junie), Grégoire Leprince-Ringuet (Otto), Esteban Carvajal Alegría (Matthias).

Nota sinòptica  Adaptació de “La Princesa de Clèves”,  en un institut d’avui en dia: Junie (Seydoux) s’enamora del seu professor d’italià (Garrel).

Sinopsi Junie, de setze anys, canvia d’institut a mig curs com a conseqüència de la mort de la seva mare. Entra a una classe en què ja hi ha el seu cosí, que s’encarrega de presentar-li els amics de la colla. De seguida, aquests li van al darrere i ella s’avé a ser la xicota del més tranquil de tots. Junie, però, toparà amb l’amor en majúscules: el que comparteix amb Nemours, el professor d’italià. Una passió destinada al fracàs i que du la noia a no cedir al que li dicten els sentiments, enderiada a rebutjar la felicitat, perquè no ho veu sinó com una il·lusió esmunyadissa.

Nota Es tracta d’un telefilm que s’emetrà per la cadena Arte aquest setembre i l’endemà s’estrenarà als cinemes

Webs oficials [labellepersonne-lefilm]

Més informació [Festival de Sant Sebastià (esp)] [IMDB (angl)] [AlloCine (fr)] [CommeAuCinéma (fr)]

Dist. Fr. [Le Pacte] Producció [Scarlett Production]

***

FROZEN RIVER

Director i guionista: Courtney HUNT. Música Peter Golub i Shahzad Ismaily. Fotografia Reed Morano. Muntatge Kate Williams. Producció Frozen River Pict. (EUA). Festivals i premis Sundance 2008 (Gran Premi del Jurat), Sant Sebastià 2008 (competició).

Repartiment Melissa Leo (Ray Eddy), Misty Upham (LIla), Charlie McDermott (T.J.), Michael O’Keefe (Trroper Finerty), Mark Boone, Jr. (Jacques Bruno).  

Sinopsi Una mare desesperada i una noia índia Mohawk fan equip per passar de contraban immigrants il·legals als Estats Units des del Canadà, conduint a través d’un riu congelat.

Webs oficials [web oficial (angl)] Tràilers  [Tràiler (angl)]

Més informació [Festival de Sant Sebastià (esp)]  [IMDB (angl)]

***

SOMNI

Bi-mong / Dream

Director i guionista KIM Ki-duk. Festivals i premis Sant Sebastià 2008 (competició).

Repartiment
Joe Odagiri, Lee Na-young.

Sinopsi Un home somia un accident de cotxe i esdevé testimoni d’un accident de debó, real. A la conductora, que es clama de la seva innocència, la deté la policia, perquè sospita que n’és la culpable. 

Més informació [Festival de Sant Sebastià (esp)] [IMDB (angl)] [AlloCine (fr)]

***

NO M’ESPANTIS

Den Du Frygter / Fear Me Not

Director Kristian LEVRING. Guió Anders Thomas Jensen i  Kristian Levring. Fotografia Jens Schlosser. Muntatge Pernille Bech Christensen. Producció Zentropa Ent. (Dinamarca). Festivals i premis Sant Sebastià 2008 (competició).

Repartiment Ulrich Thomsen (Mikael), Paprika Steen (Sigrid), Emma Sehsted Høeg (Selma), Lars Brygmann (Frederik), Stine Stengade (Ellen), Bjarne Henriksen (Kenneth), Bodil Udsen (Edith).

Sinopsi Quan a Michael, de 42 anys d’edat, li parlen de les proves que s’estan fent amb un nou medicament antidepressiu, s’hi apunta sense ni pensar-s’ho dues vegades, delerós com estar que la vida li canvii. Dissortadament, les pastilles tenen greus efectes secundaris i han d’aturar l’experiment. Michael, però, es nega a perdre l’estat de calma i autocontrol en què l’han deixat i, pel seu compte, segueix amb l’experiment. És més, embalat pel fenomenal èxit que n’obté, es posa a controlar també la vida d’altres persones. De mica en mica, els seus jocs psicològics esdevenen més radicals, fins que s’adona d’alguna cosa que l’obliga a veure el que està fent des d’una perspectiva terrible.

Més informació [Festival de Sant Sebastià (esp)] [IMDB (angl)]

***

EL PATIO DE MI CÁRCEL

Directora Belén MACÍAS. Guió Belén Macías, Arantxa Cuesta. Música Juan Pablo Compaired. Fotografia Joaquín Manchado. Muntatge Alejandro Lázaro. Producció El Deseo P.C (Espanya), Warner Bros Entertainment España S.L. (Espanya). Festivals i premis Sant Sebastià 2008 (En competició)

Repartiment Candela Peña (Mar), Verónica Echegui (Isa), Ana Wagener (Dolores), Violeta Pérez (Rosa), Blanca Portillo (Adela), Patricia Reyes Spíndola (Aurora), Natalia Mateo (Ajo), Maria de la Pau Pigem (Maika), Tatiana Astengo (Luisa), Ledicia Sola (Pilar).

Sinopsi Un història de dones. Dones entre reixes, excloses. La història d’Isa, una atracadora, corrosiva i generosa, incapaç d’adaptar-se a la vida fora de la presó. I de la seva colla d’amigues: Dolores, una gitana rossa que ha pelat el marit; Rosa, una prostituta fràgil i tendre; Ajo, una noia enamorada de pilar que durà l’enamorament al límit; Luisa, una colombiana càndida, sorpresa per aquell entorn que no acaba d’entendre. L’arribada de Mar, una funcionària de presons que no encaixa amb les normes de la institució penitenciària, farà que aquestes dones comencin a enlairar-se cap a la llibertat. Amb el suport d’Adela, la directora del centre, crearan “Módulo 4”, el grup de teatre que els permetrà encara el mal fat que ha marcat les seves vides des que van nàixer.

Més informació [Festival de Sant Sebastià (esp)] [IMDB (angl)]

Productora [El Deseo]

Dist. Esp. [Warner]

***

EL CAVALL DE DUES POTES 

Asbe du-pa
/ Two-Legged Horse / El caballo de dos piernas

Directora Samira MAKHMALBAF. Guió Mohsen Makhmalbaf. Producció Makhmalbaf Productions (Iran), Wild Bunch (França). Festivals i premis Sant Sebastià 2008 (En competició).

Sinopsi Un noi ric lloga un pobre xicot perquè el dugui a collibè, com si fos un cavall.

Nota El retorn de Samira Makhmalbaf, al cap de cinc anys d’ A les cinc de la tarda, en una altra època políticament i personalment difícil per al clan Makhmalbaf. Novament, la pel·lícula l’està filmant a l’Afganistan.

Webs oficials [Makhmalbaf Film House]

Més informació [Festival de Sant Sebastià (esp)] [IMDB (angl)] [AlloCine (fr)]

Dist. esp. [Golem]

***

L’ANIVERSARI DE LAILA

Eid Milad Laila / Laila’s Birthday

Director
Rashid MASHARAWI. Festivals i premis Sant Sebastià 2008 (competició).

Repartiment
Mohamed Bakri.

Sinopsi Abu Laila (Mohamed Bakri) exercia de jutge fins que el govern es va quedar sense diners per a pagar-li i ara ha de treballar de taxista. El dia que Laila, la seva filla, fa set anys, la dona li insisteix que ha de tornar aviat a casa i amb un regal i un pastís. I de fet, Abu Laila no pensa en res que no sigui això, però, a Palestina, el dia a dia té altres plans…

Més informació [Festival de Sant Sebastià (esp)] [IMDB (angl)]

Més informació sobre el director [IMDB] [AlloCine]
 
***

LA MAMA ÉS A LA PERRUQUERIA

Maman est chez le coiffeur

Director Léa POOL.  Guió Isabelle Hébert. Muntatge Dominique Fortin. Fotografia Daniel Jobin. Música Laurent Eyquem. Producció Equinoxe Productions (Canadà). Durada 1h37. Festivals i premis Sant Sebastià 2008 (competició).

Repartiment Gabriel Arcand (Monsieur Mouche), Céline Bonnier (Simone), Benjamin Chouinard (Roméo), Antoine Desrochers (Carl), Paule Ducharme (Madame Paradis), Élie Dupuis (Coco), Marianne Fortier (Élise), Laurent Lucas (el pare), Lenie Scoffié (l’àvia)Hugo St-Onge-Paquin (Benoit) 

Sinopsi Estiu de 1966. Són les vacances d’estiu i Élisa sap que és cosa de passar-s’ho bé, totalment lliure, de córrer pel camp a la bèstia i de la xalar amb els amics. Però de mica en mica també va prenent consciència dels somnis, penes i mentides de la gent que l’envolta. Quan la mare els deixa, veu el daltabaix que hi ha a la família, amb el pare totalment aclaparat, i decideix carregar-se a l’esquena aquesta família que va de mal borràs.

Més informació [Festival de Sant Sebastià (esp)] [IMDB (angl)]

***

TIRO EN LA CABEZA

Un tir dans la tête

Director i guionista Jaime ROSALES. Fotografia Oscar Durán. Muntatge Nino Martínez Sosa. Producció Fresdeval Films (Catalunya), Wanda Visión (Espanya). Durada 1h10. Festivals i premis Sant Sebastià 2008 (competició)

Repartiment Ion Arretxe (Ion), Íñigo Royo (Lara), Jaione Otxone (Garbiñe), Mikel Tello (advocat 1), Diego Gutiérrez (guardia civil Maqueda),  Stephanie Pecastaing (Stephanie), Monique Durin-Noury (mestressa casa França), Gilles Vaxelaire (amo casa França), Manza Gebara (advocat 2), Iván Moreno (guardia civil Alonso), Ana Vila (Susana), Nerea Cobreros (Ane), José Ángel Lopetegui (amic), Asun Arretxe (Asun).

Nota del director L’ 1 de desembre de 2007, tres membres de la banda terrorista ETA van matar dos policies a França en una topada fortuïta. Jo estava escrivint un altre projecte quan aquesta notícia em sobtà. En un primer moment, va ser una cosa molt desconcertant. Desconcertant, pel que tenia d’evitable i terrible, alhora. Aquesta estupefacció inicial se’m transformà, de cop, en una pel·lícula molt clara, molt rotunda. Al cap d’una setmana ja n’havia escrit el guió, un mes després ja la rodava i en tres mesos la tenia llesta.

Sinopsi Ion és un individu aparentment normal. Es lleva el matí, esmorza, està per les seves coses, es reuneix amb alguns advocats. Una nit de festa coneix una noia i passen la nit a l’apartament d’ella. La seva vida és tranquil·la. Una trucada en una cabina telefònica; una trobada amb un amic; petites situacions quotidianes sense importància. Un dia puja en un cotxe amb altres dues persones. Travessen la frontera entre Espanya i França. Passen la nit a la casa d’un matrimoni. L’endemà matí, una trobada fortuïta en una cafeteria de carretera acaba amb la vida de dos guàrdies civils vestits de paisà.

Més informació [Festival de Sant Sebastià (esp)] [IMDB (angl)] [AlloCine (fr)] [MyMovies (it.)]

Producció [Fresdeval Films (català)]

Dist. Esp. [Nirvana] Dist. Fr. [Bodega]

***

LA CAPSA DE PANDORA

Pandoranin kutusu / Pandora’s Box / La boîte de Pandora

Directora i guionista Yesim USTAOGLU. Festivals i premis Toronto 2008 (Contemporary World Cinema), Sant Sebastià 2008 (competició).

Intèrprets
Tsilla Chelton, Derya Alabora, Onur Unsal, Ovul Avkiran.

Sinopsi Una trucada de nit fa saber, a tres germans d’uns quaranta anys i que viuen a Istanbul, que sa mare ha desparegut de ca seva a la costa oest de la Mar Morta, a Turquia. Decanten les diferències que els separen i junts es posen a buscar-la; però de seguida tornen a sobreeixir els conflictes entre ells. Com els secrets de la capsa de Pandora. S’adonen que realment es coneixen ben poc i ho aprofiten per reflexionar sobre els seus propis defectes.

Més informació [Festival de Sant Sebastià (esp)] [IMDB (angl)] [CommeAuCinema (fr)]

***
 
GENOVA

Director Michael WINTERBOTTOM. Guió Michael Winterbottom, Laurence Coriat. Música Melissa Parmenter. Fotografia Marcel Zyskind. Muntatge Paul Monaghan. Producció Revolution Films (Regne Unit), Aramid Ent. Fund (Illes Caïman), Film4 (Regne Unit). Festivals i premis Sant Sebastià 2008 (En competició).

Repartiment
Colin Firth (Joe), Hope Davis, Catherine Keener, Willa Holland (Kelly), Perla Haney-Jardine (Mary). 

Sinopsi Un vidu se’n va a Itàlia amb les filles, per refer la vida. I sí, a Gènova els canviarà la vida: la petita comença a veure el fantasma de la mare, alhora que la gran descobreix la sexualitat.

Més informació [Festival de Sant Sebastià (esp)] [IMDB (angl)] [AlloCine (fr)] [CommeAuCinéma (fr)]   

Dist. Fr.
[Diaphana] Coproducció [Film4]

***

Fora de competició
 
The Other Man, de Richard Eyre (Inauguració). Més informació a [Festival de Sant Sebastià (esp)]

The Brothers Bloom, de Rian Johnson (Cloenda ). Més informació a [Festival de Sant Sebastià (esp)]

El noi del pijama de ratlles (The Boy in the Striped Pyjamas / El niño con el pijama de rayas), de  Mark Herman. Més informació a [Festival de Sant Sebastià (esp)]

Tropic Thunder (Tropic Thunder, una guerra muy perra), de Ben Stiller. Més informació a [Festival de Sant Sebastià (esp)]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!