Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

27 de març de 2014
0 comentaris

Fitxa: “En Tom a la granja” (Xavier Dolan, 2013)

Després de l’anomenda trilogia de l’amor impossible (He mort la mare, Els amors imaginaris, Lawrence Anyways), el cineasta quebequès Xavier Dolan (actor-cineasta, “enfant terrible”…) s’ha plantejat un canvi de registre. Confessa que va obrir el calaix del seu despatx que té ple de “post-it” i de troços d’estovalles de paper de restaurants, amb tot de notes sobre idees, diàlegs i sinopsis de dues o tres paraules… Hi havia —explica— una mena de thriller polític (..), l’escriptura del primer films en anglèsperò jo volia escriure per a començar a rodar i no pas per estar-me esperant. El noi té pressa, li cal fer pel·lícules —en porta un ritme gairebé anual—. Em calia un guió-llampec per a filmar-lo expeditivament —declara— i havia vist feia no gaire la representació teatral d’ “En Tom a la granja”, en plena preproducció de “Lawrence Anyways”. (..) Amb la seva marrada pel país de l’angoixa materna, recorre camins que em son massa familiars com perquè no vulgui dur-los a la pantalla. L’autor, Michel Marc Bouchard, excel·leix en la seva aproximació a la família i a l’engany tant des del punt de vista del foraster com dels que l’acull [l’argument segueix l’estada a una granja familiar de l’amant del fill difunt, que passa per simple amic als ulls de la mare, sobretot perquè així ho imposa el germà gran del mort] i el text teatral esquiva els paranys dels prejudicis urbans sobre la vida a pagès. La brutalitat de la relació entre els dos personatges masculins principals, elegant i estètica a l’escenari, ja augurava una brutícia i una violència a la pantalla que m’allunyaria dels meus territoris confortables. La peça teatral explora diversos aspectes, però sabia que de tots era la por, l’angoixa i l’estranyesa les que millor funcionarien al cinema, i sobretot, sobretot, que era la novetat que volia a la meva filmografia.

FOTO © MK2/Diaphana Cartell francès d’En Tom a la granja, de Xavier Dolan


En Tom a la granja (Tom à la ferme | Tom at the Farm | Tom nella Fattoria)

Direcció: Xavier Dolan. Guió: Xavier Dolan, adaptació de la peça teatral Tom à la ferme, de Michel Marc Bouchard. Fotografia: André Turpin. Música original: Gabriel Yared. Muntatge: Xavier Dolan. Producció: Son of Manuals (Quebec), MK2 Productions (França). Durada: 1h45.

Repartiment: Xavier Dolan (Tom), Pierre-Yves Cardinal (Francis), Lise Roy (Agathe), Evelyne Brochu (Sara), Manuel Tadros (l’amo del bar), Jacques Lavallée (el capellà), Anne Caron (la metgessa), Olivier Morin (Paul), Caleb Landry Jones (Guillaume).

Sinopsi: Un noi publicista, de ciutat, fa cap a un indret de pagès per assistir a uns funerals i s’adona que ningú no en coneix ni el seu nom ni el caràcter de la seva relació amb el difunt. Quan el germà gran del mort el força a seguir un joc malsà per a protegir sa mare i l’honor de la familia, s’estableix entre ells una relació tòxica fins que finalment la veritat esclatarà, siguin quines siguin les conseqüències.

Altres vídeos: Clip 1 | Biennale Channel – Venècia 2013.

Es pot veure (VOD) a l’Atlàntida Film Festival: entre 27.03.2014 i 27.04.2014 | Estrena al mercat francès: 16.04.2014.

Distribuïdores: Catalunya, les Illes, País Valencià, la Franja i Andorra, pendent | Catalunya Nord, Diaphana | mercat italià, pendent.

Més informacióFacebook | Imdb (ang) |  AlloCiné (fr) | MyMovies (it).

Festivals: Venècia 2013 Competició | Toronto 2013 Special PresentationsAtlàntida Film Festival  | Altres festivals. Reconeixements: Premi FIPRESCI de la Crítica Internacional (Venècia 2013) | Altres premis i nominacions.


Apunts en aquest blog: Prèvies.


Director: Xavier Dolan (20.03.1989, Mont-real, Quebec). Filmografia: He mort la mare (2009), Els amors imaginaris (2010), Lawrence Anyways (2012).


 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!