Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

18 de gener de 2012
0 comentaris

Els acadèmics britànics també es rendeixen a “L’artista”, però li posen “El talp” a tocar (BAFTA 2011: nominacions)

Els acadèmics britànics també s’han deixat seduir per la simpàtica evocació que, a L’artista, es fa del moment històric en què el sonor va irrompre al cinema i particularment a Hollywood. Així, el film de Michel Hazanavicius és el que ha congriat més nominacions als BAFTA. Esclar que també ho podem veure d’una altra manera: com sempre, als BAFTA, es va a la rosa dels americans i, com que enguany la pel·lícula de moda a l’altre cantó de l’Atàntic és aquesta, no han deixat d’apuntar-s’hi. I, de fet, la resta de nominacions poc se’n va del que s’està premiant i reconeixent als EUA. Això no és pas anecdòtic. De tota la vida, des que el cinema va ser inventat, els anglesos pateixen una mixtificació entre el que es fa al propi país i el que els ve de nord-amèrica. A part del fet objectiu que en força casos hi ha coproducció (encara que el producte resultant sigui ianqui cent per cent), sembla ser que la qüestió de la llengua esvaeix moltes ratlles classificadores. I, per altra banda, no hem d’oblidar tampoc que els films, artistes i tècnics “britànics” ho tenen molt bé per endur-se oscar, globus i altres guardons Atlàntic enllà. Tanmateix, algun brot de reivindicació del “seu” propi cinema sempre apareix (ni que sigui perquè, a tall de “mur de contenció”,  els BAFTA tenen categories com ara “Millor Pel·lícula Britànica” i “Millor Debut”) i les “seves” produccions hi tenen garantida una certa presència. Enguany això es fa molt visible perquè El talp ha recollit 11 nominacions (tot just 1 menys que L’artista i gràcies a tenir, per exemple, candidatura com a Millor Pel·lícula Britànica i alhora Millor Pel·lícula, a més de comptar amb la reivindicació que els acadèmics fan de l’actor reviscolat Gary Oldman).

Per cert, els BAFTA tenen una versió escocesa (BAFTA-Escòcia, que ja ha lliurat els guardons fa mesos)

BAFTA 2011: nominacions.

***Amb 12 nominacions***

L’artista (The Artist), de Michel HAZANAVICIUS: 12 nominacions (Pel·lícula, Direcció, Guió Original, Actor -Dujardin-, Actriu -Bejo-, Música Original, Fotografia, Muntatge, Disseny de Producció, Vestuari, So, Maquillatge/Perruqueria)

***Amb 11 nominacions***

El talp (Tinker, Tailor, Soldier, Spy | El topo | La taupe | La talpa), de Tomas ALFREDSON: 11 nominacions (Pel·lícula, Pel·lícula Britànica, Direcció, Guió Adaptat, Actor -Oldman-, Música Original, Fotografia, Muntatge, Disseny de Producció, Vestuari, So)

***Amb 9 nominacions***

Hugo, de Martin SCORSESE: 9 nominacions (Direcció, Música Original, Fotografia, Muntatge, Disseny de Producció, Vestuari, So, Efectes Especials Visuals, Maquillatge/Perruqueria)

***Amb 6 nominacions***

My Week with Marilyn, de Simon CURTIS: 6 nominacions (Pel·lícula Britànica, Actriu -Williams-, Actor Secundari -Branagh-, Actriu Secundària -Dench-, Vestuari, Maquillatge/Perruqueria)

***Amb 5 nominacions***

Cavall de guerra (War Horse), de Steven SPIELBERG: 5 nominacions (Música Original, Fotografia, Disseny de Producció, So, Efectes Especials Visuals)

The Help (The Help | Criadas y señoras | La Couleur des sentiments), de Tate TAYLOR: 5 nominacions (Pel·lícula, Guió Adaptat, Actriu -Davis-, 2 Actrius Secundàries -Chastain, Spencer-)

***Amb 4 nominacions***

La dona de ferro, de Phyllida LLOYD: 4 nominacions (Guió Original, Actriu -Streep-, Actor Secundari -Broadbent-, Maquillatge/Perruqueria)

Drive, de Nicolas WINDING REFN: 4 nominacions (Pel·lícula, Direcció, Actriu Secundària -Mulligan-, Muntatge)

Harry Porter i les relíquies de la mort: part 2, de David YATES: 4 nominacions (Disseny de Producció, So, Efectes Especials Visuals, Maquillatge/Perruqueria)

***Amb 3 nominacions***

Senna, d’ Asif KAPADIA: 3 nominacions (Pel·lícula Britànica, Documental, Muntatge)

Moneyball, de Bennett MILLER: 3 nominacions (Guió Adaptat, Actor -Pitt-, Actor Secundari -Hill-)

Els descendents (The Descendants | Los descendientes | Paradiso amaro) d’ Alexander PAYNE: 3 nominacions (Pel·lícula, Guió Adaptat, Actor -Clooney-)

Hem de parlar d’en Kevin (We Need To Talk About Kevin), de Lynne RAMSAY: 3 nominacions (Pel·lícula Britànica, Direcció, Actriu -Swinton-)

***Amb 2 nominacions***

Els idus de març, de George CLOONEY: 2 nominacions (Guió Adaptat, Actor Secundari -Seymour Hoffman-)

Bridesmaids (Bridesmaids | La boda de mi mejor amiga | Mes meilleures amies | Le amiche della sposa), de Paul FEIG: 2 nominacions (Guió Original, Actriu Secundària -McCarthy-)

Els homes que no estimaven les dones, de David FINCHER: 2 nominacions (Música Original, Fotografia)

Vergonya (Shame), de Steve MC QUEEN: 2 nominacions (Pel·lícula Britànica, Actor -Fassbender-)

Tintin i el secret de l’Unicorn, de Steven SPIELBERG: 2 nominacions (Animació, Efectes Especials Visuals)

*** Amb 1 nominació***

Pendent d’enllestir-ho

***

Més informació: BAFTA Film Awards Nominations in 2012.

***

Aquestes nominacions les afegiré aviat al Compatdor de premis anuals 2011.

***

FOTO © Alta Films L’artista, de Michel Hazanavicius

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!