Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

1 de febrer de 2023
1 comentari

“El testament de la Rosa”, d’Agustí Villaronga: fitxa i comentari

El testament de la Rosa. Any 2015. Director: Agustí Villaronga. Guió: Agustí Villaronga, amb fragments del monòleg teatral El testament de Maria, de Cólm Tóibin. Fotografia: Josep Ma Civit. Amb: Rosa Novell, Agustí Villaronga, Francesca Piñón, Eduardo Mendoza, Isona Passola. Durada: 0h46. Vista el dia 01.02.2023, en VOC, per FilminCat.

Sinopsi -de FilminCat-: El testament de vida de l’actriu Rosa Novell retratat per la càmera d’Agustí Villaronga. Al juny del 2013 li van detectar un càncer a l’actriu Rosa Novell. Lluitant contra la malaltia, el tractament va afectar-li el nervi òptic i es va quedar cega. Entre els seus treballs pendents hi havia la versió catalana d’una obra de teatre sobre la Verge: EL TESTAMENT DE MARIA. Una aproximació a aquesta obra va acabar convertint-se en el seu propi testament.

Comentari.

Un monument. El millor testament que ens podia deixar una gran actriu com Rosa Novell era una interpretació, sentida, autèntica, pregona, en què -com bé diu- ha pogut ser ella mateixa, que la càmera ja l’agafa en primer pla. Agustí Villaronga ha bastit aquest monument.

Sobren les paraules, cal veure-ho. Cal veure el rostre i el gest de Rosa Novell acomiadant-se’ns declamant sentidament el text de Cólm Tóibin, parlant-nos del sentiment de mare, dels sentiments interioritzats, de la mort i contemplar-la. I alhora és un document sobre ella, la força de viure, la seva enorme passió pel Teatre, pel text, la malaltia, el final que tenia a tocar. Sense necrofília, amb serenor i humanitat.

La posada en escena que Villaronga fa ostensible ens allunya del simple registre d’una interpretació, ens fa testimonis d’uns moments excepcionals.

  1. A Filmin mateix hi ha el complement ideal d’El testament de la Rosa: es diu Escudella i és un pla fix de Novell mentre ens explica, de memòria, un conte dels germans Grimm.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!