Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

17 de juliol de 2012
0 comentaris

IVA i Cinema

El preu de les entrades és un dels factors que expliquen la crisi que pateix el negoci de l’exhibició cinematogràfica. Una família que entra en una multisala sap que s’hi deixarà una calerada: pare, mare i 2 fills vol dir 4 entrades (30€?), les crispetes, les begudes… (força €). I, per a l’exhibidor, el negoci no rau tant en les entrades com en les crispetes i begudes: perquè les “majors” se li enduen un percentatge altíssim (molt alt) de la taquilla. De manera que si les famílies aconseguissin que els menuts (i els ganàpies, també) es deixessin estar d’aquelles menges i xarrups (sovint enganxosos i “fètids”), ves que la multisala no tardés gaire a tancar.

Així doncs, els cervellets del govern espanyol han decidit apujar l’IVA també en un sector en franca devallada, empitjorant-li i molt les coses.

Si la crisi econòmica general ja feia que s’ho repensés algun espectador (especialment dels dotats de família a entretenir), ara que la cosa ha de costar més diners, aquest espectador simplement s’ho treurà del cap. Per tant, la més elemental noció d’economia fa concloure que encara es farà baixar més el nombre de persones que vagin al cine. Hi perdran les “majors” i, per descomptat, els exhibidors (podran aguantar, aquests, la reducció d’ingressos?)
Com s’ho fara, doncs, el govern de l’Estat Espanyol per a recaptar més, en aquest sector?

Una possibilitat (je, je, je…) és que les “majors” s’empassin l’increment, de manera que l’espectador no hagi de pagar més; una altra, que l’hi encolomin a l’exhibidor…(podran aguantar, aquests, la reducció d’ingressos?).

Per cert, potser m’he perdut alguna cosa important; però aquells gremis que feien proclames apocalíptiques, que anunciaven la fi del cinema a Catalunya si s’aplicava la llei catalana del cinema (vigent, però que la Generalitat no aplica), ara piulen gaire? Em sembla que, més enllà dels moviments neguitosos raonables, no es veu que facin públiques manifestacions com les que van deixar anar contra la iniciativa dels representants del poble català. Faran una vaga com la que “ens” van muntar? Potser és que vaig equivocat i això de l’increment de l’IVA no els afectarà…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!