Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

12 d'octubre de 2010
0 comentaris

“Pa negre”: queden 3 dies

Ran de l’assassinat de Dionís Seguí i el seu fill, la família de l’Andreu s’ensorra. Ell té només onze anys i veu com el seu estimat pare, en Farriol, ha de fugir. Som als anys més crus de la postguerra civil, a la ruralia de Catalunya, i a ca l’Andreu són del bàndol dels perdedors. En Farriol ha d’anar-se’n i amagar-se perquè veu a venir que les autoritats li encolomaran el crim dels Seguí. Florència, la seva dona, es queda sola i, tot i treballar de sol a sol en una fàbrica tèxtil, no pot mantenir el fill, de manera que l’Andreu ha d’abandonar casa seva per viure en una masia al mig del bosc, amb l’àvia, les tietes i els cosins.

A l’escola nova, l’Andreu hi estudia amb ganes, perquè vol arribar a ser metge i no patir més les humiliacions dels vençuts. Entre les seves noves relacions sorgeixen dos confidents: la seva cosina Núria, una nena destrossada per tot el que li ha tocat viure, i un noiet intern en un convent veí, que -tísic- sent la mort com a molt propera.

Però arriba el dia que detenen Farriol i, per a l’Andreu, que està convençut de la innocència de son pare, esbrinar qui o quins van ser els autèntics assassins dels Seguí passa al davant de tot. En aquesta recerca descobreix com els fantasmes del passat cauen una i altra vegada sobre el món dels adults, farcint-lo de mentides i ocultacions. Ningú s’escapa de tanta falsedat, ni de la desolació moral que ha produït la guerra…

Els senyors Manubens, els amos rics de la masia, que no tenen fills, ofereixen a l’Andreu pagar-li els estudis i endur-se’l amb ells a ciutat. El menut no desaprofita l’ocasió…, desfermant del tot el petit monstre en què l’han convertit els esdeveniments i les descobertes que ha fet .

Aquesta és una sinopsi de Pa negre, la pel·lícula d’Agustí Villaronga que s’estrena divendres, 15 d’octubre, a bona part de la nostra cartellera.

El personatge de l’Andreu l’interpreta Francesc Colomer. Nascut a Vic el 1997, mai no s’havia plantejat fer d’actor fins que, un bon dia, a l’escola van anunciar un càsting de nens per a una pel·lícula. Ell s’hi va presentar i va fer la prova, però de seguida se’n va oblidar. De manera que el sorprengué la trucada, al cap de mesos, que el convocava a un segon càsting, en què ja hi era present Agustí Villaronga. Aquella segona prova convencé del tot al cineasta que en Francesc era qui havia de protagonitzar Pa negre. No cal dir que, per al menut, va ser tota una alegria això que el triessin precisament a ell, entre tants altres candidats; però assegura que, alhora, va començar a preocupar-se perquè vaig pensar que potser no ho feia prou bé, ja que no era actor -reconeix-. A l’hora de la veritat, però, va saber adaptar-se al ritme i les exigències del rodatge -explica que també li resultà divertit estar-se a bosc, amb la resta de nens- i, quan les seqüències li exigien una tasca interpretativa, se’n va poder sortir gràcies a una certa habilitat seva i al suport i consells dels actors professionals que l’envoltaven. I, esclar, a la tasca d’Agustí Villaronga a la direcció. Potser tot plegat és encara massa recent, però sembla que l’experiència ha estat tan positiva per a Francesc Colomer que pensa dedicar-se a l’interpretació tan aviat com pugui (text elaborat a partir del Material de difusió del film).

El gran actoràs que és Roger Casamajor (La Seu d’Urgell, 17.12.1976) dóna vida a Farriol, el pare de l’Andreu. Aquestes són les seves credencials: Bestezuelas (Carles Pastor, 2010); Pa Negre (Agustí Villaronga, 2010);  Henri 4 (Jo Baier, 2010); Ventdelplà (sèrie TV, 2008); Comida para gatos (tvmovie de Carles Pastor, 2008); Los hombres de Paco (sèrie TV, 2008); La via Augusta (sèrie de TV, 2007); Després de la pluja (tvmovie d’Agustí Villaronga, 2007); Mar de fons (sèrie de TV, 2007); El coronel Macià (Josep Maria Forn, 2006); El laberinto del fauno (Guillermo del Toro, 2006); Locos por el sexo (Javier Rebollo, 2006) Àngels i Sants (sèrie de TV, 2006); Camps de maduixes (tvmovie de Carles Pastor, 2005); Amor idiota (Ventura Pons, 2004);  Nubes de verano (Felipe Vega, 2004); La casita blanca. La ciudad oculta (Carles Balagué, 2002); Estrella del sur (Luis Nieto, 2002); Guerreros (Daniel Calparsoro, 2002); L’illa de l’holandès (Sigfrid Monleón, 2001); Salvajes (Carlos Molinero, 2001); Temps de silenci (sèrie de TV, 2001); El mar, d’ Agustí Villaronga; La sucursal (tvmovie de Jesús Font, 1995)

Guardonada amb el Premi a la Millor Actriu del Festival de Sant Sebastià 2010 pel seu treball a Pa negre, i aclamada per la crítica, Nora Navas (Barcelona, 1975) hi encarna Florència, la mare de l’ Andreu i dona de Farriol. Forjada al teatre i a la televisió, Nora Navas ha treballat a les ordres de Lluís Pasqual a La casa de Bernarda Alba i de Xavier Albertí, a Tennessee; ha estat la dona de Mucius al Calígula, de Camús, dirigida per Ramon Simó, i Irina, a Les Tres germanes, de Txèkov, en versió d’Ariel García Valdés, i ha intervingut en sèries televisives com Vent del Pla, Porca Misèria, Jet Lag i El cor de la ciutat. Al cinema, a més de Pa Negre (Agustí Villaronga, 2010), ha intervingut a Les vides de Cèlia (Antonio Chavarrías, 2006); Lo bueno de llorar (Matías Bizé, 2006); Cualquiera (David Marqués, 2003), i Un banc al parc (Agustí Vila, 1999).

En papers assumits com a col·laboracions especials: Laia Marull (Pauleta), Eduard Fernández (mestre) i Sergi López (alcalde).

Completen el repartiment: Marina-Laura Comas (Núria, la cosineta de l’Andreu); Lluïsa Castell (tia Ció), Marina Gatell (tia Enriqueta), Elisa Crehuet (àvia) i  Mercè Arànega (Sra. Manubens).

FOTO © Emon Nora Navas, a Pa negre, d’Agustí Villaronga

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!