Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

7 de gener de 2015
0 comentaris

Les nominacions “autonomistes” dels Goya

Ja s’han fet públiques les nominacions de la 29a ediciós dels premis de l’acadèmia espanyola de cinema, coneguts com a Premis Goya.

Quatre pel·lícules destaquen pel fet que es queden amb el gruix de les considerades nominacions importants: La isla mínima (17 nominacions), El Niño (16 nominacions), Contes salvatges (9 nominacions) i Magical Girl (7 nominacions). Permeteu que insisteixi: a desgrat de la diferència del nombre de candidatures a què aspira cadascuna, totes quatre són candidates en Pel·lícula, Direcció i Guió Original, i en apartats interpretatius. Després, les dues primeres congrien nominacions a gairebé tot i les altres, no tant.

L’aposta dels acadèmics espanyols és clarament per al cinema comercial de qualitat, sense oblidar la que, per ells, és una obra d’autor, com Magical Girl. La simbiosi entre Festival de Sant Sebastià i Premis Goya és aquest any novament molt forta… Cal deixar constància que el gram “boum” de taquilla al mercat espanyol, 8 cognoms bascos, ha hagut de conformar-se amb 5 candidatures,  (tres de les quals, de l’apartat interpretatiu) I no, no m’he oblidat de Mortadel·lo i Filemó contra Jimmy el Catxondo, que en té 6, però totes de l’apartat tècnic, llevat de la d’Animació i la de Guió Adaptat.

Pot fer l’efecte que aquestes nominacions dels Goya són “autonomistes” i “obertes a la diversitat”, ja que han contemplat Flors (Loreak), que és parlada en basc, i A Esmorga, que ho és en gallec. Fins i tot la primera té l’honor de ser candidata a Millor Pel·lícula. Veurem quin serà el resultat a l’hora dels premis; però cal remarcar ara mateix que Flors (Loreak), malgrat aspirar a ser la Millor Pel·lícula de l’any, només ha congriat una altra candidatura: Música. I A Esmorga només ha estat nominada pel Guió Adaptat. Fa tot l’efecte que la seva presència, d’una i altra, fa quedar molt bé als acadèmics espanyols; però que, a l’hora de la veritat, tenen tots els números de quedar com a convidats de pedra. I els catalans? Anna Soler Pont està nominada pel Guió Adaptat de Rastres de sàndal; Els caps de drap a la selva de l’arc de Sant Martí, aspira al de Millor Animació com a La tropa de trapo en la selva del arcoiris, i altres productores amb domicili fiscal a Catalunya han aconseguit fer-se un lloc, amb Ikiru al capdavant (El Niño). Per cert, una de les màximes favorites als Gaudí, Stella Cadente, no ha tingut cap nominació; cap, ni una, als Goya.

La qüestió de l’ànima “nacional” de les pel·lícules ha tornat a quedar en evidència: Contes salvatges, un film ontològicament “argentí”, pot concórrer als Goya, té producció espanyola (El Deseo). Esclar que, com que està parlada en castellà, no sobta tant com quan, als Gaudí, et diuen que El Niño o Hermosa Juventud són catalanes perquè tenen productora amb domicili fiscal a Catalunya. És el que preveu la llei i el que dicten les normes; però, de grinyolar, la cosa grinyola!..

Goya 2014. Nominacions.

Z_La isla mínima (Foto película) 5142La isla mínima, d’ Alberto Rodríguez: 17 nominacions (Pel·lícula, Direcció, Guió, Actor -Raúl Arévalo-, Actor -Javier Gutiérrez-, Actor en Paper Secundari -Antonio De la Torre-, Actriu en Paper Secundari -Mercedes León-, Actriu revelació -Nerea Barros-, Música, Fotografia, Muntatge, Direcció de Producció, Direcció Artística, Vestuari, Maquillatge/Perruqueria, So, Efectes Especials).

ElNiño@Fox(5)El Niño, de Dani Monzón: 16 nominacions (Pel·lícula, Direcció, Guió, Actor en Paper Secundari -Eduard Fernández-, Actriu en Paper Secundari -Bárbara Lennie-, Actor Revelació -Jesús Castro-), Música, Cançó, Fotografia, Muntatge, Direcció de Producció, Direcció Artística, Vestuari, Maquillatge/Perruqueria, So, Efectes Especials).

Z_ContesSalvatges_LePublicSysteme (6)Contes salvatges, de Damián Szifron: 9 nominacions (Pel·lícula, Pel·lícula Iberoamericana, Direcció, Guió, Actor -Ricardo Darín-,Música, Muntatge, Direcció de Producció, Maquillatge/Perruqueria).

Z_Magical Girl@Avalon (3)Magical Girl, de Carlos Vermut: 7 nominacions (Pel·lícula, Direcció, Guió, Actor -Luís Bermejo-, Actriu -Bárbara Lennie-, Actor en Paper Secundari -José Sacristán-, Actor Revelació -Israel Elejalde-).

MortadelMortadel·lo i Filemó contra Jimmy el Catxondo , de Javier Fesser: 6 nominacions (Animació, Guió Adaptat, Cançó, Direcció de Producció, Direcció Artística, So).

Z_8CognomsBascos© Universal Pictures International Spain (10)Vuit cognoms bascos, d’Emílio Martínez Lázaro: 5 nominacions (Actor en Paper Secundari -Karra Elejalde-, Actriu en Paper Secundari -Carmen Machí-, Actor Revelació -Dani Rovira-, Cançó i Fotografia).

Autómata _ Automata (Foto película) 6255Autòmata, de Gabe Ibáñez: 4 nominacions (Fotografia, Direcció Artística, Vestuari, So).

Z_10.000 KM@Avalon (1)10.000 Km, de Carlos Marquès-Marcet: 3 nominacions (Nou Director, Actor Revelació -David Verdaguer-, Actriu Revelació -Natalia Tena-).

Musarañas, de Juanfer Andrés i Esteban Roel: 3 nominacions (Actriu -Macarena Gómez-, Nou Director, Maquillatge/Perruqueria).

Paco de Lucía: la búsqueda, de Francisco Sánchez Varela: 3 nominacions (Nou Director, Muntatge, Documental).

Z_Loreak (Foto película) 5248Flors (Loreak), de Jon Garaño i Jose Mari Goenaga : 2 nominacions (Pel·lícula, Música).

Todos estan muertos, de Beatriz Sanchís : 2 nominacions (Actriu -Elena Anaya-, Nova Directora).

Carmina y Amén, de Paco León: 2 nominacions (Actriu -María León-, Actriu Revelació -Yolanda Ramos-).

Amb 1 nominació:

RastresRastres de sàndal, de Maria Ripoll: Guió Adaptat.

A Esmorga, de Ignacio Vilar: Guió Adaptat.

Anochece en la Índia, de Chema Rodríguez: Guió Adaptat.

Marsella, de Belén Macías: Actriu en Paper Secundari -Goya Toledo-.

Hermosa juventud, de Jaime Rosales: Actriu Revelació -Íngrid García-Jonsson-

Por un puñado de besos, de David Menkes: Vestuari.

Haz de tu vida una obra de arte, de Fernando Merinero: Cançó.

Torrente 5: Operación Eurovegas, de Santiago Segura: Efectes Especials.

Open Windows, de Nacho Vigalondo: Efectes Especials.

Dixie y la rebelión Zombie, de Ricardo Ramón, Beñat Beitia: Animació

Els caps de drap a la selva de l’arc de Sant Martí, d’Àlex Colls: Animació.

Nacido en Gaza, d’ Hernán Zin: Documental.

Edificio España, de Víctor Moreno: Documental.

El último adiós de Bette Davis, de Pedro González Bermúdez: Documental.

Ida, de Pawel Pawlikowski: Film Europeu.

La sal de la Terra, de Wim Wenders i Juliano Ribeiro Salgado: Film Europeu.

L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra, de Felix Herngren: Film Europseu.

Dios mío, ¿pero qué te hemos hecho?, de Philippe de Chauveron.

Conducta, d’Ernesto Daranas: Film Iberoamericà.

Kaplan, d’ Álvaro Brechner: Film Iberoamericà.

La distancia más larga, de Claudia Pinto Emperador.

Pàgina oficial acadèmia espanyola de cinema dedicada a les nominacions d’enguany: Nominados.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!