Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

9 de desembre de 2012
0 comentaris

Intenten que el film sobre la cacera de Bin Laden vagi als Oscar

FOTO © Universal Pictures Operació Zero Dark Thirty, de Kathryn Bigelow

Operació Zero Dark Thirty (Zero Dark Thirty | La noche más oscura | Operazione Zero Dark Thirty), crònica de la cacera d’Osama Bin Laden, des dels atacs de l’11 de setembre de 2001 fins a la seva mort en mans d’un equip de la Navy SEAL el 6 de maig de 2011, que ha dut a la pantalla la directora nord-americana Kathryn Bigelow (Oscar 2008 per The Hurt Locker), ha estat guardonada amb tres premis anuals de l’Associació de Crítics de Nova York (Pel·lícula, Direcció i Fotografia) i amb tres altres premis del National Board of Film Reviews (Pel·lícula, Direcció i Actriu —Jessica Chastain—).

Una funció que tenen aquesta mena de premis anuals és apostar per uns títols concrets d’entre el munt que els acadèmics de Hollywood poden prendre en consideració a l’hora dels Oscar. Ja ho comentem cada any i fins hem parlat en diverses ocasions de com, en certes edicions, s’ha produït l’efecte bola de neu: es posa de moda un títol, que de sobte es converteix en el que ningú no pot deixar de veure, ni obviar en cap votació i, vés per on, acaba arreplegant una ma de guardons, passant per davant d’altres films que han enfocat d’altra manera l’estratègia per a la cursa dels Oscar.

A vegades, la jugada surt bé; d’altres no. Enguany, pel que sembla, dues de les més matineres d’aquestes associacions han reivindicat Operació Zero Dark Thirty i han apostat, en un intent —no gens dissimulat— d’entaforar-la en una temporada de premis tot just començada i en la que hi haurà altres títols molt potents. Com per exemple, Lincoln, de Steven Spielberg, a la qual els crítics de Nova York han atorgat també tres guardons (però el del Guió, Actor —Daniel Day-Lewis— i Actriu —Sally Field—.

Ja es comença a configurar una mica el panorama de la temporada d’enguany en algunes de les categories. Amor, de Michael Haneke, Palma d’Or de Canes i triomfadora als EFA 2012, ha estat considerat el Millor Film de Parla No Anglesa, per l’Associació de Nova York i als NBFRA. Atenció igualment a un títol avalat pel sector del cinema independent: Silver Linings Playbook (Silver Linings Playbook | El lado bueno de las cosasHappiness Therapy), de David O. Russell, una comèdia —sobre un home que malda per refer la vida en sortir d’una institució mental i tornar-se’n a viure amb la mare—, que ja s’endugué el  premi del públic a Toronto i encapçala les nominacions dels Independent Spirit Awards (amb Moonrise Kingdom, que també n’ha congriades 5).

D’entre els documentals que ja treuen pit: The Central Park Five ha guanyat a l’Associació de Nova York i s’ha endut el premi “Llibertat d’expressió” dels NBFRA i és un dels cinc nominats als Independent Spirit Awards (d’entre els quals també hi ha How to Survive a Plague, considerat millor primer Film de l’any pels crítics novaiorquesos). El millor documental, segons el NBFR és Searching for Sugar Man.

En la categoria de Millor Actor en Paper Secundari, sembla que aquest any Matthew McConaughey té serioses possibilitats. Compta ja amb el suport de l’Associació de Crítics de Nova York, que l’han premiat pel seu treball a Bernie i Magic Mike, títol aquest darrer pel qual l’han nominat també als ISA en la mateixa categoria —de fet, als ISA també està nominat com a Actor, per Killer Joe—. I posats a esmentar noms propis, parem també atenció al de Quvenzhané Wallis, millor actriu revelació als NBFRA i candidata a Millor Actriu dels ISA, pel seu treball a Les bèsties del sud salvatge, títol provinent de Sundance 2012 i Canes 2012, que compta amb 4 nominacions als ISA i també amb el guardó de Millor Nova Direcció als NBFRA.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!