Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

26 d'agost de 2012
0 comentaris

Jornades dels Autors – Venècia 2012: la programació

FOTO @ Giornate degli Autore Venice Days Cartell oficial de les 9es Jornades dels Autors de Venècia

Inspirant-se en el model de la Quinzena dels Realitzadors de Canes, per novè any consecutiu s’organitzen durant la Mostra de Venècia les anomenades Jornades dels Autors, també identificades com a Venice Days. Es tracta d’un “off-festival”, que busca una oferta complementària a la del gran festival, aprofitant l’estada a la ciutat d’un gran contingent de cinèfils. Com a mascaró de proa, la figura de l’autor, del director cinematogràfic; punt de trobada que mostra muscle de cineasta i reivindica l’autoria en el complex món cinematogràfic mundial.

Mentre que, a Canes, hi ha un estira i arronsa entre els responsables del Festival i els de la Quinzena, que passa per batalletes més o menys subtils o amagadetes i episodis de clara confrontació; a Venècia, la Mostra (amb Marco Müller al capdavant) ha estat la propulsora de les Jornades i oficialment li dóna tot el suport institucional (sense arribar a l’absorció, com en el cas del Fòrum de la Berlinale, que és, de fet, una secció més del certamen).

Els responsables de les Jorades, però, enguany no han practicat la depuració que hi ha hagut a la Mostra i, ben al contrari, ofereiexn un programa farcit amb esdeveniments especials, sessions de nit i films de dones cineastes, que complementen el que és la dotzena de títols, nucli essencial de les Jornades.

La llista dels 12 films la publico en aquest apunt completament editada (amb els títols que enllacen a les pàgnes de cada pel·lícula en el web de les Jornades); però del farciment, en detallo els títols (amb l’enllaç al web de les Jornades) i els autors.

Jornades dels Autors – Venècia 2012: la programació.

La Selecció.

Herència (Héritage | Inheritance). Direcció: Hiam ABBASS. Producció: fraco-israeliano-turca. Amb Ghazi Albuliwi, Tom Payne (II), Hiam Abbass. Estiu de 2006. Una família palestina que viu al nord de Galilea celebra el casament d’una filla, mentre es desferma la guerra entre Israel i el Líban. Els conflictes interns també esclaten al si de la família – es revelen secrets i tot de mentides queden desemmascarades. Les batalles entre els diferents membres de la família arriben a ser tan cruels com la guerra mateixa, especialment des que el pare ha entrat en coma i va cap a una mort segura. Vídeo: Tràiler VOSA. AP: Rendez-Vous. Vendes internacionals: Films Distribution. Més informació: My Movies (it) | Imdb (ang). Durada: 1h28. Estrena mundial.  Sobre la directora: primer llargmetratge com a cineasta de l’actriu Hiam Abbass (Natzaret, Palestina, 30.11.1960) # Projecció, dc 5.

Queen of Montreuil. Direcció: Sólveig ANSPACH. Producció francesa. Amb Florence Loiret Caille, Didda Jonsdottir, Úlfur Aegisson. A començament d’estiu, una dona torna a ca seva, a Montreuil, mirant de superar el dol per la mort del marit i tornar a la feina de cineasta. L’arribada inesperada d’una parella islandesa, un lleó marí i un veí a qui sempre havia desitjat mai no havia aconseguit, la reviscolaran… Vendes internacionals:  Films Distribution. Més informació: MyMovies (it) |  Imdb (ang). Durada: 1h27. Estrena mundial. Sobre la directora: Sólveig Anspach (Vestmannaeyjar – Islàndia, 08.12.1960) # Projecció, dv 31.

Keep Smiling. Direcció: Rusudan CHKONIA. Producció franco-georgiana-luxemburguesa. Amb Ia Sukhitashvili, Gia Roinishvili, Olga Babluani. Deu dones, set de les quals provinents de les capes més pobres de la població, breguen per guanyar un concurs de bellesa per a mares amb més de tres fills, el premi del qual consisteix en un apartament i 25.000$. Vídeo: Tràiler VOSA. Més informació: My Movies (it) | Imdb (ang). Durada: 1h31. Estrena mundial. Sobre el director: Rusudan Chkonia (Tbilisi, Geòrgia, 1978) # Projecció, dj 6.

Pinotxo (Pinocchio). Direcció: Enzo D’ALÓ. Producció italo-franco-belgo-luxemburguesa. Film d’animació. Basada en Les aventures den Pinotxo, de Carlo Collodi (Ed. Joventut). Vendes internacionals: Rezo Films. Més informació: MyMovies (it) | Imdb (ang). Durada: 1h18. Estrena mundial. Film d’inauguració. Sobre el director: Enzo D’Aló (Nàpols, Itàlia, 1953) # Projecció, dj 30.

Blondie. Direcció: Jesper GANSLANDT. Producció sueca. Amb Marie Göranzon, Carolina Gynning, Helena af Sandeberg. Tres germanes prou allunyades i en crisi es retroben per celebrar l’aniversari de la seva mare, una dona dominant: les velles ferides segueixen obertes i els conflictes latents sobreïxen. Vídeo: Tràiler VOSA. Vendes internacionals: Trust Nordisk. Altres festivals: Toronto 2012 · Vanguard. Més informació: MyMovies (it) | Imdb (ang). Durada: 1h28. Estrena mundial Sobre el director: Jesper Ganslandt (Falkenberg, Suècia, 1978) # Projecció, dg 2.

The Weight. Direcció: JEON Kyu-hwan. Producció sud-coreana. Amb Cho Jae-hyun, Zia. Geperut i criat en un orfenat, en Jung treballa al dipòsit de cadàvers, arreglant-los i vestint-los. Com que pateix tubercolisi i artritis, ha de prendre’s un munt de medicaments i la seva vida és un aiguabarreig de realitat i fantasia, en què els cadàvers esdevenen models i amics per a la seva imaginació. Vídeos: Tràiler VOSA. Vendes internacionals: FineCut. Més informació: MyMovies (it). Durada: 1h47. Estrena mundial. Sobre el director: Jeon Kyu-hwan (Seül, Corea del Sud, 1965) # Projecció, dv 7.

Crawl. Direcció: Hervé LASGOUTTES. Producció francesa. Amb Swann Arlaud, Anne Marivin, Nina Meurisse. L’amor incipient entre un noi que viu de feines precàries i petits robatoris i una nedadora que s’allunya de tot cada dia en alta mar: ella queda embarassada i a ell l’acusen d’un crim. Més informació: MyMovies (it) | Imdb (ang). Durada: 1h35. Estrena mundial. Film de cloenda. Sobre el director: primer llargmetratge d’ Hervé Lasgouttes (Montmorency, França, 1963) # Projecció, dv 7.

Epíleg (Hayuta Ve Berl | Epilogue). Direcció: Amir MANOR. Producció israeliana. Amb Yosef Carmon, Rivka Gur, Efrat Ben Zur. A una parella d’avis se’ls fa difícil adaptar-se a l’Israel d’avui en dia i al canvis socials que viuen contínuament. Després d’anys de lluita, es neguen a deixar estar els somnis i la idea revolucionària de construir un estat social a Israel. Una nit de gran desil·lusió, decideixen anar-se i emprendre un últim viatge. Vendes internacionals: Urban Distrib. Més informació: MyMovies (it) | Imdb (ang). Durada: 1h36. Estrena internacional. Sobre el director: primer llargmetratge d’ Amir Manor # Projecció, dt 4.

El bessó (Il gemello | The Triplet). Direcció: Vincenzo MARRA. Producció italiana. Amb Raffaele Costagliola, Domenico Manzi. “Il Gemello” és el sobrenom d’en Raffaele, que té 29 anys, dos germans bessons i és a la presó des del 15 anys. Crònica de la seva vida quotidiana al centre penitenciari de Secondigliano, a Nàpols. Vídeo: Tràiler VOSI. Més informació: MyMovies (it). Durada: 1h28. Sobre el director: Vincenzo Marra (Nàpols, Itàlia, 18.09.1972) # Projecció, dt 4.

D’acer (Acciaio | Steel). Direcció: Stefano MORDINI. Producció italiana. Amb Michele Riondino, Vittoria Puccini, Matilde Giannini. Basat en la novel·la D’acer, de Silvia Avallone (Edicions 62), el relat sobres dues noies molt unides, l’amor inabastable o que es fa pregar, en un context obrer, en paisatges propers al paradís. Vendes internacionals: Films Distribution. Més informació: MyMovies (it) | Imdb (ang). Durada: 1h35. Sobre el director: Stefano Mordini # Projecció, dl 3.

Stories We Tell. Direcció: Sarah POLLEY. Producció canadenca. Documental-assaig-obra personal, sobre l’obvietat (que a vegades no sembla tan clara) que la veritat depèn de qui l’explica. AP: Stephen Lan. Més informació: MyMovies (it) | Toronto 2012 · Special Presentation (ang) -enllaç no permanent-. Durada: 1h48. Sobre la directora: Sarah Poley (Toronto, Ontario, Canadà, 08.01.1979) # Projecció, dj 30.

Kinshasa Kids. Direcció: Marc-Henri WAJNBERG. Producció belgo-francesa. Amb José Mawanda, Rachel Mwanza, Emmanuel Fakoko Bebson “de la rue” Elemba. Condemnats a l’ostracisme per la seva comunitat com a “nens bruixots”, una colla de nens del carrer de la capital congolesa de Kinshasa formen un conjunt musical, amb l’ajuda d’un “rapper” un pèl guillat. Vídeo: Tràiler VOSA. Vendes internacionals: MK2. Més informació: MyMovies (it) | Toronto 2012 · Contemporary World Cinema (ang) -enllaç no permanent-. Durada: 1h25. Sobre el director: Marc-Henri Wajnberg (Bèlgica, 1953) # Projecció, ds 1.

Esdeveniments Especials.

6 Sull’autobus. Direcció: Simone Dante ANTONELLI, Giacomo BISORDI, Rita DE DONATOIrene DI LELIO, Antonio LIGAS, Emiliano RUSSO. Producció italiana # Projecció, dg, 2.

Bob Wilson’s Life and Death of Marina Abramovic. Direcció: Giada COLAGRANDE. Producció italiana # Projecció, ds 1.

Terramatta – Il Novecento italiano di Vincenzo Rabito analfabeta siciliano. Direcció: Costanza QUATRIGLIO. Producció italiana # Projecció, dj 6.

L’uomo che amava il cinema. Direcció: Marco SEGATO. Producció italiana # Projecció, dg 2.

Non mi avete convinto. Direcció: Filippo VENDEMMIATI. Producció italiana # Projecció, dj 6.

Nits de Venècia.

My Friend Johnny. Direcció: Alessandra CARDONE. Producció italiana # Projecció, dj 30.

Le cose belle. Direcció: Agostino FERRENTE i Giovanni PIPERNO. Producció italiana # Projecció, ds 1.

Tralala. Direcció: MASBEDO. Producció italiana # Projecció, dv 31.

The Golden Temple. Direcció: Enrico MASI. Producció italiana # Projecció, dv 31.

Nozze d’Agosto. Direcció: Andrea PARENA. Producció italiana # Projecció, dj 30.

Francesco De Gregori – Finestre Rotte. Direcció: Stefano PISTOLINI. Producció italiana # Projecció, dv 7.

Il Risveglio del fiume segreto – In viaggio sel Po con Paolo Rumiz. Direcció: Alessandro SCILLITANI. Producció italiana # Projecció, ds 8.

Relats de dona.

The Powder Room. Direcció: Zoe CASSAVETES. Producció anglo-italiana # Projecció, dj 30.

The Woman Dress. Direcció: Giada COLAGRANDE. Producció italo-nord-americana # Projecció, dj 30.

Meshes of Afternoon. Direcció: Maya DEREN. Producció nord-americana,  1943 # Projecció, ds 1.

Muta. Direcció: Lucrecia MARTEL. Producció italo-argentino-paraguaia # Projecció, dj 30.

It’s Getting Late. Direcció: Massy TADJELIN. Producció italo-nord-americana. Estrena mundial. # Projecció, dj 30.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!