Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

5 de gener de 2014
2 comentaris

Les nominacions dels Gaudí

Heu vist o, més ben dit, heu pogut veure les pel·lícules nominades als Premis Gaudí? És fins a cert punt normal que les nominacions nord-americanes o fins i tot de la resta d’Europa recaiguin en pel·lícules que encara no s’han estrenat i, per tant, que no hem pogut veure. En canvi, les dels guardons nostrats, allò que fóra desitjable és que siguin de pel·lícules que hem pogut veure al decurs dels dotze mesos anteriors. I no dubto que els acadèmics catalans i part dels espectadors han tingut oportunitat de veure els films que aspiren a algun dels VI Premis Gaudí. Tanmateix, en veure la llista de nominats d’enguany, m’he trobat en la perplexitat que no n’he vist cap (de producció o coproducció catalana). En la majoria de casos, perquè no s’han estrenat a vora casa meva i no m’han resultat prou atractives com per desplaçar-me força més quilòmetres per a veure-les o simplement no he pogut atansar-m’hi. Gràcies al sistema VOD, aspiro a poder repescar-ne alguna… Tot i que ni és bona època (hi ha altra oferta més atractiva al mercat), ni m’acaben d’interessar gaire “a priori”, miraré de fer l’esforç!

Nominacions als VI Premis Gaudí.

Los últimos días, d’ Álex i David Pastor, n’encapçala la llista amb 11 candidatures (Pel·lícula No Català, Direcció, Guió, Direcció de Producció, Direcció Artística, Música Original, Fotografia, Vestuari, So, Efectes especials/digitals, Maquillatge/Perruqeria). Més informació: Catalan Films | Imdb.

Amb 8 nominacions empaten Tots volem el millor per a ella, de Mar Coll, (Pel·lícula, Direcció, Guió, Actriu —Nora Navas—, Actriu en Paper Secundari —Àgata Roca—, Actriu en Paper Secundari —Clara Segura—, Actor en Paper Secundari —Pau Durà—, Maquillatge/Perruqueria) i Fill de Caín, de Jesús Monllaó Plana, (Pel·lícula, Actor —David Solans—, Direcció de Producció, Actriu en Paper Secundari —Maria Molins—, Actor en Paper Secundari —José Coronado—, Muntatge, Vestuari, So). Més informació sobre aquest darrer film: Catalan Films | Imdb.

Si el film de Mar Coll va inaugurar la Seminci 2013, Grand Piano, d’Eugeni Mira, va obrir Sitges 2013 i ha aconseguit 6 nominacions al Gaudí (Pel·lícula No Català, Música Original, Vestuari, So, Efectes especial/digitals, Maquillatge/Perruqueria). Més informació: Catalan Films | Imdb.

La plaga, de Neus Ballús, presentada al Fòrum de la Berlinale 2013 i film de cloenda del D’A 2013, ha aconseguit que els acadèmics li atorguessin 5 candidatures (Pel·lícula, Direcció, Guió, Muntatge, Fotografia).

També amb 5 nominacions, La por, de Jordi Cadena: Direcció, Guió, Actor en Paper Secundari —Ramon Madaula—, Muntatge, Fotografia.

Guanyadora del Lleopard d’Or a Locarno 2013, Història de la meva mort, d’Albert Serra, ha hagut de conformar-se amb 4 nominacions —”menors” i “decoratives”— als Gaudí: Direcció Artística, Fotografia, Vestuari, Maquillatge/Perruqueria. Després que Albert Serra deixés galdosos la majoria dels seus col·legues catalans en declaracions mediàtiques, fóra pas estrany que bona part dels acadèmics haguessin estat reacis a votar-lo ni a ell ni a la seva pel·lícula. I sembla una resposta àcidament múrria que al cineasta del despullament formal, del retorn al primitivisme cinematogràfic, li hagin nominat els aspectes més “florits” de la posada en escena. Potser és simple casualitat, potser. Més informació: Acadèmia del Cinema Català | Imdb.

Amb 3 nominacions cadascuna: Barcelona, nit d’estiu, de Dani de la Orden (Pel·lícula, Muntatge, Música Original); El cuerpo, d’ Oriol Paulo (Pel·lícula No Català, So, Efectes Especials/Digitals), i Món petit, de Marcel Barrena (Docuemntal, Direcció de Producció, Música Original). Més informació: Catalan Films (Barcelona, nit d’estiu) | Imdb (Barcelona, nit d’estiu); Catalan Films (El cuerpo) | Imdb (El cuerpo), i  Catalan Films (Món petit) | Imdb (Món petit).

Empatades a 2 nominacions: El muerto y ser feliz, de Javier Rebollo (Pel·lícula No Català, Actor —José Sacristán—); Ayer no termina núnca, d’ Isabel Coixet (Actriu —Candela Peña—, Actor —Javier Cámara—); La estrella, d’ Alberto Aranda (Actriu —Íngrid Rubio—, Actriu en Paper Secundari —Carmen Machí—).

I tot seguit ja ve el reguitzell de films amb 1 nominació.

Article incomplet.

  1. Saps, no he tingut mai cap interès en aquests premis. Fins que Catalunya no sigui una república independent, tot això ès morralla. Vaig a veure les pel.lícules que m’interessen, en poden agradar o no, i ja està.
  2. Jo sí que n’he vist alguna, i penso que, al marge de si s’ha fet més o menys caixa, aquest ha estat un bon any per al cinema català. Si bé és cert que encara no ens hem refet de la patacada post “Pa negre”, també ho és que a poc a poc anem consolidant un espai, com tants d’altres, necessari. Només cal veure el buit que ens han fet les nominacions dels Goya, els premis de l’acadèmia espanyola, per adonar-se’n.

    Una altra cosa és que als premis de l’Acadèmia del Cinema Català hi continuïn passant coses estranyes. En aquest sentit, em costa molt d’empassar la nominació de Mindscape, una pel·lícula que s’estrena el 24 de gener i que només s’ha vist, en dos passis, al Festival de Sitges.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!