Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

17 d'octubre de 2009
0 comentaris

Fitxa: “Katyn”, d’ Andrzej Wajda

Katyn (Katyn)

Director
Andrzej Wajda. Guió Przemyslaw Nowakowski, Wladyslaw Pasikowski i Andrzej Wajda, basat en una història d’Andrzej Mularczyk. Fotografia Pawel Edelman. Música Krzysztof Penderecki. Muntatge Milenia Fiedler i Rafal Listopad. Producció Akson Studio (Polònia), TVP S.A. (Polònia), Polski Instytut Sztuki Filmowej (Polònia), Telekomunikacja Polska (Polònia). Durada 1h58.

Repartiment Artur Zmijewski (Andrzej), Maja Ostaszewska (Anna), Andrzej Chyra (tinent Jerzy), Danuta Stenka (Róza), Jan Englert (general), Magdalena Cielecka (Agnieszka) ,Agnieszka Glinska (Irena), Pawel Malaszynski (tinent Piotr), Maja Komorowska (mare d’ Andrzej), Wladyslaw Kowalski (professor Jan), Oleg Drach (comissari), Oleg Savkin (oficial del NKWD), Sergey Garmash (major Popov), Antoni Pawlicki (Tadeusz), Agnieszka Kawiorska (Ewa)

Sinopsi Al començament de la Segona Guerra Mundial. Seguint ordres de Stalin, el 17 de setembre de 1939 algunes unitats de l’Exèrcit Roig van entrar a territori polonès, ocupat pels nazis. Els oficials polonesos amb què van topar van quedar en mans dels soviètics. Anna, la dona d’un capità del Regiment d’ Uhlan espera neguitosa el retorn del marit i no s’acaba de creure les evidències que els russos l’han assassinat. La dona d’un general, l’abril de 1943, s’assabenta que té el marit mort quan els alemanys troben fosses comuns d’oficials polonesos al bosc de Katyn. El silenci i la mentida que envolten aquell crim engrunen el cor d’ Agnieszka, germana d’un pilot que acabà com tots aquells soldats polonesos. L’únic supervivent és Jerzy, amic del capità, que entra a formar part de l’Exèrcit del Poble Polonès. Com serà la vida d’aquelles dones, deleroses de retorbar-se amb els seus homes acabada la guerra, en un Estat Polonès que depèn de l’URSS? “Patria i Llibertat” seguirà volent dir el mateix per als que han acceptat el nou ordre? Aquesta és una història d’oficials polonesos massacrats per la NKVD -policia secreta russa- a Katyn el 1940; un retrat de les dones que, ignorant el que havia passat, esperaven el retorn dels marits, pares, fills i germans; una evocació de la mentida que obligà Polònia a oblidar els seus herois i de la lluita per la veritat i la memòria.

Articles en aquest blog
[Repesca] [Altres veus]

Webs oficials [katyn (ang)] [katyn (esp)] [katyn-lefilm (fr)]

Més informació [IMDB (ang)] [cartellera.cat (cat)] [Avui (cat)] [El Punt (cat)] [TVC (cat)] [LaButaca (esp)] [AlloCiné (fr)] [CommeAuCinéma (fr)] [MyMovies (it)]

Festivals i premis [Berlín 2008 · Fora de competició] [Oscar 2008 · 1 Nominació (Parla No Anglesa)] [EFA 2008 > 1 EFA (Vestuari)]

Dist. esp. [Karma] Dist. fr. [Kinovista] Dist. It. [Movimento]

FOTO © Karma Katyn, d’ Andrzej Wajda

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!