Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

1 de febrer de 2014
0 comentaris

Fitxa: “American Hustle” (David O. Russell, 2013)

Inspirada en un cas de corrupció que va esclatar als Estats Units a la dècada del setanta del segle passat (ran de l’operació ABSCAM de l’FBI) en què van estar implicats mafiosos i polítics, American Hustle s’ha convertir en una de les destacades pel·lícules de 2013, justament una època en què la política i el món dels negocis no passen precisament el seu millor moment, en cap sentit. David O. Russell, cineasta novaiorquès dotat d’una notable consciència social i amb una trajectòria filmogràfica tan reconeguda amb un munt de premis i nominacions com reflex de la seva mirada crítica, ho tracta en clau de ficció en aquest film, que ja li ha valgut  el Globus d’Or a la Millor Comèdia (sic) i ha estat multi guardonat i aspira a triomfar als Oscar, amb les seves 10 nominacions. I ho fa envoltat de col·laboradors habituals, destacant-hi Jennifer Lawrence (que guanyà l’Oscar a Millor Actriu pel fil anterior del cineasta, Silver Linings Playbook), que protagonitzava Bradley Cooper, que ara encarna el paper d’un agent de l’FBI), o Christian Bale, coprotagonista de The Fighter (2010) —conjuntament amb Mark Whalberg, que al seu torn ho havia estat amb George Clooney i Ice Cube, de Tres Reis (1999)—.

FOTO © Metropolitan FilmExport American Hustle, de David. O. Russell


American Hustle (American Hustle | La gran estafa americana | American Bluff | L’apparenza inganna)

Direcció: David O. Russell. Guió: Eric Warren Singer, David O. Russell. Fotografia: Linus Sandgren. Música original: Danny Elfman. Muntatge: Alan Baumgarten, Jay Cassidy, Crispin Struthers. Producció: Atlas Entertainment (EUA), Annapurna Pictures (EUA). Durada: 2h18.

Repartiment: Christian Bale (Irving Rosenfeld), Bradley Cooper (Richie DiMaso), Jennifer Lawrence (Rosalyn Rosenfeld), Amy Adams (Sydney Prosser), Jeremy Renner (Carmine Polito), Michael Peña (Paco Hernández / Sheik Abdullah), Jack Huston (Pete Musane), Louis C.K. (Stoddard Thorsen), Shea Whigham (Carl Elway), Alessandro Nivola (Anthony Amado).

Sinopsi: L’Irving Rosenfeld (Christian Bale), estafador brillant, i la seva seductora i astuta sòcia britànica, Sydney Proser (Amy Adams) es veuen obligats a treballar per a l’agent de l’FBI Richie DiMaso (Bradley Cooper), que els empeny cap al món dels mafiosos de Jersey, tan perillós com fascinant, perquè enxampin un polític corrupte, Carmine Polito (Jeremy Renner). I hi ha Rosalyn Rosenfeld (Jennifer Lawrence), la dona imprevisible de l’Irving…

Altres vídeos: Tràiler VOSE | Tràiler VOSF | Tràiler VI.

Data estrena a gran part de la nostra cartellera: 31.01.2014.

Aquesta pel·lícula no s’ha estrenat en català.

Distribuïdores: Catalunya, les Illes, País Valencià, la Franja i Andorra, Tripictures | Catalunya Nord, Metropolitan | mercat italià, Eagle.

Més informació: Web oficial | Facebook | Twitter | Google+ | Tumblr | Pinterest | Fitxa El Punt Avui (cat) | Imdb (ang) | Sensacine (esp) | CommeAuCinéma (fr) | MyMovies (it).

Festivals: Berlín 2014 · Berlinale Special. Reconeixements: Premis.

Director/a: David O. Russell (Nova York, EUA, 20.08.1958). Format a la Mamaroneck High School i al Amherst College (on es llicencià el 1981 en Literatura Anglesa i Ciències Polítiques). Treballà en causes socials a centre-amèrica, Maine i Boston, abans de fer els seus primers documentals. Després d’uns anys de curtmetratgista (1987-1989), debutà en el llargmetratge amb Spanking the money (1994). El seu següent film, Flirting with disaster es projectà fora de competició a Canes 1996, però l’autèntic renom internacional se’l guanyà amb el tercer llarg: Tres reis (1999), presentat fora de competició a Berlín 2000. El 2002, entrà a formar part del consell d’administració de la Ghetto Film School (GFS) (projecte flamant, sense ànim de lucre, de pressupost modest i gens present encara al món audiovisual nord-americà, al qual incorporà col·legues cineastes, els estudis i professionals dels sectors, perquè hi aportessin diners i temps, per a ensenyar joves cineastes afroamericans i llatins del sud del Bronx i de Harlem, i avui en dia el GFS és un gran institut públic de NOva York, especialitzat en cinema i un programa reconegut que ja ha permés a més de 500 adolescents explicar les seves històries). El 2010, amb The Fighter, aconseguí nominacions als Oscar, als Globus… i estatuetes per alguns dels seus artistes, i, si amb Silver Linings Playbook (2012) repetí l’èxit, ara ha aconseguit convertir American Hustle (2013) en un dels films de l’any.


Apunts en aquest blog: Oscar: el meu pronòstic i el que hi premiaria.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!