Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

29 de setembre de 2007
0 comentaris

MIL ANYS D’ORACIÓ guanya a Sant Sebastià 2007

Foto Mil anys d’oració, de Wayne Wang

El jurat de Sant Sebastià 2007 ha guardonat com a millor pel·lícula del certamen Mil anys d’oració, de Wayne Wang; de manera que finalment Paul Auster no s’ha estat de premiar el seu vell amic Wang, amb qui van assumir el díptic SmokeBlue in the face. Tot i que Mil anys d’oració s’ha projectat a la recta final del certamen, alguns dels premis més importants han estat per a títols que van entrar molt aviat en competició, reflectint així la mateixa sensació transmesa pels cronistes: que la cosa havia anat de més a menys, amb una mena de revifalla a darrera hora. Buda va explotar per vergonya, aplaudit debut de Hana Makhmalbaf, ha rebut el Premi Especial del Jurat, i Nick Broomfield, el de Millor Director, per La batalla d’ Haditha.

Bo i esperant el que en diran demà els crítics que han cobert el Festival, tot fa pensar que seran discutits els reconeixements que s’han endut els films de Gracia Querejeta i John Sayles; tot i que han estat per a aspectes parcials: Blanca Portillo, Millor Actriu -segurament deu haver fet un bon treball-, i ex-aequo, han compartit el premi al Millor Guió: Sayles, per una banda, i Querejeta i Daniel Planell, per l’altra. Pel que fa al Millor Actor, el guardó ha estat per a Henry O, protagonista de Mil anys d’oració. I el premi a la Millor Fotografia ha estat per Charlie Lam, director de fotografia d’ Exodus, de Pang Ho-Cheung. D’entre el munt de premis no oficials, cal remarcar el FIPRESCI de la crítica internacional a Encarnación, d’ Anahí Berneri.

El palmarès sencer de Sant Sebastià 2007, clicant aquí: Vull llegir la resta de l’article.

PETXINA D’OR A LA MILLOR PEL·LÍCULA 

A Thousand Years of Good Prayers / Mil anys d’oració / Mil años de oración, de Wayne Wang

Sinopsi El senyor Shi és un vidu jubilat de Pequín. Quan Yilan, la seva única filla que viu en els Estats Units, es divorcia, decideix visitar-la a la petita ciutat on treballa com a bibliotecària. La intenció és estar-se amb ella fins que es recuperi del trauma. Ell és un “enginyer aereospacial”, com li agrada dir a la gent que coneix  per Amèrica, gaudint de l’atenció que li paren. Però a Yilan no li entusiasmen gaire les seves demostracions, ni li interessa gens el pla que s’ha empescat perquè ella salvi el matrimoni i refaci la vida. Quan el senyor Shi insisteix a trobar les causes del seu divorci, Yilan comença a esquivar-lo. Del director d’ Smoke (1993), La caixa xinesa (1995) i The Princess of Nebraska (2007).

***

PREMI ESPECIAL DEL JURAT

Buda az sharm foru rikht / Buda va explotar per vergonya / Buda explotó por vergüenza, de Hana Makhmalbaf.

Sinopsi Sota l’estàtua del Buda que van destruir els talibans, encara viuen milers de famílies. Baktay, una nena afganesa de sis anys, acaba anant a l’escola, animada pel fill dels seus veïns, que llegeix els alfabets davant la cova on s’està. De camí a l’escola, l’assetgen  uns nens que juguen de forma cruel, reflectint la societat violenta que els envolta. Els nens pretenen lapidar Baktay o destruir-la com el Buda, o disparar contra ella com van fer els americans al laberint de coves. Si se’n surt, Baktay podrà aprendre els alfabets en la seva llengua materna?

***

PETXINA DE PLATA AL MILLOR DIRECTOR

Nick Broomfield, per Battle for Haditha / La batalla d’ Haditha

Sinopsi 19 de novembre de 2005, Haditha, Iraq. Els insurgents iraquians bombardegen un comboi de soldats nord-americans i maten l’oficial més apreciat per la tropa. Enrabiats per aquesta pèrdua, els joves “marines” n’executen una revenja brutal. Registren i regiren de manera violenta les cases, matant fins a 24 persones, moltes de les quals eren dones i nens…Baixes tràgiques d’una guerra que s’escapa de qualsevol control. Els soldats també en són víctimes: atacats, ferits i  responent d’acord amb el que se’ls ha ensenyat. Es pot acusar d’assassinat els “marines” en la línia de foc? Del director de Kurt & Courtney (1998) i Ghosts (2006).

***

PETXINA DE PLATA A LA MILLOR ACTRIU

Blanca Portillo, pel seu treball a Siete mesas de billar francés, de Gracia Querejeta

Sinopsi  Ángela i el seu fill Guille van a la ciutat, per la sobtada malaltia de Leo, pare d’ella i avi del noiet. Quan hi arriben, poc després de la calorosa matinada d’un dia d’estiu, Leo ja és mort. Charo, l’amant del difunt, posa Ángela al corrent de la ruïna del negoci del pare: un local amb set taules de billar, en fila. Per Charo, no hi ha remei i cal vendre’l. Al cap de poc, Ángela s’assabenta que el seu marit ha desaparegut en estranyes circumstàncies. En aquesta realitat dolorosa, Ángela s’entossudeix a tirar endavant i refer la vida. La primera decisió que pren és gastar els propis estalvis a reviscolar el vell local de les set taules. Cinquè llargmetratge de la directora d’ Una estación de paso (1992), El último viaje de Robert Rylands (1996), Cuando vuelvas a mi lado (1999) i Héctor (2004).

***

PETXINA DE PLATA AL MILLOR ACTOR

Henry O., pel seu treball a A Thousand Years of Good Prayers / Mil anys d’oració / Mil años de oración, de Wayne Wang.

***

PREMI DEL JURAT A LA MILLOR FOTOGRAFIA

Charlie Lam, per la direcció de fotografia de Ceot oi kap gei / Exodus, de Pang Ho-Cheung.

Sinopsi Tsim, un policia d’Hong Kong, pren una declaració rutinària a Kwan, arrestat per utilitzar la càmera de vídeo en un WC de senyores. Kwan li diu que estava reunint proves d’una conspiració mundial de dones per exterminar els homes. Tsim no pot treure l’entrellat de si Kwan està intentant esquivar la condemna o si realment es creu aquesta absurda teoria de la conspiració. Però Kwan desapareix, amb totes les proves de la seva declaració, i Tsim comença a pensar que aquesta conspiració pot ser real. Sense que Tsim en sabés res, la seva pròpia dona, Cheung, havia estat membre de l’organització femenina que ho està tramant tot, però la va deixar, precisament perquè estava enamorada de Tsim. Delerós de trobar-ne pistes i sense saber en qui pot confiar, Tsim es posa a vigilar Pun, l’exdona de Kwan, i s’aceb embolicant en una apassionada relació amorosa. L’organització femenina conspirativa se n’assabenta i demana a Cheung que torni a incorporar-s’hi… què farà Cheung, ara?

***

PREMI DEL JURAT AL MILLOR GUIÓ (ex-aequo)

Gracia Querejeta i Daniel Planell, pel guió de Siete mesas de billar francés, de Gracia Querejeta,

i

John Sayles, pel guió de Honeydripper, de John Sayles

Sinopsi A l’Alabama rural de 1950, el pianista i amo d’un petit bar confia a salvar de la ruïna el seu local, contractant el més famós guitarrista de blues del moment, Guitar Sam. Quan arriba el dia de l’actuació, el músic no apareix al tren en què havia d’arribar. Tyrone haurà de buscar una solució per no perdre la gran oportunitat de capgirar la  sort. Del director de Lone Star (1996), Homes armats / Men With Guns (1997) o Silver City (2004), que serà homenatjat aquest any al Festival de Tessalònica.

***

PREMI ALTADIS–NOUS DIRECTORS

Soul Carriage / Alma con destino, de Conrad Clark

***

PREMI ‘HORIZONTES’

El baño del Papa, d’ Enrique Fernández, César Charlone

***

MENCIONS ESPECIALS ‘HORIZONTES’

Párpados azules, d’ Ernesto Contreras

Satanás, d’ Andrés Baiz

***

PREMI  DEL PÚBLIC

Caramel, de  Nadine Labaki

PREMI DEL PÚBLIC A UN FILM EUROPEU

Le scaphandre et le papillon / L’escafandre i la papallona / La escafandra y la mariposa, de Julian Schnabel

***

PREMI DE LA JOVENTUT

Caramel, de  Nadine Labaki

***

PREMIS CINEMA EN CONSTRUCCIÓ

Premi de la INDÚSTRIA

Gasolina, de Julio Hernández Cordón

Premi TVE

Acné, de Federico Veiroj

Sol na neblina, de Werner Schumann

Premi ‘CASA DE AMÉRICA’

Gasolina, de Julio Hernández Cordón

Premi SIGNIS

La extranjera, de Fernando Díaz

Premi CICAE

Gasolina, de Julio Hernández Cordón

*** 

PREMIS CINEMA EN MOVIMENT (títols, en versió internacional, anglesa)

Salt of this sea, de Anne-Marie Jacir (Palestina)

Recycle, de Mahmoud Al Massad (Jordània)

***

PREMIS VI TROBADA INTERNACIONAL D’ESCOLES DE CINEMA

Premi PANAVISION

Vita de Giacomo, de Luca Governatori (La Femis, França)

MENCIONS ESPECIALS

Idioma, d’ Ian Menoyot ( IAD, Bèlgica)
De las relaciones, de Jorge Acebo.( CECC, Barcelona)
La invención, d’Andrés García Franco (UNAM, Mèxic)

***

PREMI FIPRESCI DE LA CRÍTICA INTERNACIONAL

Encarnación, d’ Anahí Berneri

Sinopsi “Sóc actriu”: així és com Erni Levier es veu a si mateixa. Sap que els  millors anys ja li han passat. Al seu apartament de Buenos Aires, empaperat de cartells de pel·lícules de sèrie B que ella va protagonitzar com a vedet, porta una vida sorprenentment normal: manté una feliç i còmoda relació amb un home de mitjana edat, ha creat una pàgina web per seguir present als ulls de la gent… Rep una invitació per anar  a la celebració del quinzè aniversari de la seva neboda Ana, i decideix anar-hi, cosa que vol dir tornar a la ciutat on va nèixer. Per a Ana -la neboda-, és temps de descobriments. Per a Erni, és un difícil retorn a les  arrels. Segona pel·lícula de la directora d’ Un año sin amor  (2005), que va rebre el premi Fipresci al Festival de Mar del Plata i el Teddy Award en Panorama de la Berlinale.

***

PREMIO TVE UNA ALTRA MIRADA

Buda az sharm foru rikht / Buda va explotar per vergonya / Buda explotó por vergüenza, de Hana Makhmalbaf.SIGNIS SARIA

***

PREMI SIGNIS

A Thousand Years of Good Prayers / Mil anys d’oració / Mil años de oración, de Wayne Wang

MENCIÓ ESPECIAL

Battle for Haditha / La batalla d’ Haditha, de  Nick Broomfield

***

PREMI CICAE

Bricl Lane, de Sarah Gavron

*** 

PREMI DEL CEC (Círculo de Escritores Cinematográficos) 2007 A LA MILLOR PEL·LÍCULA

A Thousand Years of Good Prayers / Mil anys d’oració / Mil años de oración, de Wayne Wang

***

PREMI DE L’ ASOCIACIÓ DE DONANTS DE SANG DE GIPÚSCUA, A LA SOLIDARIDAD 

Jakob Bronski, personatge interpretat per Max von Sydow a Emotional Arithmetic / Aritmètica emocional, de Paolo Barzman.

***

PREMI SEBASTIANE 2007

Caramel, de  Nadine Labaki

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!