Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

2 de febrer de 2014
1 comentari

Els Gaudí i la vaga de TV3

Vagi per endavant el meu absolut respecte als treballadors de TV3 en la defensa dels seus drets i del servei públic que ha de seguir sent la televisió pública catalana. En el context de les mobilitzacions que estan duent a terme, una de les vagues que han decidit fer coincideix amb la gala dels VI Premis Gaudí de l’acadèmia catalana de cinema i n’afecta directament la retransmissió. Una afectació que, a part del possible perjudici que comporti a l’Acadèmia i als professionals del cinema, sens dubte també tocarà els nassos als propagandistes del Departament de Cultura, avesats com estan a emmascarar la magre realitat amb “pessebres” com els Gaudí o el Festival de Sitges. Això no obstant, ho considero un greu error dels treballadors de TV3, perquè d’això se’n diu llançar pedres contra la pròpia teulada.

FOTO Logotip dels VI Premis Gaudí, que es lliuren aquesta nit


Com ja he manifestat en diverses ocasions, això dels Gaudí jo no m’ho miro amb gaire bons ulls, perquè em sembla que el cinema “català” té molts deures a fer abans de jugar la carta “acadèmica” i així ens va, que, efectivament, apareixem al món amb una “acadèmia” més, amb uns guardons anuals més (com els Goya, els César, els David, els BAFTA, els Oscar…), però la realitat és que un any rere l’altre les nominacions prèvies i premis posteriors ni em satisfant, ni m’hi sento gens identificat… La “catalanitat” d’aquest sector sovint s’ha traduït en simple especulació per a xuclar subvencions i els seus guardons, una mena d’entranyables o casolanes “primàries” per als professionals nascuts o residents per aquests rodals, cara a la carrera que els interessa… Certament, en Joel Joan diu que l’Acadèmia i els Gaudí són “estructures d’estat”: esperem que si mai tenim de debò un estat propi sigui més sòlid que aquest fum que ens venen. Potser és que m’ho miro malament, tot plegat, i vaig molt equivocat: tant de bo!

Malgrat el que jo pensi dels Gaudí, però, no es pot pas negar que tenen una funcionalitat (en tenen alguna més?): donar (més) visibilitat mediàtica als professionals i artistes audiovisuals catalans. I TV3 forma part del món audiovisual català (n’és essència ontològica). No fent la retransmissió dels Gaudí, el personal de TV3 està dificultant l’arribada d’aquest món al públic en general. I això no pot sinó repercutir negativament en TV3, i també en els seus treballadors.

Diu que una vintena de televisions locals s’encarregaran de la retransmissió de la gala; però no serà el mateix que ho hagués retransmès TV3.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!