Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

24 d'abril de 2022
0 comentaris

“Ruta salvatge”, de Marc Recha, va fent camí

Marc Recha, un dels cineastes catalans que més trobem a faltar, va presentar el projecte d’un thriller a l’Atélier de la Cinéfondation del Festival de Canes l’any 2014, amb el nom de Ruta salvatge. Fa uns dies, TV3 es feia ressó del final del rodatge que durant 5 setmanes ha tingut lloc a la Cerdanya, amb Sergi López, Marc Martínez i la gran Montse German com a protagonistes, i tot d’actors secundaris triats entre veïns de la comarca. Una bona notícia, que un film de Marc Recha vagi fent camí. I pel que es diu, té per objectiu arribar a una àmplia audiència.

El 15 d’abril de 2014, en aquest blog, ja vam parlar-ne: “Ruta salvatge”, el projecte de Marc Recha. En aquell moment, la sinopsi que se’n facilitava era aquesta: Un poble envoltat de bosc i muntanyes als Pirineus catalans, no gaire lluny de la frontera francesa. En Robert mena una vida distesa i tranquil·la amb el seu fill Sergi i el seu amic Jordi. Tanmateix, amaga un secret greu. L’arribada de dos criminals serbobosnians el durà a encarar el seu passat i a prendre la decisió més forta que mai hagi pres. En Marc Recha en parlava en aquest termes: Si bé concebeixo Ruta salvatge tan intimista i subtil com la resta dels meus films, tinc ganes d’explorar-hi noves formes i tècniques, cosa que m’ha dut a pensar-lo com un thriller molt negre. En Robert és un personatge fort, implicat en una intriga espantosa i sinuosa, l’aspecte més atractiu del qual és el transtorn post-traumàtic que experimenta i la manera com malda per suportar els records dolorosos, la seva brutalitat reprimida i el seu actual rol de figura paterna. Pel que fa a l’estètica del film, el poble on es desenvolupa la història és en si mateix una metàfora de la situació de Robert: la bellesa i la calma d’aquells encontorns esdevenen un ambient boirós i sufocant, quan al nostre protagonista se li capgira la vida i els seus secrets queden desvelats.

Nota: agraeixo a Joan Moret, del Cineclub Adler, de Lloret, que m’hagi facilitat la notícia de TV3.

ACTUALITZACIÓ, a dia 25 d’abril de 2022: sembla que la sinopsi ha canviat en aquests vuit anys que van des que Recha va presentar el projecte a Canes. Productors Audiovisuals de Catalunya han penjat avui la notícia en text de TV3, en què s’explica una sinopsi diferent de la de fa vuit anys: “Ruta salvatge” és el passat amagat d’una dona, la violència que va viure, la pèrdua del seu company i les conseqüències de tot això, que segueixen cuejant vint-i-vinc anys després.  Després de més d’una dècada treballant de jardinera per als propietaris adinerats de les urbanitzacions luxoses de la Cerdanya, l’Ona està a punt de fer cinquanta anys i vol plegar de l’ofici per dedicar-se a pilotar una avioneta turística. L’Ona és una dona forta, reservada, que va ser pilot privat d’helicòpter fent rescats de muntanya. Fins que un dia, inesperadament, ho va deixar. Es va instal·lar a la tranquil·la vall de la Cerdanya, al Pirineu, on ara viu amb el seu fill Sergi, un adolescent de quinze anys. L’arribada d’uns estranys que s’instal·len en un xalet de la urbanització capgira la vida de l’Ona i les persones que més estima, i fa emergir el passat més terrible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!