Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

16 de gener de 2008
0 comentaris

‘La guerra contra les drogues’, el documental d’aquest gener

FOTO La guerra contra les drogues, de Sebastian, J.F.

La guerra contra les drogues / The War on Drugs  explica la batalla que va començar, ara fa 40 anys, quan el president Nixon va declarar la guerra als narcòtics. Examinant la situació a Colòmbia i als Estats Units i entrevistant a personalitats relacionades amb el conflicte, el film ens mostra tots els detalls d’una “guerra” amb milers d’interessos amagats.

El documental d’aquest mes: La guerra contra les drogues, de Sebastian, J.F.

Més informació, anant al web  de Paral·lel 40, al web oficial The War on Drugs o a Vull llegir la resta de l’article.  Per a consultar horaris i sales on el projecten, cliqueu aquí: Horaris i sales.

Explica el material de presentació del documental:

Des de l’any 2000, al marc del Pla Colòmbia, avionetes nord-americanes es dediquen a fumigar vastes zones de plantacions de coca a Colòmbia, per a eradicar-ne les llavors; però no només les de coca, sinó que les fumigacions arrasen tots els camps de conreu dels pagesos colombians. Tanamteix, al cap de tots aquest anys, les plantacions continuen funcionant i, per a molts habitants autòctons, són l’únic mitjà de supervivència. De fet,  l’exportació de droga no només ha continuat, sinó que ha augmentat a causa de la creixent demanda i la manca d’alternatives a les zones de conreu.

El documental narra l’entramat d’aquesta lluita a través de tres capítols:

El Pla Colòmbia exposa la situació d’aquest país des que va començar el comerç de droga als anys 60, en accelera-se un procés que aviat va donar lloc a la formació de la xarxa més gran de narcotràfic que el món mai hagi vist. Després de la inauguració del Pla Colòmbia, l’any 2000, els Estats Units ha proporcionat a l’exèrcit colombià més de 6 bilions de dòlars, més de mil assessors militars i l’armament més modern.

L’imperi de la Llei és un informe dels Estats Units sobre la DEA (Departament de seguretat contra la droga), una organització que actualment compta amb oficines a 62 països per coordinar la lluita mundial contra la droga. Kevin C. Whaley, cap d’operacions internacionals de la DEA , parla de la seva estratègia per combatre el narcotràfic, tot afirmant que la guerra contra les drogues no acabarà mai.

La darrera part del film, La Terra de les Persones Lliures, indaga en els efectes socials d’aquesta “guerra”. Cada any, 1,8 milions de persones són arrestades per violacions de lleis contra les drogues. Richard Paey i Sharanda Jones, són dos ciutadans nord-americans que compleixen dures penes de presó per aquests delictes. Les seves són històries a l’atzar que evidencien les conseqüències sociopolítiques d’aquesta lluita aferrissada. Cada any, més d’un milió i mig de persones són arrestades per violar aquestes lleis. Els Estats Units d’Amèrica té, avui en dia, el sistema presidiari més gran del món.


Director Sebastian, J.F. Producció Sebastian, J.F i Jon Sinclair (Àustria, 2007). Durada 99 minuts. Festivals i premis  Dokfest Kassel 2007, Sao Paulo 2007, Diagonale 2007

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!