Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

2 de maig de 2012
0 comentaris

Jurats de la Setmana de la Crítica – Canes 2012

Els guardons que s’atorguen a la Setmana de la Crítica de Canes s’estructuren en dos blocs, un per a cadascuna de les seves competicions, és a dir, un per als llargmetratges i un per als curtmetratges.

Per exemple, l’any passat, el llargmetratge més guardonat fou Buscar refugi (Take Shelter), de Jeff Nichols, i els curts premiats, Blue, de Stephan Kang, i Dimanches, de Valéry Rosier.

Tipus de premis i jurats dels llargmetratges.

Grand Prix Nespresso.

El cineasta Bertrand Bonello presidirà el Jurat del Grand Prix Nespresso de la Setmana de la Crítica, que s’atorgarà a un dels set llargmetratges seleccionats i consistent en 10.000€, que rep l’autor del film premiat. Anteriorment l’han rebut cineastes com Guillermo del Toro, Gaspar Noé, Alejandro González Iñárritu, Emanuele Crialese o Jeff Nichols. Amb Bertrand Bonello, conformen enguany aquest jurat els periodistes: Francisco Ferreira (Expresso, Portugal), Akiko Kobari (Yukan Fuji, Japon), Robert Koehler (Variety, Etats-Unis) i Hanns-Georg Rodek (Die Welt, Allemagne).

Prix Révélation France 4.

Aquest és un guardó que s’ha creat enguany i curiosament té més a veure amb el jurat (jove) que no pas amb les pel·lícules. La directora Céline Sciamma presidirà el Jurat Révélation France 4, format efectivament per gent jove (aprenents de crítics o dels oficis cinematogràfics): Victor-Emmanuel Boinem, de 24 anys, estudiant d’Arts de l’Espectacle a Liège, Master en Direcció a l’INSAS i blogger a CineBelKim Sehee, de 24 anys, estudiant membre del taller “Citizen Critic” al Festival International de Busan i cobrirà la Setmana per a Cine21, de Corea del Sud; Ryan Lattanzio, de 22 anys, estudiant de Berkeley, responsable de cinema del Daily Californian, escriu al San Francisco Bay Guardian i al San Francisco Chronicle, i Bikas Mishra, de 31 anys i resident a Bombai, creador i redactor en cap de DearCinema.com. I és que els organitzadors de la Setmana de la Crítica han creat aquest guardó per a reflectir la passió i l’entusiasme de joves cinèfils envers els nous talents del cinema. El premi el donaran a l’autor d’un dels set llargmetratges en competició i consisteix en 4.000€ i la proposta, al distribuïdor de la pel·lícula al mercat de francès, de comptar amb el suport de la cadena televisiva France 4.

Prix SACD.

La SACD (Societat d’Autors i Compositors Dramàtics) atorga 4.000€ a l’autor d’un dels set llargmetratges en competició, a través d’un jurat format per membres del consell d’administració d’aquesta societat: Gérard Krawczyk, Bertrand Tavernier, Christine Laurent, Yves Nilly i Benjamin Legrand.

Suport ACID/CCAS a la distribució.

Un jurat format per Chiara Malta, Aurélia Georges, Stefano Savona i Kathy Sebbah, cineastes membres de l’ACID (Association du Cinéma Indépendant pour sa Diffusion) i Anna Defendini, de la CCAS (Caisse Centrale Activités Sociales) atorga el suport al film guardonat, d’aquesta manera: 8.000 € a càrrec de CCAS. El distribuïdor al mercat francès del film guardonat rep 4.000€ gestionats per l’ACID per a contribuir a la promoció quan s’estreni comercialment i la CCAS atorga 4.000€ a l’autor del film.

Tipus de premis i jurats dels curtmetratges.

Prix Découverte Nikon.

El portuguès João Pedro Rodrigues presidirà el Jurat del Prix Découverte Nikon. Aquest guardó s’atorga a un dels deu curt i migmetratges seleccionats per la Setmana de la Crítica i consisteix en 3.000€ i un equip video complet de Nikon (reflex digital professional i accessoris video), valorat en 4.000€, que es lliura a l’autor del film premiat. Amb João Pedro Rodrigues, conformen aquest jurat, enguany: Danny Lennon (programador, Canadà), Marianne Khoury (cineasta, Egipte), Kleber Mendonça Filho (director, crític i programador, Brasil) i Jakub Felcman (programador, Txèquia).

Prix Canal+.

Hi opten els deu curt i migmetratges seleccionats per la Setmana de la Crítica i el guardó consisteix, d’una banda, en la compra dels drets per part de Canal+ per a emetre el film premiat, i, per altre cantó, material per valor de 6.000€ que Panavision Alga lliura a l’autor de la pel·lícula premiada, per al rodatge del seu nou film. El jurat: Pascale Faure i Brigitte Pardo (del programa “Courts et Création”).

Altres premis.

Càmera d’Or.

Qualsevol primera pel·lícula projectada a la Setmana de la Crítica aspira automàticament a la Càmera d’Or, que s’atorga al marc del Festival de Canes. Enguany el president d’aquest jurat específic serà el brasiler Carlos Diegues.

Rails d’Or.

Una colla de ferroviaris cinèfils, membres de l’associació Ceux du Rail, segueix la Setmana de la Crítica i atorga el Grand Rail d’Or, al que consideren millor llargmetratge, i Petit Rail d’Or, al que valoren com a millor curtmetratge.

***

FOTO Cartell oficial de la 51a Setmana de la Crítica de Canes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!