Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

18 de febrer de 2006
1 comentari

Els tres enterraments de Melquíades Estrada

L’actor nord-americà Tommy Lee Jones ha debutat com a director amb The Three Burials of Melquíades Estrada. Escrita per Guillermo Arriaga, el guionista d’ Amores perros i 21 gramos, la protagonitzen Barry Pepper i el mateix Tommy Lee Jones. Argumentalment, narra els tres enterraments d’un mexicà il·legal, mort prop de la seva barraca. L’assassí li dóna sepultura, perquè no el trobin, però un animal el localitza; les autoritats el tornen a enterrar i, finalment, un cowboy amic del difunt decideix dur el cadàver fins al seu poble, a l’altre costat de la frontera. Aquest amic també donarà a l’assassí una lliçó sobre la vida, els valors humans i el respecte als altres. El plantejament de la pel·lícula em resulta un pèl esquemàtic, d’un didactisme un pèl primari; encara que la intenció sigui lloable. D’altra banda, el guió i la posada en escena atorguen una innegable dignitat al producte, tot i que en algun moment es recreï massa en efectismes, inevitables en un producte produït per Luc Besson. The Three Burials of Melquíades Estrada és, tanmateix, d’aquells films que s’han de veure, per fer-se’n una opinió personal. Més que mai, no s’ha de fer cas al que sentim dir-ne ni en llegim a priori (com, per exemple, aquest post): estic convençut que, temàticament i formalment, està destinat a dividir opinions. Pel mateix que a alguns els interessarà la denúncia del feixisme i de la violència, a d’altres els resultarà francament discutible; per la mateixa raó que alguns troben el guió "magnífic", d’altres el valoren com a pura prestidigitació; pels mateixos referents cinematogràfics, alguns s’ho prendran com una "imitació" i d’altres com a continuïtat legítima d’una tradició que passa per Sam Peckimpah, Clin Eastwood… Com sempre, però a The Three Burials of Melquíades Estrada, d’una maner especial. I, sobretot, ho remarco perquè és d’aquells casos que una crítica o un comentari us podrien desdir d’anar a veure aquesta pel·lícula que, en canvi, pot interessar-vos totalment, o a l’inrevés.

Valoració orientativa -puntuació sobre 5- (sistema en fase de proves) Interpretació: 5, Guió: 3, Interés temàtic: 4, Fotografia: 4, Ritme: 4, Direcció: 4

  1. Bones!

    Aquesta pel.lícula, des del moment en què veig que participa com a guionista en Guillermo Arriaga ja em crida molt l’atenció, precisament per haver estat també el guionista de dues grans pel.lícules com tú bé apuntes: Amores Perros i 21 Gramos. Aquestes, no només em van agradar, no, em van impactar de valent – sobretot la primera- i, una vegada païdes, em vaig adonar que m’havien apassionat – de nou, sobretot la primera d’elles -. Ara bé, amdues tenien com a director, si no vaig errat, a l’Iñárritu, i en T.L.Jones i el seu estil no té per què agradar-me d’igual manera tot i què el guionista sigui el mateix, és clar.

    Però vaja, com deia, la mateixa participació del guionista en qüestió per a mi ja suposa una bona garantia – a priori, és clar – de què a és ben probable que Els tres enterraments de Melquíades Estrada em pugui agradar.

    Tot i així, pel que llegeixo, tú no és que hagis acabat gaire satisfet amb el producte globat, oi?. I a més a més preveus una important diferència de parers entre el públic. Bé doncs, jo com a futur espectador, ja et faré saber la meva opinió.

    Salutacions!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!