Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

20 de gener de 2023
0 comentaris

El paper d'”El Punt Avui” i l'”Ara” amb el cinema en català

Em sembla que els diaris catalans, “El Punt Avui” i l'”Ara”, haurien de ser sensibles a l’estrena de films en català, especialment els rodats i estrenats en la nostra llengua. I no ho són, o no ho són prou. Avui s’estrena “El fred que crema“, pel·lícula rodada i estrenada en català.”El Punt Avui” li dedica només una petita peça, com si d’una novetat qualsevol es tractés i sense remarcar el fet que sigui en català -potser ho deuen donar per fet en ser en la nostra llengua el títol…-. No he sabut veure al diari aquests dies cap entrevista als membres de l’equip del film, no n’han cobert la noticiable preestrena que va tenir lloc ahir a Barcelona, no n’han publicat la crítica: cap cobertura sensible al fet que la pel·lícula sigui en català. Quant a l'”Ara”, van publicar una entrevista a Greta Fernández, destacant-ne coses de l’actriu més que d’ “El fred que crema” i no hi he sabut veure fins ara cap cobertura especial: no n’han publicat la crítica, no n’han cobert la preestrena, tampoc cap article especial… I això que la distribuïdora hi va inserir publicitat!

Les projeccions per a la premsa, a Barcelona, van ser els dies 12 i 17 de gener; a part que és un film que, fa mesos, va ser al BCN Film Festival i al Som Cinema lleidatà. Potser és que, havent-la vist, consideren que no val la pena, mal sigui en català; però em temo que d’altres estrenes de similar o pitjor qualitat, en castellà o en VOSE, sí en parlen. En qualsevol cas, per això els diaris tenen les diferents seccions, per a matisar les coses.

Haurien de recapacitar els responsables d’aquests mitjans. Està bé que la Generalitat s’hi esmerci -tot i que la campanya “Cinema en català, el teu gest compta” que van fer pel doblatge d'”Avatar” i “El gat amb botes”, valdria la pena que l’haguessin mantinguda amb “El fred que crema”-, cal aplaudir la promoció del film que n’ha fet Filmax -a les xarxes, amb anuncis a la TV, buscant que les ràdios i la TV en parlessin, mal sigui a darrera hora…-… però els diaris en català han d’assumir que tenen una responsabilitat en la promoció del cinema en VC i VOSC. Cal que els lectors i els ciutadans en general n’estiguem informats. La normalització lingüística és cosa de tots!

El web “Cinema en català” posa a l’abast, també dels periodistes, les novetats en VOSC i VC. Així és que podrien respectar-ne els títols en català als seus articles i valdria la pena que en publiquessin les corresponents crítiques -és tot un suport, tanmateix-, si més no dels títols per al públic adult.

Per qui pugui dubtar del què vull dir quan parlo de cobertura especial per a un film en català, valgui l’exemple que n’ha donat “Vilaweb” avui, dia de l’estrena, en publicar ‘El fred que crema’: una història andorrana.

Actualització 21.01.2023: L’endemà de l’estrena, el diari “El Punt Avui” publica una entrevista de Bernat Salvà al director, Santi Trullenque: “L’odi és hereditari, salta de generació en generació”. I destaca en una petita peça, com a cara de la notícia, que Trullenque estrena nominació.

Per cert, també avui, dia 21.01.2023, “El Món” publica una entrevista de Sílvia Barroso al director d'”El fred que crema”: Santi Trullenque: “Tinc la sensació que vivim en un món governat per Tinky Winky”.

Nota a l’actualització: Està molt bé publicar les entrevistes l’endemà de l’estrena d’un film, sempre el reforça; però, tenint en compte que l’avaluació comercial d’una pel·lícula es fa amb les xifres del cap de setmana -incloent-hi el divendres-, em pregunto si no fóra millor reforçar-la abans, perquè “rendeixi” tot el cap de setmana.

Sense que vingui a tomb pel que fa a aquest apunt, però per a deixar-ne constància de la publicació, l’entrevista de Jordi Sardiña per a “El Cinèfil”, el 19.01.2023: Greta Fernández: “Arribo a l’emoció ràpidament”.

Foto: “El fred que crema”, de Santi Trullenque.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!