Aquest gener, El Documental del Mes ens presenta El cirurgià anglès, pel·lícula que segueix el neurocirurgià Henry Marsh i planteja obertament el dilema de la relació doctor pacient al llarg de la seva última missió a Ucraïna. L’ha dirigida l’australià Geoffrey Smith i compta, a la banda sonora, amb música de Nick Cave i Warren Ellis.
Paral·lel 40, responsables del cicle, ens presenten com un personatge de debò atractiu aquest cineasta dels antípodes: Nascut a Melbourn, Austràlia, Geoffrey Smith sempre ha estat fascinat per la imatge en moviment. Va viatjar durant uns anys per trobar-se a si mateix i descobrir, sobre la marxa, la seva passió: escoltar i explicar històries. L’any 1987 era a Haití, donant suport a la producció d’un documental sobre les primeres eleccions del país, 31 anys enrere. Seguint el descobriment d’una massacre de 21 votants al pati d’una escola, va resultar ferit d’un tret. Ja a Londres, va lluitar per tornar a la normalitat i va decidir filmar el seu viatge de tornada a Haití per trobar l’home que havia estat a punt de matar-lo. Aquest film tan aclamat va ser posteriorment emès a la BBC i és remarcable per la catarsi que, d’una manera íntima, retrata en pantalla. Un cop va descobrir, gràcies a aquesta personal pel·lícula, que la càmera pot ser una eina molt poderosa per a ajudar la gent que passa per èpoques difícils, moltes de les posteriors obres de Geoffrey Smith han estat construïdes sobre la base d’aquest ús de la càmera. Guanyador de nombrosos premis, entre ells un RTS (de la Royal Television Society, al Regne Unit) l’any 2004 i un altre el 2007, ha realitzat més de 22 pel·lícules per a les principals televisions del Regne Unit traient a la llum drames de la vida real on abunden profunds dilemes ètics i morals.
Trobareu reproduïda la sinopsi íntegra d’ El cirurgià anglès, anant a Vull llegir la resta de l’article. Per a consultar els cinemes, dies i horaris que es projectarà, consulteu si us plau, el web d’ El Documental del mes: [Catalunya] [Les Illes] [País Valencià i enllà]
FOTO Cartell d’ El cirurgià anglès, de Geoffrey Smith
“El cirurgià anglès”, primer documental del 2009
***
Sinopsi
En Henry és un dels neurocirurgians més importants de Londres, un pioner del seu camp que cada dia va a la feina en una bicicleta vella i que es preocupa pel mal que pot provocar als pacients. “Quan s’arriba a un punt crític, podem permetre’ns perdre un braç o una cama, però jo opero dins dels pensaments i dels sentiments de les persones… i si alguna cosa surt malament, puc destrossar el caràcter d’aquella persona… per sempre”.
Conduït per la necessitat d’ajudar els altres allà on pugui, en Henry fa quinze anys que viatja a Kiev per intentar millorar la neurocirurgia primitiva amb què es va trobar durant la seva primera visita, l’any 1992. Avui, els pacients el veuen com el gran salvador de l’oest, pares desesperats volen que salvi els seus fills, i el seu col·lega ucraïnès el veu com un guru i com un benefactor. Però amb tota la satisfacció directa que hi troba, també hi troba diagnòstics completament erronis, infants a qui no pot salvar, i una manca d’equipament i de personal qualificat. “És com vendre l’ànima al diable, però què s’hi pot fer? El meu fill va tenir un tumor cerebral quan era un nadó i jo estava desesperat per trobar algú que el salvés. Ara no puc fugir dels qui ho necessiten”.
Aquest dilema és allò que resulta interessant d’en Henry. La seva compassiva humanitat esdevé el tema universal de la pel·lícula; la lluita per fer el bé en un món imperfecte i egoista.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!